Politisk flertal i Danmark: Lad os dyrke vores egen cannabis

Manglen på medicinsk cannabis får politikerne i Danmark til at åbne for en statskontrolleret produktion af cannabis.

Med den nye forsøgsordning vil 1500 personer i Danmark kunne få cannabis på recept fra 2018. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Topskud fra cannabisplanten kan lindre smerter hos patienter med blandt andet sklerose eller rygmarvsskader. Men Danmark mangler medicinsk cannabis til mere end 90 procent af de patienter, som med den nye forsøgsordning kan få en recept fra lægen fra 2018, skriver Politiken.

De danske landmænd melder sig klar til at dyrke afgrøden herhjemme fremfor at importere planten fra udlandet.

Og politikerne på Christiansborg er enige.

Hos Dansk Folkeparti kan man ikke se noget til hinder for, at vi i Danmark skal dyrke vores egen cannabis. Der er ikke så meget idé i at få andre lande til at producere noget, vi selv kan producere, lyder det fra Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

- Skulle det være mere etisk korrekt, at vi købte det fra et andet land? Det kan jeg ikke se, siger hun.

Dansk Folkeparti vil samtidig foreslå Folketingets sundhedsudvalg at tage til Holland for at undersøge, hvordan de dyrker deres cannabis. På den måde kan politikerne herhjemme afveje fordele og ulemper ved at gøre det. For fordelene er der, mener hun.

- Fordelene er jo, at man ikke sender euforiserende stoffer fra det ene land til det andet, da der er mange restriktioner. Samtidig kan man jo bruge planten på mange andre måder. Det er sådan nogle ting, jeg godt vil finde ud af, siger hun.

DF får opbakning

Også Socialdemokratiet, Liberal Alliance, Alternativet og SF er positive overfor idéen med en statskontrolleret produktion af cannabis.

Hos Liberal Alliance mener man, at produktion af medicinsk cannabis næsten kun bliver en fordel for Danmark. Det siger May-Britt Kattrup, som er sundhedsordfører for Liberal Alliance.

- Jeg synes sådan set, vi skal dyrke det i Danmark, uanset om vi kan efterleve den efterspørgsel, der kommer. I stedet for at importere, så kan vi eksportere og skabe danske arbejdspladser.

Liberal Alliance vil i samarbejde med Landbrug og Fødevarer og Teknologisk Institut holde en høring på Christiansborg den 8. februar. Til høringen vil eksperter fra udlandet deltage, som kan fortælle om deres egne erfaringer med produktion af cannabis.

På baggrund af høringen vil Liberal Alliance lave et beslutningsforslag om at legalisere dyrkning af cannabis til medicinsk brug i Danmark.

Socialdemokratiet ser også positivt på, at den danske stat selv kan producere cannabis til medicinsk formål. Det vigtigste er, at staten overholder international lov og desuden undersøger erfaringer fra udlandet.

- Det er forbundet med alt muligt fornuft, så det synes jeg da bare, vi skal komme i gang med at undersøge. Hvorfor skulle Holland kunne producere, og hvorfor skulle Israel kunne producere, når vi ikke kan? siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører i Socialdemokratiet.

Regeringen har de positive briller på

Hos regeringen er man overordnet positiv over for, at Danmark skal producere egen cannabis, lyder det fra Jane Heitmann, Sundhedsordfører i Venstre.

- Jeg synes, det er glædeligt, at dansk landbrug byder ind på opgaven, siger hun.

Hun understreger dog, at der er en masse ting, regeringen først skal have afklaret. For eksempel peger hun på, at de vil undersøge til bunds, hvilke muligheder der er både i udlandet og herhjemme, før de træffer en endelig beslutning.

Facebook
Twitter