Politisk flertal for sprogkrav til læger

Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil kræve, at alle udenlandske læger kan dansk på 9. klasses niveau.

Lægemangel betyder, at de danske sygehuse i disse år ansætter mange udenlandske læger. Her undersøger ungarske Kriszta Fehér en patient på sygehuset i Holstebro. (Foto: Fra dokumentaren)

I fremtiden bør alle læger fra udlandet bestå en sprogprøve, før de kan arbejde på danske sygehuse – også læger, der kommer fra andre EU-lande.

Det mener både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Der tegner sig dermed et politisk flertal for at ændre reglerne.

- Kommunikation er fuldstændig afgørende, både for patienter, pårørende og lægen selv. At man forstår situationen fuldt, og det gør man ikke, hvis man ikke kan sproget ordentligt, siger Flemming Møller Mortensen, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet.

Konkret skal lægerne bestå prøven Dansk 3, der svarer til niveauet på en dansk 9. klassesprøve.

Også Enhedslisten mener, at kravene til lægernes sproglige evner skal strammes.

- Jeg synes, vi bør lave et nationalt system. Jeg synes, det er uansvarligt at sende læger, der ikke har tilstrækkelige faglig og sproglige kompetencer, ud på de enkelte sygehuse,og så bare tørre aben af på dem, siger Nikolaj Villumsen, der er næstformand for Enhedslistens Folketingsgruppe.

Meldingen fra partierne kommer efter, at både Lægeforeningen og Danske Patienter har kritiseret, at læger fra andre EU-lande i dag ikke skal bestå en sprogprøve for at kunne arbejde på et dansk sygehus, mens læger fra lande i resten af verden skal testes.

- Det er vigtigt, at når man har patientkontakt, så skal man kunne forstå og forklare. Derfor skal der være nogle nationale krav, og dem, mener jeg, at ministeren skal stille og sikre, at der bliver fulgt op på, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Lægemangel fører til ansættelser fra udlandet

Danmark mangler læger, og derfor ansætter vi i stor stil læger fra udlandet.

Siden år 2000 er antallet af udenlandske læger tredoblet, så der i dag arbejder mere 2200 læger, der har taget deres grunduddannelse i udlandet, i det danske sundhedssystem. Og på en række sygehusafdelinger er der flere udenlandske end danske læger ansat.

Og det giver sproglige problemer, advarer Else Marie Damsgaard, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital.

- Man kan jo gå grueligt galt i byen, hvis ikke man forstår patienten fuldt ud. Grueligt galt, fordi det handler jo også om de symptomer, patienterne kommer med. Man skal kunne forstå patienten, siger hun.

Minister: Regionerne skal stramme op

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby udsendte i går en pressemeddelelse om, at hun vil indskærpe over for regionerne, der har ansvaret for sygehusene, at læger skal kunne dansk.

- Vi har mange dygtige udenlandske læger i Danmark. Men vi har desværre også nogle læger, som ganske enkelt ikke magter det danske sprog godt nok. Selvom reglerne er klare, kan vi se, at regionerne ikke tilstrækkeligt tager ansvaret for, at lægernes sprogfærdigheder er på plads, skriver ministeren.

Men det er ikke godt nok at understrege, at regionerne har ansvaret, mener Liselott Blixt, der nu vil tage sagen op med sundhedsministeren.

- Den enkelte, der ansætter læger, har selvfølgelig et ansvar. Men ministeren har da også et ansvar i at sikre, at vi lever op til de retningslinjer, vi har i Danmark. Derfor mener jeg da også, at ministeren skal gå ind og se på, om lovgivningen er som den skal være, siger Liselott Blixt.

Enhedslisten vil nu stille beslutningsforslag i folketingssalen om, at sprogkravene til læger fra lande indenfor og udenfor EU bliver de samme.

- I dag er det sådan, at hvis der kommer en læge fra Indien, så stiller vi faglige og sproglige krav, men hvis der kommer en læge fra Rumænien, så stiller vi ingen krav til, at de kan dansk og til deres faglighed. Det er helt oplagt at stille de samme krav, og det kan ministeren gøre, siger Nikolaj Villumsen.

DR Nyheder har bedt sundhedsminister Ellen Trane Nørby om en kommentar, men det har endnu ikke være muligt.

Facebook
Twitter