Politisk forargelse: 5-årig nægtet kartofler og broccoli på udrejsecenter

Ifølge Kriminalforsorgen er mindre saltede kartofler og broccoli forbeholdt småbørn.

Der bor omkring 90 børn på centret. De er der, fordi en eller begge forældre ikke vil forlade Danmark efter at have fået afslag på asyl. (© Politi.dk)

Det har skabt politisk forargelse på Christiansborg og på sociale medier, at en femårig dreng indkvarteret på Udrejsecenter Sjælsmark er blevet nægtet kartofler og broccoli i cafeteriet.

I en video, som er lagt på Youtube af faren, ser man, at drengen i forbindelse med aftensmanden beder om at få kartofler og broccoli, men får at vide af personalet, at det er forbeholdt de helt små børn. Drengen må derfor nøjes med den normale aftenmenu.

Faderen spørger igen og igen, om det ikke kan lade sig gøre, men personalet står fast på, at de ikke må give grøntsagerne til andre end småbørn.

Rigid behandling af afviste asylsansøgere eller en helt fornuftig beslutning?

Socialdemokratiets folketingsmedlem Mette Gjerskov er blandt dem, der ser rødt. Hun skriver på Facebook, at videoen får hendes "hjerte til at bløde", og at "det er et monster, vi har fået skabt" med henvisning til Udrejsecenter Sjælsmark, hvor afviste asylansøgere indkvarteres.

Mette Gjerskov (S) i Folketingssalen. Hun er forarget over, at femårig dreng nægtes kartofler og broccoli til småbørn på Udrejsecenter Sjælsmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Også Alternativerts udlændingeordfører, Carolina Magdalena Maier, er forarget og skriver på Twitter, at hun vil stille ministerspørgsmål om maden.

- Ikke et spørgsmål om kartofler

Ordningen med et cafeterie på Udrejsecenter Sjælsmark er besluttet af et flertal på Christiansborg og håndhæves af Kriminalforsorgen.

Her henviser man til en tidligere udtalelse til Ombudsmanden om centeret, hvori man kan læse, at "broccoli og kartofler er forbeholdt indkvarterede småbørn", og at den mad er mindre saltet og tilbydes hver dag.

Mette Gjerskov, giver det ikke mening at have en ordning, hvor en femårig dreng ikke må få kartofler, fordi de er forbeholdt 0-3-årige?

- Selvfølgelig kan det alt sammen give mening, hvis man ser det ud fra et synspunkt om, at det er nødvendigt, at de overhovedet er i et cafeteria. Men det er jo ikke mærkeligt, at en dreng ser, hvad der er på bordet, og siger, at han gerne vil have det.

- Hvilket forældrepar ville ikke synes, at det var fantastisk, hvis deres barn ville have kartofler og broccoli. Men det er slet ikke det, det handler om. Det handler om, at de bliver bragt i en situation, hvor det ikke er familien selv, der samles om et måltid, hvor de selv har bestemt, hvad de skal spise, siger Mette Gjerskov.

Men så opstår der måske en situation, hvor der den næste dag står flere forældre og vil have kartofler og broccoli til deres børn, selvom de er tiltænkt de allermindste?

- Jamen, det er rigtigt. Men i alle andre situationer forventer vi, at man finder ud af det. Det løser man jo. Jeg har ikke hørt om nogen andre steder, hvor børn ikke må få en kartoffel, fordi den er til de små, siger Mette Gjerskov.

Hun efterlyser en tilgang, hvor personalet kan optræde knap så firkantet.

- Hele problemet er, at det er så firkantet. Så stik dog drengen en kartoffel og kom videre. Kunne vi ikke være lidt rummelige. Der mangler noget anstændighed og medmenneskelighed, siger S-politikeren.

Ifølge Mette Gjerskov er sagen "ikke et spørgsmål om kartofler", men handler for hende mere om, at børn mistrives med en cafeteria-ordning.

- Vi har vidst i 20 år, at det er ufattelig vigtigt for asylfamilier at få lov til selv at købe og lave mad sammen. Så kan de på en eller anden måde få en stabilitet i deres liv i den usikre situation, de er i.

- Og det er klart, at nu kommer der en fortælling (fra Udrejsecenter Sjælsmark, red.), og ingen har haft mulighed for at komme ind i det cafeteria og se, hvordan tingene foregår. Den griber jeg, siger Mette Gjerskov.

Alternativet: Det skriger til himlen

I Alternativet mildnes kritikken ikke af, at Kriminalforsorgen har lavet en ordning, hvor der hver dag specifikt laves mad til de allermindste børn på Udrejsecenter Sjælsmark.

- Det er en dreng på fem år. Man kan da ikke sige nej til en dreng på fem år, som gerne vil have grøntsager. Det er helt absurd. Så må de lave noget mere mad.

- Men det helt grundlæggende problem er, at de ikke må lave deres egen mad, for så havde vi slet ikke det her problem. Men når det nu er sådan, må de sørge for at lave så meget mad, at alle børn kan få kartofler, siger Carolina Magdalena Maier.

Udlændingeordfører for Alternativet, Carolina Magdalena Maier, ønsker grundlæggende at få børnene ud af Udrejsecenter Sjælsmark (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Den femårige dreng får tilbudt tre måltider om dagen og derudover tre mellemmåltider. Og så er der så lavet kartofler og broccoli specifikt til de allermindste. Kunne man ikke forestille sig, at flere forældre står der dagen efter og vil have kartofler og broccoli til deres barn, hvis én får lov, og så er der måske ikke mad nok til de allermindste?

- Men du kan selv høre, hvor absurd det er, at vi skal sidde og diskutere, hvad for noget mad, en femårig må få og ikke må få. Det er helt sindssygt, at jeg sidder i Folketinget og skal forholde mig til, at en femårig dreng ikke må få kartofler på et udrejsecenter. Det skriger til himlen, at det overhovedet er et problem, siger hun.

Alternativet ønsker at få børnene ud af Udrejsecenter Sjælsmark og lade dem bo i boliger anvist af kommunerne på lige fod med asylansøgere, som ikke er udvist.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra udlændingeordfører Martin Henriksen (DF), men han udtaler til Politiken, at episoden i cafeteriet ikke bør føre til ændrede regler på området.

Kort før jul kom Folketingets Ombudsmand med en rapport om forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor han blandt andet konkluderer, at ændrede spiseforhold vil kunne styrke børnenes trivsel på centeret.