Politisk redaktør: Alternativet får svært ved at komme i Folketinget

Udfordringen for Alternativet er at etablere sig som parti og mene noget om alt.

Formand for Alternativet Uffe Elbæk glæder sig over, at partiet har nu ser ud til at komme på stemmesedlen ved næste valg. Men det bliver en stor udfordring også at blive valgt ind, lyder det fra politiske iagttagere. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Med under syv måneder til næste folketingsvalg, spår DR's politiske redaktør, Uffe Tang, at partiet Alternativet får svært ved at blive valgt ind i Folketinget.

- Jeg tror, det mest sandsynlige er, at Alternativet ikke kommer i Folketinget, siger Uffe Tang.

- Det er et ret nyt parti, vi er tæt på valget, og det er ikke et projekt, der rigtigt har sat sig i folks bevidsthed endnu, siger han.

Stemmer kan være spildt

Uffe Elbæks parti har i dag passeret den magiske grænse på 20.260 vælgererklæringer, som det kræver for at blive opstillingsberettiget.

For at blive valgt ind kræver det dog en del mere, nemlig to procent af alle afgivne stemmer.

Får partiet, der vil pege på en socialdemokratisk statsminister, ”kun” halvanden procent af stemmerne, kommer de ikke ind, og der vil være tale om et regulært stemmespild, pointerer Uffe Tang.

- Det kan være med til at fravriste Helle Thorning-Schmidt (S) magten, siger han.

Sidste valg afgjort med få stemmer

Det skyldes, at Alternativet med sin grønne profil, sin alternativ vækst-tankegang og økonomiske politik højst sandsynligt vil få sine stemmer på bekostning af andre Centrum-Venstre-partier. Men får de ikke nok stemmer til at blive valgt ind, vil deres stemmer blive fordelt ligeligt mellem de to blokke.

- Sidste folketingsvalg blev afgjort med en ganske lille margin. Bliver næste folketingsvalg ligeså tæt, og kommer Alternativet ikke ind, kan det stemmespild potentielt koste rød blok magten.

Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, mener, at Alternativet bør tage diskussionen om stemmespild 'up front'.

- Det er en kamp op ad bakke, og der er en reel risiko for, at deres stemmer kan gå til spilde. De bliver nødt til at italesætte det, ellers vil den historie køre fra nu af og til valget, siger Kasper Møller Hansen.

Nu vil pressen kræve svar

Men det er ikke partiets eneste bekymring, vurderer professoren.

- Det er en kæmpe kadeau til Alternativet, at de har samlet så mange underskrifter, men nu er hvedebrødsdagene slut, siger han.

- De dage hvor pressen er sådan lidt 'alle skal have lov at stille op' er forbi. Nu vil pressen skifte gear, forudser Kasper Møller Hansen.

Det vil betyde, at Alternativet vil blive bombarderet med kritiske spørgsmål og afkrævet holdninger om alt.

Hvad står I for, hvad er jeres udenrigspolitik, hvad synes I om Ukraine?

- Og man kan ikke bare svare 'grøn omstilling', når vi snakker Ukraine. Det kan være en kæmpe udfordring for et lille parti at have holdninger til alt, siger Kasper Møller Hansen.

Hvad gør Alternativet unik?

Et andet spørgsmål, som Kasper Møller Hansen har svært ved at svare på, om som pressen nok vil stille, er: Hvordan adskiller Alternativet sig fra Enhedslisten, de Radikale og SF?

- Jeg kan ikke rigtig se, hvad der adskiller dem på miljøområdet i forhold til Enhedslisten og SF, eller hvordan de adskiller sig fra Radikale Venstre på udlændingeområdet.

Alternativet er altså ikke ekstrem på nogle punkter, sådan som Liberal Alliance eksempelvis er det, når det kommer til skat.

Spidskandidater i ti storkredse

Dertil kommer udfordringen med at finde spidskandidater til ti storkredse.

- Jeg vil skyde på, at de skal finde 100 mand, siger Kasper Møller Hansen.

Selv siger partiformand Uffe Elbæk til Ritzau at spidskandidaterne er fundet, og at partiprogrammet løbende vil blive udbygget.

Uffe Elbæk afviser stemmespild

Han afviser at spekulere i stemmespild.

- Det er jo kun stemmespild, hvis man stemmer på nogen, man ikke tror på, siger partiformanden til Ritzau.

Alternativet samler stadig underskrifter ind i tilfælde af, at nogle skulle blive kendt ugyldige. Næste skridt er at blive endeligt godkendt af Indenrigsminsiteriet for at blive opstillet.

- Vi vil gerne have en buffer på 1000. Men jeg regner med, at vi går over i Indenrigsministeriet med alle vælgererklæringer i næste uge, siger Uffe Elbæk til Ritzau.

Facebook
Twitter