Indlagte børn og unge i psykiatrien bliver i stor stil udsat for tvang

Politisk selvransagelse: 'Der er sket et svigt i alt, alt for lang tid' i psykiatrien, når indlagte børn i stor stil får tvangsbehandling.

På børne- og ungeområdet er brugen af tvang steget.

Det er slet ikke godt nok, at børn og unge, der er indlagt i psykiatrien, i så høj grad oplever tvang.

Sådan lyder det fra forskellige politikere, efter en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen slår fast, at 21,1 procent af de indlagte i 2021/2022 oplevede enten at blive tvangsfodret, tvangsfikseret, tvangsmedicineret, fastholdt eller på anden måde udsat for tvang.

I 2011-2013 var det 15,3 procent mens det toppede i 2016/2017, hvor hele 21,8 procent af de indlagt børn og unge blev håndteret med tvang.

Enhedslistens sundheds- og psykiatriordfører, Peder Hvelplund, kalder tallene "fuldstændig uacceptable" og mener, det er udtryk for en ekstrem presset børne- og ungepsykiatri.

Hans parti har selv siddet som støtteparti den seneste regeringsperiode, og selvom Enhedslisten ifølge Peder Hvelplund har haft fokus på problemet, er det slet ikke nok.

- Det er klart, det er ikke tilfredsstillende. Vi har fokuseret på, at det netop er psykiatriens tur, men det er noget, der kræver et langt sejt træk.

Samme melding kommer fra Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, der ikke tøver med at sige, at psykiatrien er svigtet fra politisk hold.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er sket et svigt i alt, alt for lang tid. Man har ikke sørget for at få uddannet nok psykiatere, man har ikke sørget for, at der er kapacitet nok i psykiatrien. Det er så det, vi betaler prisen for nu med de her tvangsforanstaltninger, siger Per Larsen.

Ti-årsplaner for psykiatrien

Lige inden folketingsvalget indgik den daværende socialdemokratiske regering sammen med Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne en ti-års psykiatriaftale.

Aftalen læner sig op ad Sundhedsstyrelsens anbefalinger til psykiatrien. Selvom Konservative er en del af aftalen, mener sundhedsordfører for partiet Per Larsen ikke, at aftalen går langt nok.

- Det er ganske ærgerligt, at man ikke har taget mere fat i forhold til at få implementeret de anbefalinger, der ligger fra Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen i forhold til en fremtidig psykiatri, siger han.

Den stigende udvikling i brugen af tvang er alarmerende, fordi den går i den forkerte retning, mener Moderaternes Monika Rubin.

- Det er forfærdeligt, at vi ikke har set et fald, men tværtimod en stigning i tvang i forhold til børn og unge. Men det kommer desværre ikke som en overraskelse, for vi ved godt, at børn- og ungepsykiatrien er ekstremt nødlidende.

Monika Rubin fra Moderaterne peger på for få folk som et af de problemer, der har ført til stigende tvang i psykiatrien.

Hun forventer eller tror ikke, at vi i Danmark nogensinde kan se os fuldstændig fri for at bruge tvang. Men en stigning er no-go.

- Det er ikke okay. Det er ikke godt nok. Vi skal se et fald.

Ifølge Monika Rubin ligger ansvaret hos nølende politikere.

- Det er skiftende regeringer, der ikke har løftet psykiatrien tilstrækkeligt, og det er det, vi ser resultatet af nu, siger hun.

Monika Rubin kritiserer aftalen for ikke at være fuldt finansieret alle de ti år, den strækker sig over.

- Man har ikke lavet en ti-årsplan for finansieringen, og jeg kan være nervøs, når man lader det være op til de kommende regeringer at finde pengene. Den plan, man har lavet, er rent økonomisk mere en to-årsplan.

Personalemangel

Især manglen på faglært personale presser psykiatriområdet og kan være forklaringen på den høje brug af tvang, mener både Enhedslisten, Moderaterne og Konservative.

- Når der er en udbredt brug af tvang, er det, fordi man ikke har andre redskaber at trække på. Det er et udtryk for ressourcemangel, siger Enhedslistens psykiatri- og sundhedsordfører.

Personale er nemlig alfa og omega, når man skal behandles i det psykiatriske system, mener Monika Rubin.

- Det er vores strålekanoner, hvis vi skal sammenligne det med kræftområdet. Når der ikke er nok folk, ender det ud i de her sørgelige situationer.

DR har også spurgt den fungerende socialdemokratiske regering, om den vil stille op til interview om den stigende tvangsbehandling. Socialdemokratiet har ikke nogen kommentarer til historien.