Politiske motiver nok bag angreb på svenske nyhedssider

De angreb, der ramte svenske mediehuse i aftes, kunne lige så godt have ramt Danmark, mener TDC-chef.

IT-eksperter råder danske nyhedsmedier og virksomheder til at tjekker for kritiske sårbarheder. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Det er fortsat uklart, hvem der i aftes angreb en række svenske nyhedssider på nettet og lagde dem ned på stribe i et par timer.

Et par tweets fra en anonym Twitter-konto antyder dog, at der ligger politiske motiver bag, og det er ikke usædvanligt, siger Lars Højberg, der er chef for TDC's Security Operations Center.

- Noget af det, man typisk anvender denne metode til, er politisk motiverede angreb, hvor man gerne vil ud med et politisk budskab. Politiske aktivister har flyttet sig fra gaden til internettet, og noget kunne tyde på, at det også kunne være tilfældet her, siger han.

Over halvdelen af internettrafikken i Danmark flyder igennem TDC's net, og her har man i aftes ikke registreret et angrebsniveau udover det normale. Derfor tyder intet på, at danske mediehuse har været mål for angrebet.

- Der er ingen garanti for, at det ikke kan ske på et tidspunkt, siger Lars Højbjerg.

Også hos Center for Cybersikkerhed kan Thomas Lund-Sørensen ikke afvise, at noget lignende kan ske i Danmark, selv om danske virksomheders båndbredde og serverkapacitet hele tiden vokser.

Han opfordrer dog alle virksomheder til at vurdere, hvor kritisk deres hjemmeside er for deres forretning og derefter tage de nødvendige skridt for at beskytte sig bedst muligt.

/ritzau/