Politiske undskyldninger er populære

Det er blevet populært at sige undskyld i politik. Også selvom man ikke er ansvarlig for hændelsen, siger politisk kommentator.

Senest har David Cameron undskyldt Bloody Sunday over for de nordirske ofre. En begivenhed der fandt sted, da Cameron selv var blot 6 år gammel. (Foto: LUKE MACGREGOR © Scanpix)

Mange af verdens mest magtfulde mænd og kvinder står i disse år i kø for at undskylde, og det er for sager, de ikke engang selv har ansvaret for.

Senest har David Cameron undskyldt Bloody Sunday over for de nordirske ofre. En begivenhed der fandt sted, da Cameron selv var blot 6 år gammel.

- Der er en tendens i vores tid om at undskylde, også selvom man ikke selv kan drages til ansvar, forklarer Niels Krause-Kjær, politisk kommentator.

Historiske undskyldninger populære

Også herhjemme er de såkaldte historiske undskyldninger populære.

- Da Poul Nyrup Rasmussen som statsminister undskyldte for flytningen af Thulebasen, der havde fundet sted flere årtier tilbage, havde han jo intet ansvar. Det var på vegne af den danske stat, han gjorde det, siger Niels Krause-Kjær.

Årsagen til de mange undskyldninger og beklagelser er, at vi er begyndt at fokusere mere på moral og etik i politik, forklarer Niels Krause-Kjær:

- Der er sket en udvikling i de sidste par årtier, hvor man er begyndt at se på, at politikere også har et moralsk ansvar, ikke bare på egne vegne, men også på forgængernes. Det er derfor vi ser så mange undskyldninger, der handler om sager, der ligger mange, mange år tilbage.

Privatlivets grænse er rykket

Grænserne mellem, hvad der er privat, og hvad der er politik, har flyttet sig. Derfor er debatten begyndt at blive mere personorienteret, som i Ole Sohn sagen.

- Der er kommet mere personliggørelse i politik de seneste 20-30 år, og det er fordi grænsen har flyttet sig. Men det er ikke kun i politik, det er i vores samfund generelt, så vi har helt sikkert ikke hørt den sidste undskyldning, siger Niels Krause-Kjær.

Facebook
Twitter