Polsk kød fra døde dyr kan være i danske kølediske

Dyretransport med syge og døde dyr er blevet afsløret i Polen. I Danmark er myndighederne på vagt.

Fødevarestyrelsen har rettet opmærksomheden mod kød fra Polen, efter at de polske fødevaremyndigheder onsdag afslørede en dyretransport med syge og døde dyr på vej til slagtning.

Frygten går nu på, at kødet, som kan udgøre en sundhedsmæssig risiko, er endt i Danmark. Derfor er Fødevarestyrelsen gået ind i sagen.

- Vi kan ikke sige noget om risikoen for, at kødet er kommet til Danmark, for vi har ikke modtaget oplysninger om, hvilken virksomhed det drejer sig om, siger dyrlæge Tenna Jensen fra Fødevarestyrelsens Fødevareberedskabsenhed til Ritzau.

Venter på flere oplysninger

De polske myndigheder har endnu ikke oplyst, hvilket slagteri det drejer sig om. Først da kan Fødevarestyrelsen vurdere, om danske forbrugere skal være på vagt.

- Vi har mange virksomheder i Danmark, der handler med polske virksomheder, så det kunne godt have interesse for vores forbrugere herhjemme også, siger Tenna Jensen.

Fødevarestyrelsen har i sagen kontaktet det fælleseuropæiske varslingssystem for foder- og fødevaresikkerhed RASSF for at få flere oplysninger om sagen.

I strid med EU-lovgivning

Det var en dyretransport på vej til et slagteri i Biala Rawska i det centrale Polen, som onsdag blev afsløret.

I transporten var der både syge, døende og døde dyr, og det er i strid med EU-lovgivningen på området at sende sådanne dyr til slagtning.

I forbindelse med efterforskningen af sagen stødte de polske myndigheder på hemmelige kølerum, hvor man fandt omkring 50 ton uidentificerbart kød.

- Det er en alvorlig sag, siger Tenna Jensen, som på nuværende tidspunkt ikke kan give nogle retningslinjer til de danske forbrugere om, hvordan man skal forholde sig, hvis man fisker en pakke polsk kød op af køledisken.

/ritzau/