Polske hindbær årsag til roskildesyge på Aalborg Sygehus

Det var frosne hindbær importeret fra Polen, der i foråret var skyld i et omfattnde udbrud af roskildesyge både på Aalborg Sygehus og blandt ældre på Sjælland. I fremtiden må patienterne på Aalborg Sygehus nøjes med marmelade på kvarktærten i stedet for hele bær.

Det var frosne hindbær importeret fra Polen, der i foråret varårsag til et omfattende udbrud af roskildesyge på Aalborg Sygehussamt blandt ældre på Sjælland

144 patienter, fire pårørende og 128 ansatte på Aalborg Sygehusbukkede i maj under med diarré og opkastninger. Nu konkludererStatens Serum Institut, at synderen til det omfattende maveonde varen hindbærdessert lavet af importerede frosne hindbær.

- Det er dejligt for os, at det er en ekstern smittekilde, og atdet ikke er noget af vores personale, der er skyld i smitten, sigerdirektøren for Aalborg Sygehus, Per Christiansen.

Dårligere kost

Han bebuder, at det formentlig nu er slut med at brugeikke-varmebehandlede hindbær til desserter på sygehuset.

- Det er trist, at det kommer til at give en dårligere kost idanske institutionskøkkener, men vi er nødt til at bruge marmeladei stedet for frosne bær, for vi er jo ikke det eneste land, der harhaft det her problem. Fødevareregionen må melde ud, om det erforsvarligt at bruge frosne bær fra østlandene, siger PerChristiansen.

Udbruddet af roskildesyge i Aalborg startede i weekenden den21.-22. maj, hvor 101 patienter og 76 ansatte på både AalborgSygehus Syd og Nord blev syge.

de følgende dage steg sygetallet markant, og myndighederne fikhurtigt mistanke om, at smittekilden kom fra mad, fordi der varudbrud på de fysisk adskilte sygehuse.

Kvarkfromage med hindbær

En gennemgang af, hvad de syge havde spist, viste, at de alle omtorsdagen havde fået kvarkfromage med hindbær i sygehusetskantine.

Også en stor gruppe ældre på Sjælland og i København fik takketvære de importerede hindbær maveproblemer. De ældre fik mad frasamme udbringningsordning og blev alle syge af en hindbærdessert,som blev serveret til mindst 1100 ældre fra onsdag den 1. juni.

Yderligere mindst 180 andre borgere på Sjælland blev ogsåsmittet af det smittefarlige norovirus, som blev fundet ihindbærrene, der alle stammer fra det samme parti.

Trukket tilbage fra markedet

Hindbærrene er importeret fra Polen, og den danske importør harsiden trukket hindbærrene tilbage fra markedet. Bærrene er ikkesolgt i almindelige detailbutikker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk