Populær Spies-reklame snubler i fakta

Spies Rejser har lavet en ny reklamefilm om sex, børn og storbyferier, der vækker opsigt både herhjemme og ude i verden. Men rejseselskabet har ikke styr på fakta, fortæller DR’s Detektor.

DR's Detektor har faktatjekket Spies Rejsers nye reklamefilm 'Do it for Denmark' (© Colourbox)

Kan sex redde Danmarks fremtid? Sådan spørger Spies Rejser i deres seneste reklamestunt 'Do it for Denmark', hvor de hævder, at storbyferier vil være med til at hjælpe på den faldende danske fødselsrate.

Reklamefilmen er et viralt hit.

På bare én uge er den blevet vist mere end fire mio. gange på YouTube og har fået spalteplads i internationale medier som britiske The Guardian, amerikanske The Forbes Magazine og Washington Post.

Men rejseselskabet har ikke styr på fakta. DR's Detektor kan nu fortælle, at Spies begår fodfejl i samtlige tal i reklamen.

To, tre eller fire børn?

Først og fremmest påstår Spies Rejser, at 10 procent af alle danske børn er undfanget på en ferie. Men den konklusion skyder en række eksperter til jorden.

- Man kan ikke ud fra den undersøgelse her sige noget om, hvor mange børn der er undfanget på en ferie, forklarer Morten Frederiksen, adjunkt ved Aalborg Universitet, til Detektor.

I undersøgelsen bag tallet lyder spørgsmålet nemlig: Er ét eller flere af dine børn blevet undfanget på en ferie?

Det har ni procent svaret ja til. Men med det spørgsmål får Spies ikke oplyst, om forældrene har to, tre eller fire børn. Og derfor viser den ikke, om det er ét eller flere af disse børn, der er blevet undfanget på en ferie. Så at hele 10 procent skulle være undfanget på en ferie, er der intet belæg for i undersøgelsen.

- Der vil være en hel del børn, hvor vi ikke ved, om de er undfanget på en ferie eller ej, siger Morten Frederiksen.

Mere sex på storbyferien

Spies hævder desuden, at vi har 46 procent mere sex, når vi er på ferie i storbyen.

Det tal har rejseselskabet fra samme undersøgelse, hvor personer, der enten er gift eller lever i et parforhold er blevet spurgt til: Hvor ofte har du sex med din partner på en almindelig uge? og derefter: Hvor mange gange har du ca. sex med din partner på en uge, når I er af sted på storbyferie, kun jer to?

Men her er rejseselskabet igen for hurtig på aftrækkeren. Der er et stort frafald af personer, som enten ikke ved det eller ikke tager på den slags rejser. Det kræver derfor en krydstabel.

Efter Detektor henvendte sig lavede Spies derfor en beregning, hvor de ser på de to spørgsmål i sammenhæng.

Og her viser det sig, at vi faktisk dyrker 52 procent mere sex på storbyferier. Lidt mere end Spies hævder i reklamen.

Ikke flere børn end i hverdagen

Men skulle det alligevel vise sig at holde stik, at ti procent af alle danske børn er undfanget i en ferie, så betyder det ikke, at vi får flere børn, når vi er på ferie.

- En almindelig dansk lønmodtager har ferie og helligdage omkring ti procent af året. Så ti procent er vel, hvad vi ville forvente, hvis det bare var tilfældigt fordelt ud over et år. På den måde vil der ikke være større sandsynlighed for at være undfanget, mens man er på ferie, forklarer Morten Frederiksen.

De ekstra ture i dobbeltsengen på ferien betyder altså ikke nødvendigvis, at der kommer flere børn ud af det. Vi er nemlig lige så produktive i ferien som i hverdagen.

Hvor er Emma egentlig undfanget?

I reklamefilmen møder vi desuden Emma, der efter sigende skulle være undfanget på et helt bestemt hotelværelse i Paris.

Og derfor er Spies' eksempel på én af de mange danskere, der er undfanget på en storbyferie.

Men den lyshårede pige hedder i virkeligheden Frederikke og er en skuespiller, der er hyret til lejligheden. Om hun så er undfanget på en ferie - det er ikke lykkes for Detektor at opsnuse.

Spies sender mail

Spies Rejser har ikke ønsket at deltage i et interview med Detektor, men i en mail til programmet skriver kommunikationschef Torben Andersen, at:

- Vi kan se, at ni procent af forældrene har undfanget et eller flere børn på en ferie. Det er rigtigt, at vi ikke kan sige hvor stor en del af børnene, der er undfanget på en ferie, men vi må formode, at de to ting hænger forholdsvis tæt sammen.

Hør mere i Detektor på P1 kl. 15.03 og på DR2 kl. 21

Facebook
Twitter