Populær youtuber og ven skyder fyrværkeri mod hinanden i video

Flere unge youtubere har lagt videoer på nettet, hvor de skyder fyrværkeri af i hånden og ser stort på sikkerheden.

De gode råd om affyring af fyrværkeri bliver tilsyneladende ignoreret flere steder end på Nørrebro i København.

I en ny YouTube-video af den populære influencer Boris Laursen løber han og en ven rundt og skyder med bomberør mod hinanden. Inden de går i gang, gør vennen opmærksom på, at han tager sine sikkerhedsbriller af.

Senere i videoen affyrer 22-årige Boris Laursen en raket, mens han holder den i hånden, hvilket er stik imod rådene om sikkerhed ved affyring af fyrværkeri.

Se noget af videoen i toppen af artiklen.

Boris Laursen følges af 163.000 personer på YouTube og ikke mindre end 735.000 på Instagram.

Videoen får specialkonsulent Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik til at gå så langt som til at sige, at youtuberen har en del af ansvaret, hvis unge står med sprængskader og mangler en håndfuld fingre efter midnat.

- Det har han, fordi han går ud og blåstempler og legitimerer den her omgang med fyrværkeri, siger han.

- I de her dage, hvor vi heftigt debatterer fyrværkeri, skriger det til himlen, at en youtuber bliver populær på at lave den her slags 'se-mig-jeg-er-idioten-uden-sikkerhedsbriller-videoer', siger Christian Mogensen.

Også tre andre andre danske youtubere med til sammen 140.000 følgere har lagt videoer op, hvor de blandt andet tænder fyrværkeri i hånden og affyrer raketter ned i jorden, så de eksploderer i øjenhøjde.

- Han inspirerer

Boris Laursens fyrværkeri-video er foreløbig set af mere end 20.000 brugere på YouTube. Ifølge Christian Mogensen er målgruppen typisk unge drenge.

- Det er unge, der stadig er i gang med at prøve grænser af. Og det vil typisk være nogle, som lader sig inspirere og tænker, at det her er en sjov grænse, og den vil de også prøve at gå ind over.

- Det her er først og fremmest inspiration. Det er et mere eller mindre vellykket forsøg på at være ham den seje. Og det sender et signal om, at hvis du vil være lige så sej og succesfuld, så gør du det samme som mig. Og det er at finde en kammerat og skyde bomberør efter hinandens ansigter, siger Christian Mogensen.

Han opfordrer Boris Laursen til at lave en ny video, hvor han fortæller sine mange brugere, at de ikke skal gøre lige som ham.

- Han har plads til at blive klogere, så det ville klæde ham, hvis han blev det, siger Christian Mogensen.

Overlæge Jens Lauritsen fra ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital har set Boris Laursen og hans vens video og vurderer, at den sender et helt forkert signal til andre unge.

Han mener, at videoen fungerer som en decideret opfordring til at gøre det samme.

- De kunne vise lidt ansvar og fjerne videoerne med det samme, siger han.

DR Nyheder har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Boris Laursen, men han er indtil videre ikke vendt tilbage på nogen af vores henvendelser.

Kan være strafbart

Ifølge forsvarsadvokat Mette Grith Stage kan det være strafbart at affyre fyrværkeri mod hinanden, selvom man er enige om det, og at der dermed er givet et juridisk samtykke.

Hun siger, det er ”yderst tvivlsomt”, hvorvidt man vil kunne bruge det som et forsvar i en retssal, hvis det ender med, at en kommer til skade.

- I den situation, hvor der sker alvorlig skade, tror jeg, det er tvivlsomt, om man kan påberåbe sig, at det var straffrit, fordi der var samtykke. Ofte vil også andre end de, som har samtykket, jo blive udsat for fare, siger hun.

Forsvarsadvokaten henviser til en konkret dom fra Højesteret fra 1998. Her blev en 27-årig mand dømt efter straffelovens paragraf 252, fordi han opfordrede en anden mand til at spille russisk roulette.

Manden, der modtog opfordringen, endte med at skyde sig selv i hovedet på baggrund af opfordringen.

Københavns Politi udsendte i forbindelse med fyrværkeri-balladen på Nørrebro forleden en pressemeddelelse, hvor de gjorde opmærksom på, at farligt brug af fyrværkeri kan give op til otte års fængsel.

Sidste år blev 225 personer behandlet for fyrværkerirelaterede skader ved de danske sygehuse nytårsaftensdag og nytårsdag.