Farerne ved den kommende generation af telekommunikation er så mange og store, at 5G bør være et politisk tema på niveau med klimaforandringerne.
Det mener flere markante 5G-skeptikere på Facebook med flere tusinde følgere.
Den ene er Lars Muhl, som er bedst kendt som sanger og ikke mindst komponisten bag 80’er-hittet Sjæl i Flammer sammen med Kasper Winding.
I dag er Lars Muhl også forfatter, mystiker og en populær profil på Facebook med over 15.000 følgere.
Og han er alvorligt bekymret for udrulningen af den nye teknologi i Danmark, som Folketinget har givet grønt lys til i foråret.
- Man kan ikke med hundrede procent sikkerhed sige, at 5G ikke er skadeligt. Spørgsmålet er: Skal denne tvivl komme borgernes helbred eller teleindustriens interesser til gode?, spørger Lars Muhl i en mail til DR Nyheder.
Er regeringen ved at udsætte danskerne for livsfare?
En anden markant stemme i 5G-debatten på Facebook er en musiker, forfatter og cand.mag. ved navn Dan Johannesson.
Han har startet en Facebookside ved navn "5G stråling - Nej Tak," og lagt en række 5G-kritiske videoer på siden.
Specielt én video fra Dan Johannesson, med titlen “5G - Er Regeringen Ved At Udsætte Danskerne For Livsfare?,” er blevet ekstremt populær. Den er nemlig blevet set en kvart million gange.
I den video nævner Dan Johannesson blandt andet, at 5G både kan medføre flere fysiske og psykiske sygdomme i Danmark.
- Man udsætter samtlige danskere for livsfare, i det vi risikerer at udvikle meget alvorlige sygdomme allesammen. Vi risikerer at få voldsomme psykologiske responser på det her; Depression, angst, selvmordsrater, siger Dan Johannesson i den populære video.
Angreb på myndigheder og eksperter
Lars Muhl og Dan Johannessons kritik af 5G handler ikke bare om, at teknologien kan være farlig. Den går også på, hvorvidt vi kan stole på danske myndigheder og eksperter, når de siger, at forskningen samlet set ikke peger på en sammenhæng mellem 5G-stråling og forskellige sygdomme.
Lars Muhl er blandt andet ude med riven i forhold til Sundhedsstyrelsen og flere navngivne danske eksperter, fordi han mener, at de ikke forholder sig til international forskning på området.
- Selv i Sundhedsstyrelsen ser man åbenbart helt bort fra den udenlandske forskning, der også er på området. Og det er måske, fordi man ikke mener, at det har nogen relevans. I hvert fald så ligger beslutningen på skuldrene af to danske forskere, Gert Frølund Pedersen (professor ved Aalborg Universitet, red.) og Christoffer Johansen (rådgiver for Sundhedsstyrelsen, red.), siger Lars Muhl i en video om 5G, han har delt på Facebook.
Men Gert Frølund Pedersen, som er professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet, kalder Lars Muhls kritik for misforstået.
- Sundhedsstyrelsen kigger netop på den samlede internationale forskning. Så det passer simpelthen ikke, siger Gert Frølund Pedersen til DR Nyheder.
Det samme siger Christoffer Johansen, som er ph.d. og overlæge på Rigshospitalet og Sundhedsstyrelsens faste sagkyndige rådgiver på området.
- Hele Sundhedsstyrelsen bygger på international forskning, siger Christoffer Johansen, som også har været forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse.
Sundhedsstyrelsen oplyser ligeledes, at de ikke selv foretager studier, målinger eller forskning om f.eks. 5G, men at de følger resultaterne af international forskning samt anbefalinger sat af WHO og EU.
Flere master giver mere stråling - eller er det omvendt?
En af Dan Johannessons påstande om 5G er, at der kommer mange flere master, som vil udsende stråling, der er flere millioner gange kraftigere end i dag.
- Det kommer til at betyde titusindvis, hvis ikke hundredtusindvis, af master overalt i Danmark, man er nødt til at opstille. Fordi der bruges en meget aggressiv form for mikrobølgestråling til at få den her 5G-mobilteknologi op at stå, siger Dan Johannesson og fortsætter:
- Hver eneste borger, dyr og plante i Danmark vil blive eksponeret for mikrobølgestråling, som den, der er i mikrobølgeovne og andre steder, som er flere millioner gange kraftigere end i dag, siger Dan Johannesson.
At 5G vil medføre flere master, er alle enige i. Men Sundhedsstyrelsen mener til gengæld, at mange mobilmaster vil gøre sendestyrken og dermed strålingen mindre.
- Mobilmaster skal opsættes forholdsvis tæt for at få god forbindelse mellem mobilmaster og mobiltelefoner. Når der er god forbindelse, reducerer både mobilmast og mobiltelefon derfor deres sendestyrke. Den, som anvender mobiltelefonen, bliver således eksponeret for en lavere intensitet, skriver Sundhedsstyrelsen.
Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet mener også, at Dan Johannesson tager fejl.
- Millioner af gange kraftigere stråling, det kan slet ikke lade sig gøre. Vi kan slet ikke finde energi til at sende så meget, og der er slet ingen grund til det, siger han.
Han bakker Sundhedsstyrelsen op i, at flere mobilmaster ikke skaber mere stråling.
- Det er egentlig bedre at have alle de her små lamper, der lyser jævnt over det hele end én meget kraftig pære, der skal lyse det hele op, som nogen kan bo tæt på, siger han.
Inhabile eksperter
Men både Lars Muhl og Dan Johannesson fastholder, at de eksperter, DR bruger, er inhabile.
- Både Gert Frølund Pedersen og Christoffer Johansen har, eller har haft, tilknytning til teleindustrien. Og deres udsagn må således ses som partsindlæg og ikke som uafhængige ekspertindlæg, skriver Dan Johannesson i en mail til DR Nyheder.
Både Lars Muhl og Dan Johannesson mener, at der er mere habile 5G-eksperter i udlandet, som pressen burde bruge.
Til gengæld siger de danske eksperter til DR, at de netop udtaler sig på baggrund af international forskning, og det samme gælder de danske myndigheder.