- Hvis man sidder og laver det samme og det samme og det samme, og jobbet er blevet hverdag, så tror jeg ikke længere, jeg på samme måde kan bidrage med noget. Sådan er det i hvert fald for mig. Efter tre-fire år tror jeg, det bliver rutinearbejde, og det er ikke noget for mig.
Sådan lyder det fra 33-årige Line Læsøe fra Horsens, der siden 2011 har været ansat i fire forskellige virksomheder.
Først var hun hos Qurios (nu KPMG, red.), hvorfra hun er uddannet revisorassistent. Så fik hun job hos printplade-virksomheden Elcon i Horsens, og efter knap tre år rykkede hun videre til revisionsvirksomheden PwC.
Godt to år senere fik hun job ved HiFi-Klubben, men efter seks måneder rykkede hun igen tilbage til PwC i Vejle.
Flest unge skifter job
Forvirret? Måske. Men Line Læsøes historik på arbejdsmarkedet er ikke noget særligt.
Det er nemlig unge under 35 år, der skifter oftest job, viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Ifølge undersøgelsen er antallet af danskere, der har skiftet job til og med september 2018 det højeste i ti år, og alt tyder på, at 2018 kommer til at sætte rekord for, hvor mange danskere der skifter job.
De seneste tal viser, at omkring hver 13., der var i arbejde, fik nyt job, og at det særligt er unge, der finder nyt arbejde.
Mere end hver niende under 35 år fandt et nyt job mellem juli og september 2018.
Er det nu det rigtige?
For Line Læsøe har der været flere overvejelser forbundet med hendes forskellige skift, men for hende er det vigtigt, at hun bliver ved med at udvikle både sig selv og det job, hun er i.
- Det er klart, at man undervejs ikke kan lade være med at tænke: 'Uha, er det nu rigtigt det her med at skifte hele tiden? Er det nu godt for mit cv?', siger Line Læsøe.
- Men samtidig har det givet noget udvikling og noget i rygsækken, der gør, at jeg synes, jeg er en bedre medarbejder, der har noget erfaring. Man bliver nødt til at følge sin egen mavefornemmelse, siger Line Læsøe, der heller aldrig har fået negative kommentarer med på vejen om sine hyppige skift af job.
- Det har nærmere været kommentarer som, at 'det da bare er godt med noget erfaring', siger hun.
Sidder ikke i det samme i 10 år
De forskellige stillinger er dog ikke nogen, hun direkte selv har søgt, men job, hun har fået gennem sit netværk.
Og hvis hun har syntes, der var et potentiale i det nye tilbud, har hun taget skridtet videre.
Hun har nu været tilbage hos PwC i et år, hvorfra hun kører ud til andre virksomheder som konsulent.
- Jeg ser ikke mig selv skifte igen lige foreløbigt, men jeg vil heller ikke lægge hovedet på blokken og sige, at jeg sidder i lige det her job om 10 år. Men heldigvis er der mulighed for, at jeg kan skifte stilling inden for mit nuværende firma, hvis jeg en dag kommer i tanke om, at jeg hellere vil sidde på kontoret i stedet for at køre ud til kunder, siger Line Læsøe.
- Jeg vil gerne blive ved med at bidrage med noget, og hvis det pludselig bare er rutinearbejde, så tror jeg ikke længere, jeg på samme måde tænker ud af boksen, siger hun.
Men hvorfor skifter vi danskere job så ofte - og hvad betyder det for arbejdsmarkedet? Læs eksperternes bud på det her:
Thomas Bredgaard, professor fra Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet:
Hvad betyder det, at vi skifter job så ofte?
- Når det er let at hyre og fyre, er det bedre set i et samfundsøkonomisk perspektiv. På den måde er det nemmere at tilpasse og udskifte arbejdskraften efter behov.
- Der er naturligvis oplæringsomkostninger og tab af viden forbundet med den store jobomsætning. Det svinger selvfølgelig, alt efter hvilke job, det drejer sig om, men generelt set overstiger fordelene ved høj jobomsætning ulemperne, fordi det er nemt for arbejdsgiveren at tilpasse blandt medarbejderne.
Hvorfor skifter vi job så ofte?
- Der er ikke god nok dokumentation for at sige, om det er medarbejderne og især de unge, der ikke er interesserede i at være hos en arbejdsgiver i mere end nogle år - eller om det er arbejdsgiverne, der tilbyder flere jobs på kortsigtede kontrakter.
Linda Holmetoft, HR-direktør i rekrutteringsvirksomheden Adecco Danmark:
Hvorfor skifter vi job så ofte?
- Vi er i en tid, hvor det handler mere om projektansættelser, og hvor man tager jobbet, fordi man kan bruge det som et skridt på vejen mod den karriere, man gerne vil have.
Hvornår har man været på en arbejdsplads 'længe nok'?
- Det handler jo om, hvor længe man kan blive ved med at udvikle på det samme, uden at man bliver ved med at gentage sig selv. Hvis man har været et sted tre år, så har man nået at komme ind, lære virksomheden at kende og tilføje noget nyt. Og så kan man jo sagtens have været loyal over for den virksomhed i de tre år, siger hun.
Men kan man ikke blive opfattet som illoyal, hvis man skifter hele tiden?
- Loyalitet handler også om, at man skal sige stop, når man ikke føler, man kan bidrage længere. Hvis man har siddet 20 år i den samme afdeling, kan jeg da godt stille spørgsmålstegn ved, om man fortsat bidrager med nye ting. Vi råder ikke direkte folk til at skifte job ofte, men man kan jo være i en virksomhed så længe, at man ligner en, der ikke er særlig omstillingsparat.
Linda Holmetoft understreger, at det naturligvis også handler om, hvilken branche man er i, om man siddet i den samme stilling længe, og om man har flyttet sig inden for samme virksomhed.
Marianne Levinsen, forskningschef ved Center for Fremtidsforskning:
Hvorfor skifter vi job så tit?
- Nogle skifter rigtig meget job og hopper fra det ene til det andet, og det er særligt blandt de yngre. I eksempelvis mediebranchen og bureaubranchen, der er jo nok 'grise' at tage af, og derfor er der rigtigt mange virksomheder, der kun tilbyder midlertidige job, siger Marianne Levinsen.
Svært at blive fastansat
Altså er de mange jobskift en kombination af, at mange unge søger nye muligheder, men også at en del ikke kan få en fastansættelse, mener fremtidsforskeren, der henviser til den seneste undersøgelse på området fra Dansk Magisterforening, der viser at omkring 40 procent af de tidsbegrænsede ansatte faktisk ønsker fastansættelse, men ikke kan få det.
- Virksomhederne tilbyder korte projekter, fordi så hænger de ikke på dem, og derfor er de unge nødt til at tage de korte ansættelser, siger hun.
Men er vi blevet mindre loyale?
- Ja, det er vi helt sikkert. Vi tænker mere på, hvordan vores liv skal gå op. Jo yngre man er, jo mere optaget er man af, at ens eget liv skal gå op. Og det bliver ikke bedre de kommende år. Der kommer mange unge ud på arbejdspladserne, og de er mest optaget af, hvordan de kan få deres eget liv til at hænge sammen.