Populært studie får dumpekarakter

Censorkorpset sender en hård kritik mod studiet humanistisk informatik på Aalborg Universitet.

Humanistisk Informatik på Aalborg Universitet får hård kritik med på vejen af Censorkorpset. Blandt andet har hele fem ud af 25 elever fået karakteren 00 for deres speciale. (Foto: Thomas Sejstrup Møller- DR Syd)

Mens de studerende strømmer til Aalborg Universitet, hagler kritikken ned over en af universitetets mest populære studieretninger, skriver Politiken.

Kvaliteten på studiet i humanistisk informatik, som i år optog 402 nye studerende, er langtfra god nok, og de færdiguddannede kandidater har ikke de kompetencer, som de bør have efter fem års studier. Sådan lyder kritikken fra uddannelsens censorer.

- Kritikken fra censorkorpset i forhold til humanistisk informatik er ud over det sædvanlige, og det er vigtigt, at kritikken tages alvorligt, skrev censorerne ifølge Politiken i en ekstraordinær redegørelse om det lave faglige niveau på studiet i august.

Fem ud af 25 fik 00

Nye tal fra uddannelsen bakker censorerne op. I de seneste knap tre måneder har 25 studerende forsvaret deres speciale ved eksamen, og heraf har fem modtaget karakteren 00.

Til sammenligning dumpede kun fire af 170 studerende deres speciale ved kommunikationsstudiet på RUC hele sidste år, skriver Politiken.

- Det er ikke rimeligt, at det først er, når de studerende når til specialet, at der er en meget høj dumpeprocent. Det er tegn på, at der er noget i den uddannelse, der ikke er tilrettelagt på en ordentlig måde, siger Jørgen Søndergaard, der er formand for uddannelsesministerens udvalg for kvalitet i de videregående uddannelser, til Politiken.

Sociolog: Langt flere burde dumpe

Sociologen Henrik Dahl var censor på Aalborg-studiet ved sommerens eksamener, og det lave faglige niveau bekymrede ham så meget, at han startede en offentlig debat om, hvorvidt de danske universiteter er ved at specialisere sig i overfladiskhed.

Langt flere af de studerende burde dumpe, erklærede han. De nye tal for, hvordan det så er gået til eksamenerne siden debatten, viser sort på hvidt, at der vitterlig er noget galt i Aalborg, siger Henrik Dahl.

- Det er kulminationen på, at det ikke er gået særlig godt på humanistisk informatik i et årti, at en så stor andel af de studerende nu dumper i deres specialer.

Ifølge censorkorpsets formandskab har censorerne da også kritiseret studiet i ti år. Noget af det, der er gået galt, er, at de studerende ikke lærer den mest basale akademiske lærdom, fortæller Yun Mi Antorini, der er censor ved uddannelsen, til Politiken.

Minister roser censorer

Dekanen på humanistisk fakultet på Aalborg Universitet mener ikke, der er grund til alarm.

- Langt de fleste specialestuderende var til eksamen inden 1. september, og således har 142 afsluttet deres eksamen. De 25, der har været til eksamen i efteråret, har været forsinket af forskellige grunde. Man kan derfor ikke generalisere, at hver femte studerende dumper, siger dekan Lone Dirckinck-Holmfeld til Politiken.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) roser censorerne for at have sat fokus på problemet.

- Det her tegner billedet af en uddannelse, som har brug for at tage nogle initiativer for at løfte kvaliteten, siger han til Politiken.

ritzau/

Facebook
Twitter