PORTRÆT: Ali Hamann den berømte og berygtede hypnotisør

Ali Hamann var en af Danmarks mest kendte hypnotisører. Nu går barnebarnet i hans fodspor.

Ali Hamann kunne få storrygere til at kvitte smøgerne, alligevel røg hans kone, Lis, hverken lidt eller light, han forsøgte at massehypnotisere danskerne i storslåede TV-shows, og han har spillet sig selv i flere Lars von Trier-film.

Og så har han siddet to og et halvt år i fængsel, dømt for voldtægt at to kvinder, han havde hypnotiseret.

Svend Erik Hamann, bedre kendt som Ali Hamann, var i 80'erne kendt som en af Danmarks dygtigste hypnotisører. Hans klinik i Silkeborg var berømt og berygtet.

Han er igen blevet et aktuelt navn, fordi hans barnebarn Tobias Hamann-Pedersen også har kastet sig ud i hypnose-gerningen.

I aftes lykkedes det Tobias Hamann-Pedersen at hypnotisere vært på Aftenshowet Mikkel Fønsskov. Han gik simpelthen ud som et lys.

Vært på Aftenshowet Mikkel Fønsskov lover under hypnose, at han vil tage alle af medværten Mette Bluhme Riecks vagter. (DR)

Den unge hypnotisør, der ellers er mest kendt for sine bagekundskaber, har dermed løftet arven efter morfaren, der døde i 2014, 80 år gammel.

Tobias Hamann-Pedersen fortæller i en dokumentar, der blev vist på DR1 i slutningen af marts, hvordan hans morfar hele tiden spøgte i hans og familiens bevidsthed. På godt og ondt.

- For mig er Ali Hamann faderen til hypnose i Danmark, det var ham, der gjorde det folkeligt med showene, siger Tobias Hamann-Pedersen og fortsætter:

- Morfars skyggeside har altid været et tabu i min familie, der er meget af hans liv, jeg ikke kender til, selvom jeg var tæt på ham.

Det bliver i familien

Svend Erik Hamann blev født i 1933. Han bliver uddannet bagersvend, men begynder allerede at hypnotisere som 18-årig, da en onkel introducerer ham til hypnose og trylleri.

I 50'erne og 60'erne turnerer han under navnet Ali Hamann landet rundt og udfører hypnose i forsamlingshuse og til andre arrangementer på landets folkeskoler.

Senere op gennem 70’erne og 80’erne bliver han landskendt, blandt andet for i et tv-program at prøve at hypnotisere alle danske rygere til at kvitte tobakken.

I 1980 fik han angiveligt 8.000 personer til at kvitte cigaretterne.

- Jeg er nok Danmarks bedste hypnotisør, erklærede han dengang. Det tiltrods for, at hans kone Lis Hamann var storryger og havde svært ved at kvitte smøgerne.

Tobias Hamann-Pedersen forklarer, at hypnose altid har været en del af familien, men at hans forældre forsøgte at holde en vis afstand til morfarens hypnose-gerning - og særligt til "sagen".

Voldtægts-hypnotisøren

I 1982 starter en spektakulær retssag ved byretten i Silkeborg. To kvindelige klienter anmelder Ali Hamann for voldtægt og voldtægtsforsøg under hypnose-behandling.

Ali Hamann nægtede sig skyldig med henvisning til, at intime berøringer var en del af behandlingen for seksuelle problemer. Men han fik rettens ord for, at den argumentation ikke havde hold i virkeligheden og en dom på to et halvt års fængsel.

Ali Haman har siden fortalt Samvirke, at han aldrig følte sig som en forbryder, så det var nemt for ham at komme tilbage til hypnosen. 24 timer efter løsladelsen i 1985 lavede han igen hypnose-shows.

- Min største fejl var, at jeg ikke fra begyndelsen havde en anstandsdame ligesom lægerne, fortalte han Samvirke.

Han drev indtil 2010 en klinik i Silkeborg og fik installeret videokameraer, så han kunne dokumentere, hvad der foregik.

Han nægtede sig altid skyldig i forbrydelsen.

(Arkiv) Ali Hamann i hvidt afvender rygere på Folketeatrets scene i 1980. (Scanpix) (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Slår et stort brød op

Ali Hamann er måske Danmarkshistoriens mest spektakulære retssag, der har involveret hypnose, men det er ikke et enkeltstående tilfælde.

I 1951 blev to ansatte skudt og dræbt i en bank på Nørrebrogade i København. Gerningsmanden blev pågrebet kort efter og påstod, at han ikke havde handlet af egen fri vilje. Han var blevet hypnotiseret til at begå forbrydelsen.

Både gerningsmand og hypnotisør fik fængselsdomme.

Tilbage står barnebarnet, der har slået et stort brød op: Han vil turnere med hypnose-shows ligesom sin morfar:

- Det kan selvfølgelig virke mærkeligt, når han (morfaren, red.) har den historik, han har, siger Tobias Haman-Pedersen i Aftenshowet.

Omkring 10 år efter voldtægtsdommen mobiliserede læger, psykologer og sågar en hypnoseforsker stor modstand mod Ali Hamanns metoder. Hans show var direkte farlige, og tilskuere kunne blive hypnotiseret mod deres vilje, sagde man. Ali Hamann fortsatte.

- Der er måske mange, der ikke kender sagen, og bare ser mig som kagemand. Jeg forsøger at lære mig selv hypnose med min morfar i tankerne, understreger Tobias Hamann-Pedersen i dokumentaren.

Han blev som barn selv hypnotiseret af morfaren ved et show i Hammel. Det husker han som magisk.

Facebook
Twitter