PORTRÆT Michael Pram Rasmussen: Benhård levemand og regelhader

Med afgående bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen som fortid i A.P. Møller - Mærsk, mister koncernen en frisk, men skrap strateg.

Efter Michael Pram Rasmussen anbefaler bestyrelsen, at Jim Hagemann Snabe bliver ny formand. Foto: Camilla Faurholdt-Löfvall/DR

En af landets mest indflydelsesrige erhvervsmænd, Michael Pram Rasmussen, er fortid i A.P. Møller-Mærsk efter 14 år som bestyrelsesformand i koncernen.

A.P. Møller - Mærsk aflagde status for 2016 med et årsregnskab, der viste det største tab i mange år med et underskud på 13 milliarder kroner.

I samme forbindelse offentliggjorde Mærsk, at Michael Pram Rasmussen forlader sin stilling som bestyrelsesformand efter generalforsamlingen den 28. marts.

- Det er det rigtige tidspunkt. Jeg har været formand i 14 år, og i 2016 fremlagde vi en ny strategi, der skal effektueres. Det bliver den ikke fra den ene dag til den anden. Det tager tid, og det er en ny formand, der skal effektuere den strategi, siger han til DR Nyheder.

- Tidspunktet for at træde tilbage fra formandsposten er velvalgt for mig personligt som for virksomheden, skriver han yderligere i en pressemeddelelse.

Nabo til Mærsk Mc-Kinney Møller

Pram var manden, der overtog formandsposten efter selveste Mærsk Mc-Kinney Møller.

Og selv om der var store risici for at blegne i forhold til Mærsk-kongen, er det ikke ligefrem anonymitet, der har omgærdet Michael Pram Rasmussen.

Han er dygtig til at komme i snak med mange typer personligheder. Og en god nabo, ville Mærsk Mc-Kinney Møller formentlig betegne ham som.

Han og Michael Pram Rasmussen stiftede første gang bekendtskab med hinanden på Mosehøjvej i Charlottenlund i 1984.

Som naboer talte de af og til med hinanden. Men det var først 15 år senere, at Esplanaden ringede med en frokostinvitation, som skulle blive det indledende møde, der fik Pram Rasmussen ind i bestyrelsen for A.P. Møller - Mærsk.

Prams gode talegaver gjorde han allerede brug af som ung, da han i sine studieår arbejdede som taxachauffør.

Det var taxajobbet, der gav ham råd til at være jurastuderende, og det var samtidig det, der gav ham hans allerførste lederjob hos Nye Danske Lloyds, som stod og manglede en jurist med viden om forsikring.

Udver naboskabet, som var en af grundene til, at Pram i første omgang fik foden inden for i Mærsk-bestyrelsen, havde Pram desuden leveret flotte resultater som bestyrelsesformand i Topdanmark.

Han havde fuldstændig vendt skuden, og Mærsk kunne se potentialet i den ambitiøse - og imødekommende - leder.

Om samarbejdet med Mærsk Mc-Kinney Møller siger Pram i bogen 'Mærskformanden':

- Jeg er da stensikker på, at hr. Møller har været meget træt af mig indimellem – det har nu også været gensidigt af og til, men jeg vil understrege, at det er fantastisk, hvad han har præsteret.

Barsk når det gælder

Lige så glad og rap i replikken Michael Pram Rasmussen kan fremstå, lige så nådesløst kan han gøre brug af sin magt, når det kræves.

Det fik Jess Søderberg at føle, da han røg som administrerende direktør i A.P. Møller-Mærsk i 2007, og tidligere var det Sten Scheibye i Coloplast, der fik fyresedlen i Prams tid som bestyrelsesformand der. Sten Scheibye betegnede oplevelsen for traumatisk.

Både Søderberg og Scheibye var magtfulde personer i dansk erhvervsliv, men ifølge Pram havde de ikke leveret de nødvendige resultater.

- Regler renset for sund fornuft

Skuffende resultater såvel som kasser og regler forekommer at være på listen over, hvad der kan få Michael Pram Rasmussen til at stejle.

Ligesom mennesker er forskellige, er virksomheder det og dermed også løsningerne.

Kvindekvoter i bestyrelser er derfor noget, fanden har skabt, mener han, og krav om minimum 40 procent kan få erhvervsmanden til at se rødt.

Det bliver ufleksibelt og bureaukratisk, mener han. Og når EU-parlamentarikere foreslår, at kvinder skal kunne kræve en forklaring, hvis de ikke bliver valgt, så står han helt af:

- Det er jo en reguleringshidsighed, der er kemisk renset for sund fornuft. Det dur ikke, og det er ofte også imod nærhedsprincippet. Jeg er ikke modstander af EU, men jeg er modstander af den reguleringshidsighed, som den udmønter sig i EU på en række områder, sagde han i et interview med business.dk.

Arkivfoto:Mærsks mangeårige bestyrelsesformand går fra borde Michael Pram Rasmussen fratræder som bestyrelsesformand i A.P. Møller - Mærsk efter 14 år som formand. Det sker efter milliardtab.Se RB kl.08.12 d. 08.02.2017.Arkivfoto: ARKIVFOTO. A. P. Møller - Mærsk skriver i årsrapporten for 2014, at man har besluttet sig for at frasælge sine aktier i Danske Bank. ARKIVFOTO. Bestyrelsesformand, tidl. adm. direktør Michael Pram Rasmussen fylder 60 år onsdag d. 14 januar 2015. Michael Pram Rasmussen, bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk.. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2017) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Positiv bilentusiast

Michael Pram Rasmussen bliver ofte betegnet som et menneske med et lyst sind.

Og når man suser af sted i en Porche eller Audi eller i en af de utallige andre luksusbiler, Pram har ejet, så er det nok også svært at være tungsindet.

Hans venner siger, at de ikke kender nogen, der haft så mange biler som Pram og med en fortid som formand i bestyrelsen i Semler Holding, der importerer blandt andet Lamborghinier, er det vel nærmest naturligt at være en passioneret bilentusiast - selv om det næsten virker stereotypt for en velhavende toperhvervsmand at elske lækre biler.

Til fest med Casper Christensen

Stereotyp er ellers ikke umiddelbart et af Michael Pram Rasmussens karakteristika. Hans nysgerrige sind giver ham lyst til at omgive sig med masser af forskellige mennesker, ikke kun som en jurastuderende taxachauffør, men også i dag og særligt i kulturlivet.

- Folk fra kulturverdenen kan ofte være inspirerende mennesker at være sammen med og ofte på en anden måde end i erhvervslivet. Det sætter jeg stor pris på. Privat ses jeg nok med flere fra den verden end fra erhvervslivet, sagde han i et portræt med business.dk.

- Det passer mig fint, det er ofte sjove mennesker, som åbner døren ind til en anden verden end min egen. Jeg forsøger også at holde tingene adskilte, og derfor ses jeg privat med mange andre typer end netop erhvervsledere, lød det i interviewet.

Rygterne vil da også vide, at Casper Christensen har været blandt de mere kulørte personligheder, der har inviteret Pram inden for på et glas. Måske siger det også lidt om Michael Pram Rasmussens farverige side, at han fester med provokatøren.

Tilbage i 2012 fejrede de to nytårsaften sammen. Dengang sagde skuespilleren til Ekstra Bladet.

- Vi har mødt hinanden hos fælles bekendte. Men jeg har ikke lyst til at fortælle, hvor jeg kender folk fra. Hvis de er søde og flinke, er de velkomne, og det er han, forklarede Casper til avisen.

Efter Michael Pram Rasmussen anbefaler bestyrelsen, at Jim Hagemann Snabe bliver ny formand.

Han har flere tunge bestyrelsesposter på cv'et, og så sent som onsdag blev han kørt i stilling som bestyrelsesformand for den store tyske industrivirksomhed Siemens.

Blå bog

  • Michael Pram Rasmussen

  • Født 14. januar 1955

  • Cand.jur.

  • Bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk fra 2003-2017 – har siddet i bestyrelsen siden 1999.

  • Også bestyrelsesformand i Coloplast, Topdanmark, Semler Holding.

  • Bestyrelsesmedlem i Louisiana og Arp-Hansen Hotel Group.

  • Medlem i JP Morgan Chase International Council

  • Var adm. direktør i Topdanmark mellem 1996 og 2006.