Portræt: Skoleelevernes formand er træt af at gå i skole

Agnete Vienberg Hansen blev valgt til formand for skoleeleverne i søndags. Torsdag er hun træt - og meget glad.

- Det er sindssygt. Alle ringer. Mit navn er over det hele, siger Agnete Vienberg Hansen (Foto: Søren Aaes © DR)

I søndags blev Agnete Vienberg Hansen valgt som ny formand for Danske Skoleelever. Og med et slag forvandlede hun sig fra en helt anonym 16-årig skoleelev til at være formand for skoleeleverne midt i en lockout, som efter næsten fire uger blev stoppet af regeringen onsdag.

Men faktisk er skoleelev-formanden træt af at gå i skole. Så træt at hun på det sidste har oplevet, at hun har spildt sin tid i 9. klasse. Og en pjækketime er det også blevet til i ny og næ.

Det vender vi tilbage til. For efter blot en halv uge i formandsstolen blev torsdag dagen, hvor medierne stod i kø for at stikke en mikrofon op i hovedet på Agnete.

- Det er sindssygt. Alle ringer. Mit navn er over det hele, puster hun i en lille pause med en kop varm kakao fra maskinen i DR Byen i hånden.

Biograftur afbrudt

På Danske Skoleelevers generalforsamling i søndags blev hun valgt som ny formand i stedet for Vera Rosenbech, der skal i gymnasiet. Hun nåede ikke mange minutter som formand, før journalisterne kimede hende ned, og sådan er det fortsat.

- I går var jeg vågen i 18 en halv time. Jeg var taget i biografen med min lillesøster for at se Iron Man 3. Men jeg fik kun set halvdelen af filmen, for Christine Antorini (undervisningsminister, red.) havde sagt, at vores afgangsprøver blev udskudt. Det havde jeg selv ønsket tidligere, så medierne ringede til mig, og jeg stod udenfor biografen og snakkede i telefon.

- Jeg er træt, men jeg nyder det her. Jeg bliver så glad hver gang, jeg føler, at skoleeleverne bliver hørt. Jeg føler mig faktisk som en meget magtfuld 16-årig lige nu.

Fælles kamp

Det lå ikke i kortene, at Agnete skulle være politisk aktiv. Hun kalder ikke sit hjem for specielt politisk bevidst - men hendes storesøster fik hende med til et arrangement for et par år siden. Det ene førte til det andet, og i søndags blev hun så valgt som formand i Danske Skoleelever. Og hun elsker det.

- Her er fedt. Vi kæmper en fælles kamp, og her er plads til alle.

Og så er vi tilbage ved hendes eget engagement i undervisningen.

Tysk rager mig

- Jeg synes, at undervisningen enten er for let eller for svær. Dansk synes jeg er svært, og tysk rager mig overhovedet ikke. Til gengæld får jeg 12 i matematik.

- Når jeg skriver opdateringer på Facebook, læser jeg det igennem igen og igen. Jeg er ikke ordblind, men jeg har svært ved det. Mit fokus har altid været på de ting, jeg kan bruge til noget. Og al den energi, jeg kunne kaste ind i mit skolearbejde bruger jeg i Danske Skoleelever. Og mere til.

- Mine forældre spørger mig: Hvordan kan du være formand for Danske Skoleelever, når du ikke gider skolen. Men jeg gider det skolepolitiske arbejde!

Gået i skole i Vietnam og USA

Agnete bor på Frederiksberg, men hun har også boet i Vietnam, hvor hun gik på en international skole og i USA, hvor hun gik et halvt år på high school. Men det bedste sted at gå i skole - det er i Danmark, mener hun.

- Lærerne i Vietnam er fagligt meget dygtige. I USA satte jeg mit eget skema sammen, som jeg ville have det - jeg valgte for eksempel kinesisk i stedet for at spilde min tid med tysk. Men der er 30 - 40 procent, der dropper ud af high school, og eleverne i Danmark er meget gladere. Vi bliver ikke kørt for hårdt, og vi bliver lyttet til. Sådan oplevede jeg det ikke i hverken Vietnam eller USA.

Alle skal ikke have 12

Hvordan ser din yndlingsskole ud?

- Det er en skole med glade børn. Der er plads til alle. Alle skal lave noget, og der er plads til kreativitet. Alle skal ikke have 12 i matematik. Jeg er ligeglad med, om der er 37 timer på skemaet om ugen - bare der er plads til alle.

Søvn og politik

Hvad skal du lave, når der falder ro på det hele igen?

- Danske Skoleever skal udvikle skolen. Vi skal snakke med politikere og holde konferencer.

Og hvad skal den private Agnete lave, for du skal vel ikke snakke med politikere hele tiden?

- Sove! Og så skal jeg være mere sammen med min familie. Og gå i biografen uden at misse halvdelen af filmen, fordi jeg snakker med journalister, siger Agnete. Og smiler.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter