PORTRÆT Svensk ytringsfrihedsekstremist

Det svenske computergeni, Gottfrid Svartholm, kom torsdag for retten. Men det danske grundlovsforhør er et mindre punkt i et liv fyldt med sigtelser, anklager og stævninger.

De tre stiftere af hjemmesiden the Pirate Bay. Tv. Frederik Neij, midtfor Gottfrid Svartholm og th. Peter Sunde (Foto: Bob Strong © Scanpix)

Per Gottfried Svartholm Warg står torsdag sigtet ved en dansk domstol. De fleste kender den svenske IT-specialist fra The Pirate Bay, men de sidste 10 år har været dedikeret til ytringsfrihed som en ekstremisme, der indeholder beskyttelsen af og offentliggørelsen af meninger, om så de indeholder pædofili, drab og statshemmeligheder - for at kunne komme problemer til livs, skal alle kunne sige frem og diskutere dem.

Gottfried Svartholm kom for første gang i de danske medier, da han sammen med Fredrik Neij startede fildelingsportalen The Pirate Bay. Senere kom tredjemanden Peter Sunde til som talsmand for søgemaskinen, der senere skulle udvikle sig til et politisk projekt mod overdreven copyright og grådige mediefolk.

Den unge svenskers livsværk er utvivlsomt det verdenskendte website The Pirate Bay og hans historie kan ikke fortælles uden også at fortælle om webtjenestens oprindelse.

Første kontakt fra USA

Den nu 29-årige Gottfrid, også kendt under aliaset anakata, lancerede i starten af 00'erne websitet America's Dumbest Soldiers. På websitet kunne de besøgende på en skala fra 1-10 angive hvor dumme faldne amerikanske soldater var - baseret på hvordan de var omkommmet i irakkrigen. Kammeraten Frederik Neij havde en server stående, som Gottfried fik lov til at bruge for at holde siden online.

America's Dumbest Soldiers skabte så stor furore i USA, at det amerikanske udenrigsministerium kontaktede direktøren hos internetudbyderen hvor Neij arbejdede. Efter længere tids juridisk tovtrækkeri hvor de to drenge forsøgte at argumentere, at websitet faldt under ytringsfriheden og parodi, blev siden taget offline. Presset blev for stort til at siden kunne fortsætte.

Sideløbende havde Gottfrid startet The Pirate Bay op. Som en søgemaskine på linie med Google, men med fokus på mediefiler, var websitet en stor succes og den havde brug for større båndvidde for at kunne fortsætte. America's Dumbest Soldiers var taget ned og linien, der havde været brugt til den, stod nu ledig.

Gottfrid og Neij stod nu sammen bag The Pirate Bay.

Fælles formål

Det svenske Piratbureau opstod i 2003, samtidigt med at pladebranchen sagsøgte fildelingstjenesten Napster i USA og medicinalindustrien sagsøgte Sydafrika for kopi af HIV-medicin. Som en modpart til Anti-piratbureauet, der håndterede rettighedshavernes juridiske og tekniske sager, kunne ligesindede samle sig under én fane.

Peter Sunde var menigt medlem af Piratbureauet og kom kort tid efter til The Pirate Bay som talsmand.

Et juridisk virak

The Pirate Bay fungerer teknisk set som en søgemaskine. Websitet opbevarer torrent-filer, der peger ud på indhold på private personers computere og derfor ikke selv indeholder anden information end adresser. Disse filer kan pege på alt fra skoleopgaver, hjemmevideoer, lyd, bageopskrifter, programmer til deling og fælles brug, men også materiale, der kan være beskyttet af ophavsretten.

Denne tekniske detalje er kernen i hvordan The Pirate Bay stadigvæk består i dag, for under svensk lov, så er det ikke ulovligt at køre et website, der indekserer 'ulovligt' indhold, så længe, at den ikke selv besidder det.

Efterhånden som The Pirate Bays popularitet steg, så steg opmærksomheden fra ophavshaverne også. Breve, mails og politi-razzia væltede over de tre stiftere og for at holde siden online måtte de holde backups af systemet hos venner, bekendte og andre steder på nettet.

Gottfrids The Pirate Bay var blevet et verdensfænomen med en politisk agenda. Ophavsretten skulle tages til diskussion og information og kultur skulle være fri.

Et politisk helle

I 2009 blev ånden fra Piratbureauet til officiel politik. Piratpartiet blev valgt ind i Europaparlamentet med to repræsentanter. Gottfrid og co. havde længe været vant til at gå imod juridisk værktøjer med tekniske, så igennem Piratpartiet blev en internetudbyder oprettet og The Pirate Bays servere blev placeret hos partiet. Slukkede myndighederne nu for forbindelsen ville det være politisk censur på øverste niveau.

The Pirate Bay var fredet imens juristerne gik loven igennem i sømmene.

Frihedskæmper for WikiLeaks

Sideløbende havde Gottfrid Svartholm igennem PRQ taget WikiLeaks som kunde. Fra 2007 stod han for sikkerheden på siden og var en nøgleperson i sitets sikkerhedsforanstaltninger og netaktiviteter, der skulle formidle fortrolig information fra statsenheder på tværs af verden.

Det svenske Piratparti kopierede sikkerhedsproceduren fra The Pirate Bay til WikiLeaks.

De tog WikiLeaks og lagde den på partiserveren.

Dommen

I april 2009 faldt der dom i retssagen mod Gottfrid og de andre indblandet i The Pirate Bay. Året forinden var de blevet sigtet for at promovere andre til at bryde ophavretten og de blev nu kendt skyldige.

Med et års ubetinget fængsel hver og et samlet erstatningskrav på cirka 25 millioner kroner stod de nu i bundløs gæld. En gæld de aldrig har en chance for at betale af.

Efterfølgende blev det bevist, at flere af dommerne i sagerne mod The Pirate Bay var medlemmer eller sad i bestyrelserne hos interesseorganisationer for ophavsret.

Gottfrid var ikke til stede under den sidste del af retssagen, men havde forladt landet.

Peter Sunde skrev efterfølgende om sin oplevelse af retsforløbet. Et forløb han mener drev af korruption og ademokratiske processer.

Cambodia

Gottfrid Svartholm havde flyttet til Cambodia, et land der ikke har nogen udleveringsaftale med Sverige.

Den 30. august 2012 klappede fælden dog. Cambodias politi havde modtaget en henvendelse fra det svenske politi og udleverede af svenskeren.

Udleveringen skete mistænkeligt tre dage inden en 330 milloner kroner stor udviklingsstøtte blev godkendt af Sverige til Cambodia, skrev nyhedssiden Torrentfreak dengang.

Venner og bekendte fortæller i dokumentarfilmen TPB AFK om hvordan Gottfrid tog mange stoffer for at håndtere stresset fra arbejdet og anklagerne.

Danmark

I Danmark er Gottfrid sigtet for at have kopieret CPR- og CVR-numre fra politiets kørekortregister sammen med en 20-årig dansker. Gottfrid nægter sig skyldig og siger, at han kender intet til sagen.

Facebook
Twitter