Portugisiske Yousee-arbejdere får lavere løn end danske

Lav løn og ingen betaling for natarbejde er hverdag for Yousee-montører.

De portugisiske ansatte arbejder til en lavere løn og fx. uden tillæg for natarbejde. (© DR P1)

Du kan glæde dig til at få lynhurtigt internet fra årsskiftet, hvis du har kabel-tv hos Yousee.

Selskabet er nemlig i gang med en kæmpe opgradering af deres netværk, som bliver udført af blandt andet portugisiske arbejdere.

Men Efterforskerne på P1 kan i dag fortælle, at de portugisiske arbejdere får en lavere løn end danskerne og ingen tillæg, når de arbejder over eller arbejder om natten.

Ifølge lønsedler, som Efterforskerne på P1 har set, får de portugisiske arbejdere en timeløn på mellem 128 kroner og 147 kroner i timen.

Og det er vel og mærke kun, hvis de ikke arbejder mere end 37 timer om ugen.

For de får ingen kompensation for overarbejde.

Til gengæld er det krævet af dem, at de laver minimum 18 fordelingsbokse om dagen, så det er deres eget ansvar at nå arbejdet indenfor den afsatte tid.

Desuden er der ingen tillæg for at arbejde aften, nat eller weekend.

Til sammenligning tjener deres danske kollegaer i lignende job mellem 180 og 200 kroner i timen og 40 kroner i tillæg for aften- og nattearbejde samt en kortere arbejdstid.

- De fortæller om natarbejdet, at lønnen er den samme som om dagen. De arbejder i skiftehold, så de har en uge af gangen, hvor de møder klokken 12 om natten og får fri klokken 8, fortæller Per Østerbye, der er portugisisk tolk og har talt med fire arbejdere for Efterforskerne på P1.

De omkring 70 portugisiske arbejdere er ikke ansat direkte i TDC-koncernen, som Yousee hører under.

TDC bruger nemlig den kinesisk ejede telegigant Huawei som entreprenør på projektet.

Og de benytter så igen tre underentreprenører - herunder det portugisisk ejede firma Constructel, hvor arbejderne er ansat.

- Her er det en arbejdsgiver, som er omfattet af en overenskomst og dermed forpligtet til at overholde den, der med et pennestrøg laver en aftale med en udenlandsk virksomhed, som ikke har overenskomst, og dermed får udført arbejde til en meget lavere betaling. Det er en torn i øjet på os, forklarer Ole Tue Hansen, der er forbundssekretær Dansk El-forbund.

Både TDC, Huawei og Constructels tyske datterselskab har overenskomst.

Men til denne opgave har Constructel lavet et dansk underselskab, som hverken har et telefonnummer eller danske administrationsmedarbejdere.

Adressen er en postkasse hos et revisonsfirma på Frederiksberg i København, og selskabet lader sig repræsentere af advokatfirmaet Bird & Bird.

Dansk El-forbund kæmper nu på 8. måned for at få dem til at tegne overenskomst.

- Det er et portugisisk firma, der bruger et postkasse-firma til at få manpower ind. Og er det svært at finde ud af, hvad er det for lovgivning, og hvad er det for regulering, man skal overholde, forklarer Henning Jørgensen.

Fagforeningerne forsøger at tegne overenskomster med de udenlandske firmaer. Ofte nytter det ikke at gå i retten med tvister, fordi firmaerne typisk er lavet, så de nemt kan gå konkurs, hvis der bliver rejst et krav mod dem.

Constructels advokat vil ikke citeres

Efterforskerne på P1 har været i kontakt med advokat Søren Narv Pedersen i Constructels advokatfirma Bird & Bird.

Han oplyser, at Constructel i øjeblikket har en god og konstruktiv dialog om indgåelse af overenskomst med Dansk El-forbund og at næste møde er 22. august.

Han vil ikke tale direkte til citat og ønsker heller ikke at kommentere Efterforskernes oplysninger om lønforhold og vilkår i kontrakten.

Desuden vil de ikke komme nærmere ind på, om en overenskomst vil gælde med tilbagevirkende kraft, eller hvorfor man har valgt den virksomhedskonstruktion, man har.

Men han oplyser dog, at fordi Constructel er interesseret i at blive ved med at drive forretning i Danmark, så er man interesseret i at sikre sig, at man er på linje med vilkårene på det danske arbejdsmarked.

Huawei, der har hyret Constructel til at udføre arbejdet, har ikke mulighed for at stille op til interview med Efterforskerne på P1. Men de skriver følgende i et statement:

- Ifølge Huaweis kontrakt med Constructel fra december 2016 er Constructel forpligtet til at sikre overholdelse af alle danske regler og gældende lovgivning, herunder at indgå en anerkendt dansk, kollektiv overenskomst. Vi er blevet informeret om, at Constructel er i forhandlinger med Dansk El-forbund for at sikre en aftale. Dette er meget vigtigt for os, vi følger processen tæt og forventer en aftale snart, forklarer Richard Zhou, Vice President for Delivery & Service, Huawei Technologies Denmark.

I TDC fortæller koncerndirektør Jens Aaløse, at det er vigtigt for TDC, at alle arbejdere på deres netværksprojekt er dækket af en overenskomst, og at de nu forventer, at forholdene bliver rettet op.

- TDC har skrevet ind i kontrakten med Huawei, at leverandører og underleverandører på netværksprojektet skal være omfattet af en anerkendt og landsdækkende overenskomst i Danmark. Det er ikke tilfældet med Constructel, og det, forventer jeg, bliver bragt på plads, siger Jens Aaløse fra TDC til Efterforskerne på P1.

Han understreger samtidig, at det kun er en lille andel af arbejderne på det storstilede projekt, der arbejder uden overenskomst:

- Det er vigtigt at slå fast, at det her er et stort arbejde, som TDC skal have på plads. Størstedelen af alle arbejderne er vores egne. Og én af underleverandørerne - Constructel - ikke har deres overenskomster på plads, lyder det fra Jens Aaløse.

Arbejderne kører rundt i biler med portugisiske nummerplader og så et grønt Yousee-klistermærke med ordene “Vi etablerer gigabredbånd for Yousee”.

Og koncerndirektøren forklarer, at han straks tog kontakt til Huawei, da Efterforskerne på P1 gjorde TDC opmærksom på situationen.

Constructel har fået til den 22. august af Dansk El-forbund til at tegne overenskomst ellers vil de sætte ind med blokade og sympatikonflikter.

Arbejdet på Yousees Gigaspeed-projekt har været i gang siden sidste efterår og skal være færdigt inden 31. december.

Denne artikel er rettet. Tidligere hed overskriften "Yousee-arbejdere underbetales ulovligt". Eksperter tolker dog loven forskelligt og påpeger, at den endelige tolkning af loven kræver en EU-retssag. Derfor har vi ændret overskriften og slettet den del af artiklen, der handlede om ulovlig underbetaling.