Potentiel donor: Hvorfor må ingen få min nyre?

Hvis man vil donere sin nyre til en, man ikke kender, får man pænt nej tak fra hospitalerne. Det på trods af, at 472 er på venteliste til en ny nyre.

Daniella Emilie Sophia Stendevad gør det helt klart: Hun er organdonor. Hun ville gerne donere en af sine nyrere til en, der har brug for den, men det må hun ikke. (© DR)

Der skal ikke herske nogen tvivl om, hvor Daniella Emilie Sophia Stendevad står i forhold til organdonation. Ordet "Organdonor" er tatoveret med store, røde blokbogstaver på hendes ene håndled.

Tatoveringen er for hende et symbol på en kamp, der startede, efter hun havde læst en artikel om livet som nyrepatient.

- Jeg nåede ikke hele artiklen igennem, for det var helt ubærligt at læse. Så tænkte jeg: Jeg kan jo godt undvære den ene af mine nyrer, og det ville være en stor ting for mig at få lov til, siger Daniella Emilie Sophia Stendevad.

Anonyme donorer afvises

I Danmark er der mangel på organer, og 472 danskere står på venteliste til en ny nyre. Men da Daniella Emilie Sophia Stendevad henvender sig til et hospital for at donere den ene af sine nyrer, får hun nej.

Nyreforeningen oplyser til DR Nyheder, at de får henvendelser fra omkring en håndfuld danskere hvert år, der gerne vil donere en nyre til en de ikke kender.

Som levende donor kan man godt give sin nyre væk, men det kræver, at man kender en person, der har brug for den. Det gør Daniella Emilie Sophia Stendevad ikke, og derfor falder hendes ønske om at donere ikke i god jord på landets hospitaler.

En glidebane

- Det vil være en glidebane, for når vi overhovedet tillader, at pårørende kan donere i dag, er det kun af nød, siger transplantationsansvarlig overlæge på Odense Universitetshospital, Claus Bistrup.

For selvom lovgivningen herhjemme ikke direkte forhindrer, at man anonymt giver sin ene nyre til en fremmed, er levende donationer kun en realitet, fordi der ikke kan findes organer nok.

- Så hvorfor ikke sætte ind dér i stedet for at åbne op for noget nyt kostbart, indviklet og som kræver en helt speciel organisation for at sikre denne her anonymitet, siger Claus Bistrup.

Vil donere i Sverige

Men den forklaring køber Daniella Emilie Sophia Stendevad ikke. Kan man give til sine nærmeste, bør man også kunne give til en fremmed, som man aldrig kommer til at møde, mener hun.

- Jeg forstår ikke, at man ikke kan donere som anonym. Jeg synes det vil være endnu bedre at være anonym, for så slipper man for taknemmeligheden mellem folk, siger hun.

I flere europæiske lande har man allerede åbnet op for de anonyme donationer, og Daniella Emilie Sophia Stendevad har lagt en plan for, hvad hun vil gøre, hvis det ikke bliver muligt i Danmark.

- Så tager jeg til Sverige, for dér kan man godt være anonym donor, siger hun.

Facebook
Twitter