Poul Erling måtte ikke finde nye spillere til sit badmintonhold: Ville koste 164.000 kroner

Flere kommuner dropper regel, der gør unge idrætsudøvere mere værd end ældre

- Det er glædeligt for klubben at få flere med, siger Poul Erling, der er træner i Grindsted Badmintonklub. (Foto: © Casper Lykkegaard, (c) DR)

Fjerboldene flyver hen over nettet, og gummiskoene hviner på gulvet. Grinsted Badmintons seniorhold er til træning.

- Nu er der folk her, jeg ikke kender navnene på, griner 82-årige Poul Erling Kristensen, der er holdets træner.

Han har været træner her i 50 år, og det er nyt for ham ikke at være helt sikker på navnene. Men der er kommet nye medlemmer, og det er et særsyn. For indtil for ganske nylig måtte Poul Erling ikke skaffe flere ældre medlemmer til klubben.

- Det har jo været et handicap, at man ikke har kunnet tage ældre ind, siger han.

Ældre kostede tusindvis af kroner

Poul Erling Kristensen, og resten af klubben, måtte ikke skaffe nye medlemmer over 25 år, fordi det kunne tippe budgettet. Bare ti ekstra voksne medlemmer kunne betyde, at klubben mistede 164.000 kroner i det kommunale tilskud til leje af hallen. Penge, de ikke kan undvære.

- Det ville betyde, at vi ville blive nødt til at fordoble kontingentet, siger Erik Thøgersen, der er formand for Grindsted Badminton Klub.

Men for nylig blev problemet løst. Billund Kommune droppede reglen, så alle medlemmer udløser et tilskud til leje af lokaler, uanset hvor gamle de er.

- Foreningerne syntes, det var en urimelig regel, vi havde, så det har vi lyttet til, siger Ib Kristensen (V), der er borgmester i Billund Kommune.

Han håber, det vil få flere folk til at melde sig ind i idrætsforeningerne. I badmintonklubben er de i hvert fald glade for initiativet.

- Det er alletiders. Nu er Billund kommet til fornuft, og det, håber jeg, at andre kommuner også gør, siger badmintontræneren Poul Erling Kristensen.

Flere vil gerne droppe reglen

Langt størstedelen af kommunerne i Danmark har en regel for uddeling af lokaletilskud, som betyder, at hvis foreninger har et overtal af medlemmer over 25 år, så bliver tilskuddet til leje af idrætshallerne mindre.

Den seneste opgørelse fra Idrættens Analyseinstitut fra 2016 viser, at 22 kommuner har droppet reglen. Flere kommuner overvejer at følge i Billunds fodspor og droppe reglen.

- Vi overvejer at droppe reglen, fordi vores foreninger skal have mulighed for at sætte nogle flere ting i gang for de ældre, siger Erik Viborg (V), der er Kultur- og fritidsformand i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi skal hele tiden huske på, at de, der er ude i foreningerne, er frivillige, og det skal hele tiden være så nemt som muligt for dem, siger han.

En anden kommune, der går med overvejelser om at ændre reglerne, er Slagelse Kommune.

- Tilskudsreglerne er forholdsvis gamle, og der er ikke blevet kigget på dem i mange år. Så lad os se, om vi kan gøre vilkårene bedre for klubberne ved at ændre tilskudsreglerne, siger Jørgen Andersen (S), der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Slagelse Kommune.

Giver større udgifter til idræt

For mange kommuner kan det være en stor udgift i kultur- og fritidsbudgettet at give tilskud til alle medlemmer i stedet for kun at give det, hvis en forening har mange yngre medlemmer.

I Billund Kommune kommer det til at koste 500.000 kroner.

- Jeg tror da på, at hvis der så er flere, der dyrker idræt, så er det også pengene værd, og hvis vi samtidig kan gøre det nemmere for vores foreninger, så er det også det værd, siger Ib Kristensen, der er borgmester i Billund Kommune.

I Grindsted Badmintonklub håber de på endnu flere medlemmer. De er for første gang begyndt at reklamere for deres seniorhold.

- Det har været irriterende, når folk har spurgt, om de måtte være med, og vi har sagt nej. Det er glædeligt, at vi slipper for det nu, siger Poul Erling Kristensen.