Poul Nyrup: Anker er indbegrebet af den danske drøm

Poul Nyrup Rasmussen (S) var mødt til begravelsen af Anker Jørgensen. Han mindes den tidligere statsminister som "et ægte menneske".

Poul Nyrup (S) mindes Anker Jørgensen som indbegrebet af, hvad han kalder "den danske drøm". (Foto: Dr © dr)

Gæsterne er strømmet til Grundtvigs Kirken på Bispebjerg i København, hvorfra den tidligere danske statsminister Anker Jørgensen i dag bliver bisat.

En af dem, der er mødt for at give sit sidste farvel, er den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), som er mødt frem ved kirken med en stor buket røde roser i favnen.

- Anker er indbegrebet af den danske drøm: selvom du kommer fra de nedre lag i samfundet, kan du godt blive statsminister. Den fortælling skal vi holde fast i, siger Poul Nyrup Rasmussen, der mindes den tidligere statsminister.

Anker Jørgensen blev født d. 13. juli 1922 i København som søn af en kusk og en rengøringsdame. Allerede som fem-årig blev han forældreløs og måtte i stedet vokse op hos sin fars søster.

Nyrup: Anker var ægte

Anker Jørgensen blev statsminister første gang fra 1972 til 1973, efter at den daværende statsminister Jens Otto Krag var trådt tilbage.

I perioden fra 1975 til 1982 var han statsminister igen og stod i spidsen for fire regeringer.

400 gæster er særligt inviteret til begravelsen, mens der er plads til op til 1.300 mennesker i Grundtvigs Kirken. Mange af dem er tidligere og nuværende politikere og ministre.

- Uanset hvor Anker var i magtens rum, formåede han altid at blive ved med at være den, han var, siger Poul Nyrup Rasmussen:

- Anker var ægte, men det var mere end det. Anker havde en livline til jævne folk og en overbevisning til hver eneste her i landet om, at de også havde en livline til Anker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk