Præstationsløn kan give ansatte stress og depressioner

Indførelse af præstationsløn påvirker nogle ansattes mentale sundhed, viser studie fra Aarhus Universitet.

Studiet fra Aarhus Universitet har sammenholdt data fra 1.309 virksomheder med i alt 318.717 fuldtidsansatte. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Antallet af recepter på medicin mod depression og angst til medarbejdere stiger, når virksomheder indfører en eller anden form for præstationsløn.

Det viser et omfattende studie fra Aarhus Universitet om præstationsløn og psykisk helbred.

Forskerne har sammenholdt data om lønforhold, demografi og medicinske recepter. Oplysningerne stammer fra 1.309 danske virksomheder og deres i alt 318.717 fuldtidsansatte.

Datamaterialet er indsamlet i fra 1996 til 2006, og der har været fokus på de virksomheder, som i den periode ændrede deres lønningsform og overgik til en form for præstationsløn, hvor lønnen afhænger af, hvor meget man som medarbejder sælger, skaber eller på anden måde udvikler.

Især ansatte over 50 år er udsatte

Men ifølge forskerne påvirker det i mange tilfælde de ansatte negativt i form af øget risiko for depression, stress og angst.

Forbruget af medicin mod angst og depression steg mellem fire og seks procent i forhold til andre virksomheders medarbejdere. Det er godt 2.000 flere patienter med recepter mod angst og depression.

Indførelsen af præstationsløn påvirker en del medarbejderes mentale sundhed. Det vurderer Michael S. Dahl, der er professor på Institut for Virksomhedsledelse og har været med til at lave studiet. Og især ansatte over 50 år er udsatte.

Studiet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Academy of Management Discoveries.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter