Præster protesterer mod irakeres asylafslag

Ti nordsjællanske præster trodser kritik og blander politik og religion, når de 6. januar protesterer mod, at en gruppe kristne irakiske flygtninge har fået afslag på asyl.

Kraven og præstekjolen skal blive hjemme, hvis de ti præster fra Nordsjælland vil demonstrere. Sådan lyder meldingen fra deres biskop Lise Lotte Rebel, der ikke har i sinde at stoppe præsternes aktion. (© DR)

Ti præster fra Nordsjælland trodser kritik om at blande politik og religion sammen.

De arrangerer demonstration og gudstjeneste for at protestere mod, at en gruppe irakiske flygtninge har fået afslag på asyl.

En bredside mod asylpolitikken

Biskoppen i Helsingør har ellers for nylig bedt præsterne om at holde deres politiske budskaber for sig selv, så længe de optræder som præster.

Men præsterne vil alligevel aktionere på Hellig-tre-kongersdag - om halvanden uge.

- Asylpolitikken er samvittighedsløs og umenneskelig. Der er tale om vanrøgt af mennesker, lyder det fra ti præster fra Hillerød.

De er utilfredse med, at over 500 irakere har fået afslag på asyl.

Løbesedler og en bøn

To præster, der er initiativtagere, har begge tæt kontakt til kristne irakiske flygtninge, der i årevis har opholdt sig i Sandholm-lejren, og som trods fortsat uro i Irak skal sendes hjem.

- Men Irak er et af de mest umulige lande at leve i, siger en af de protesterende præster, Thyge Enevoldsen.

6. januar vil han derfor sammen med ni præstekolleger udlevere løbesedler og bagefter holde forbønsgudstjeneste for de udviste.

Smid præstekjolen

Præsternes biskop har sagt, at de ikke må bruge præstekjole ved aktionen, og at gudstjenester ikke er beregnet til politiske manifestationer.

Præsterne har dog heller ikke tænkt sig at iføre sig præstekjolerne. De siger desuden, at de ikke vil ytre sig politisk under gudstjenesten, der udelukkende skal bruges til sjælesorg og forbøn for asylansøgerne.

- Vi gør det af nød. Hvis ikke vi gjorde dét her, ville vi gøre os skyldige over for irakerne, og personligt mener jeg heller ikke, at man kan skille religion og politik helt ad, siger præst Thyge Enevoldsen til Jyllands-Posten.

Biskop vil ikke stoppe præsterne

Ifølge Kristeligt Dagblad vil biskop Lise Lotte Rebel trods advarslerne ikke stille sig i vejen for aktionen:

- De kan udtrykke sig politisk ligesom andre private borgere, men de skal ikke tage præsteembedet som gidsel, siger hun.

Det indebærer, at præsterne ikke må bære præstekjoler på torvet i Hillerød, og at den afsluttende gudstjeneste ikke må bære præg af en aktion, understreger biskoppen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5328828aa11f9d0c6c2a7cf5

Facebook
Twitter