Præster, provster og biskopper: Drop julens gudstjenester

Nye anbefalinger gør det vanskeligt at gennemføre julens gudstjenester, mener både biskopper og præster.

Her til aften kom sundhedsmyndighederne med yderligere retningslinjer for julegudstjenester (Arkivfoto. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Hvis du havde en drøm om en traditionel jul med julegudstjeneste og skønsang i kirken, så bliver det nok ikke helt, som du havde forestillet dig.

Sundhedsmyndighederne har her til aften skærpet retningslinjerne for en ansvarlig corona-håndtering i folkekirken og andre trossamfund.

Nu opfordrer de til, at julegudstjenesterne højest varer en halv time og afholdes uden sang.

Men den sene opdatering her lillejuleaften får nu landets biskopper, præster, provster og Landsforeningen af Menighedsråd til at opfordre til at aflyse alle gudstjenester frem til den 3. januar.

Det oplyser de i en pressemeddelelse.

- Det er med stor beklagelse, at vi ikke kan anbefale at afholde gudstjenesterne i julen frem til helligtrekongers søndag den 3. januar.

- Da vi først få timer før juleaften har modtaget retningslinjerne, vurderer vi, at det vil være vanskeligt at gennemføre julegudstjenesterne, lyder det videre.

Kirkeminister bakker op

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) har lille juleaften holdt møde med præster, biskopper og en række andre repræsentanter fra folkekirken om årets julegudstjenester. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Kirkeminister Joy Mogensen bakker op om organisationernes fælles opfordring om at aflyse julens gudstjenester. Hun takker desuden "alle de ansvarlige, som fandt sammen om fælles forståelse i en svær tid", skriver ministeren på Facebook.

Kirkens ansatte byder også udmeldningen velkommen.

- Julen betyder meget for os ansatte i Folkekirken. Derfor er det med tungt hjerte, at vi har måtte anbefale aflysningen af gudstjenesterne, men det har desværre været nødvendigt på grund af den stigende smitte, skriver Gert R. Schmidt, der er formand for Danmarks Kirketjenerforening, i en pressemeddelelse.

Det er dog stadig muligt at gennemføre gudstjenesterne efter de skærpede retningslinjer. Men det er op til de enkelte meningshedsrådsformænd i samråd med den præst, der står for gudstjenesten, at beslutte om julegudstjenesten kan gennemføres eller ej, oplyser organsationerne bag den fælles udmelding.

Nye retningslinjer

De nye retningslinjer for julens gudstjenester blev meldt ud her lille juleaften efter et møde den såkaldte Indsatsgruppe om smitteudviklingen. Indsatsgruppen består af sundhedsmyndigheder og forskellige ministerier.

Her blev det besluttet at stramme retningslinjerne til kirkerne, der blandt andet betyder, at gudstjenesterne skal kortes fra maksimum 50 minutter som tidligere anbefalet til kun 30 minutter.

Derudover bliver kirkerne opfordret til helt at droppe salmesangen, hvor det tidligere blev anbefalet for eksempel kun at lade koret synge og menigheden blot nynne med.

Kirkerne er tidligere blevet opfordret til at flytte gudstjenesterne udenfor, som drive-in-gudstjenester og med live-streaming, hvis det blev forventet, at mange ville møde op.

Flere af Folkekirkens ansatte, regionsrådsformænd samt en række eksperter har tidligere opfordret både sundhedsmyndighederne samt regeringen til at aflyse julens gudstjenester af frygt for smittespredning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk