Præster til forældre: Drop de dyre biler ved kirken

Konfirmations-sæsonen er så småt i gang, men festlighederne må ikke løbe løbsk, mener præster.

Der skal gøres noget helt særligt ud af det, når konfirmanden skal hentes fra kirken, men flere præster beder nu forældrene holde igen. (Foto: © Kristian Leider, DR Nyheder)

En Ferrari, en limousine eller måske endda en helikopter.

Opfindsomheden er stor, når de nyslåede konfirmander skal hentes ved kirken, men præster opfordrer til, at fejringen ikke løber løbsk.

For selvom der altid vil være forskel på, hvordan familierne fejrer dagen, er der ingen grund til at udstille det lige foran kirken, mener Peter Lind, sognepræst ved Middelfart Kirke.

Han er en af de præster, der har forbudt de dyre biler foran kirken.

- Hvis der er nogen, der gerne vil hente konfirmanden i en rød Ferrari, så beder jeg om, at den holder ude på den offentlige vej og ikke lige foran kirken, hvor vi alle sammen står, forklarer han.

- Der bliver gjort synlig forskel

Sognepræsten understreger, at han ikke vil moralisere eller blande sig i, hvordan forældrene fejrer deres børn. Men for at alle får en god dag, har han altså opstillet nogle regler.

- De dyre biler ved kirken er et problem, i og med at der bliver gjort meget synlig forskel på konfirmanderne. Man kan forestille sig, at der er nogle konfirmander, som ikke bliver hentet på den måde, som bliver kede af det. Det er jo ikke den fornemmelse, man skal stå med efter konfirmationen, siger han.

- Det er alles dag

Og også i Bredballe Kirke ved Vejle er der sat klare regler for, hvordan konfirmanderne må hentes.

Her opfordrer sognepræst Lisbeth Frøkiær meget kraftigt til, at konfirmanderne ikke bliver hentet i et stort køretøj eller en helikopter.

- Det er alles dag, og der er ikke nogen, der skal skille sig ud og træde særligt frem, forklarer hun.

- Kirken skal tage hensyn

Og det er helt fint, at præsterne siger nej til sportsvogne på kirkens område.

Det mener Leise Christensen, der er lektor i teologi ved Teologisk Pædagogisk Center, og som følger konfirmationernes udvikling.

- På den måde bliver det ikke alt for åbenlyst, hvilke konfirmander der har råd, og hvilke der ikke har. Det behøves ikke være så tydeligt, at der er social ubalance imellem de forskellige familier. Og det må være en grundsætning for folkekirken, at den altid tager hensyn til den svageste part, siger hun.

Frygter nogle dropper konfirmationen

Leise Christensen er bekymret for, om de høje forventninger, der er til en konfirmation i dag, kan skræmme nogle familier helt væk.

- Jeg frygter, det vil betyde, at nogle dropper at blive konfirmeret, fordi de ikke har råd til at være med. Det ville være frygteligt for kirken, siger hun.

En undersøgelse fra Nordea viste i 2013, at en gennemsnitlig konfirmation løber op i 30.000 kroner.