Præstø-elever turde ikke at sige nej til sejltur inden ulykken

Nicklas Bøhm, der kæntrede sammen med 12 andre elever fra Lundby Efterskole, fortalte i retten, at eleverne blev straffet, hvis de ikke deltog i aktiviteter.

Adskillige redningskøretøjer blev sendt til Præstø Havn da politiet fik melding om at en båd med elever og lærere fra Lundby Efterskole var kæntret på fjorden. (Foto: Asger Ellekrog © DR)

Tirsdag formiddag vidnede to elever i retssagen mod Lundby Efterskole. Begge elever fortalte, at de først fik at vide, at de skulle ud at sejle på selve dagen. Og ingen af dem følte, at de kunne sige fra.- Det var ret svært at sige fra over for ham (lærer Micheal Jørgensen red.). Det tror jeg bare ikke, at man gjorde, sagde Thyra Hvass fra vidnestolen.Brokkede sig til de andreThyra Hvass fortalte om en seddel, hvor der stod, at eleverne skulle ud og sejle i dragebåd.- Jeg tror, der stod, at vi skulle tage varmt tøj på, fordi vi skulle ud og sejle i dragebåd, siger hun.

Men det havde Thyra ikke lyst til, siger hun.- Jeg brokkede mig til de andre elever. Der var ikke rigtig nogen af os, der gad. Eller... jeg gad ikke... Jeg stod og snakkede med Signe om, at vi ikke rigtig gad, men til sidst besluttede vi os for, at vi bare skulle tage med alligevel, siger Thyra Hvass.Havde en ubehagelig oplevelseHeller ikke Nicklas Bøhm havde lyst til at sejle den pågældende dag. For nogle måneder forinden havde han været ude at sejle, og det havde ikke været en positiv oplevelse.- Jeg blev faktisk så skræmt, at jeg gik om bag nogle klitter og tudede bagefter. Det var ikke en særlig sjov tur for mig. Turen varede tre timer, og man var så udmattet, og man ordede ikke rigtig. Men man skal jo holde takten, og vi fik at vide, at vi skulle tage os sammen, og båden blev urolig, siger Nicklas.Straffet for ikke at deltageNicklas fortalte i retten, at han derfor ikke havde lyst til at tage med ud og sejle den 11. februar 2011, men at han ikke følte, han kunne sige fra. Anklageren spurgte Nicklas, om der også var en straf, hvis man ikke deltog i aktiviteter.- Ja, det var der. - Man skulle helt sikker bidde tænderne sammen. Det handler det jo også om på efterskolen. Men nogle gange kunne det godt gå lidt over stregen..... Særligt Michael var en af de strammere. Men der er var en generel mening om, at man deltog, når der var noget. Ellers var der en straf. Enten skulle man cykle ud til Grønvej eller ja.. der var klare regler om, at man deltog i undervisningen, sagde Nicklas Bøhm.

10 elever skal vidne i sagen over tre dage i denne uge. Der var i alt 13 elever i dragebåden, men tre af dem er så skadede efter ulykken, at de ikke kan afgive forklaring i retten.Risikerer fængselsstrafBåde Lundby Efterskole og forstander Truels Achton Truelsen er tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og for ikke at overholde lovgivningen til søs. Truels Achton Truelsen forklarede sig fredag i retten, hvor han fortalte, at han ikke kendte til sejlturen. Begge parter risikerer en bøde, mens Truelsen risikerer fængselsstraf.

- Jeg har aldrig hørt Michael nævne, at han havde lyst til at sejle i den periode, så da jeg fik opringningen om, hvad der var sket, var det et chok for mig, sagde forstanderen fra vidneskranken.Forældrene blev vredeOg det gjorde flere af de fremmødte forældre meget vrede. En forælder forlod endda salen under forstanderens forklaring.

- Det er provokerende. Det provokerer mig meget, at Truels siger, som han gør. Han skyder skylden på Michael, der er død, og hans ansatte, sagde forælderen Lisbeth Kristensen til dr.dk efter forstanderens forklaring.Der er afsat 10 dage til retssagen, og dommen falder den 1. februar.

Facebook
Twitter