Præstø-ulykke: Efterskole og forstander tiltales for uagtsomt manddrab

Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland Falsters Politi har besluttet at rejse tiltale mod Lundby Efterskole og skolens forstander efter kæntringsulykke på Præstø Fjord i februar 2011.

13 elever og to lærere faldt i vandet, da deres fladbundede dragebåd kæntrede. En lærer omkom, og syv elever måtte genoplives. (Foto: Søren Steffen © Scanpix)

Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland Falsters Politi har besluttet at rejse tiltale mod Lundby Efterskole og skolens forstander efter kæntringsulykke på Præstø Fjord i februar 2011.

13 elever og to lærere faldt i vandet, da deres fladbundede dragebåd kæntrede. En lærer omkom, og syv elever måtte genoplives.

Tiltalen er rejst mod Den Selvejende Institution Lundby Efterskole og mod skolens forstander, Truels Achton Truelsen. Begge tiltales for uagtsomt manddrab efter straffelovens § 241 og for uagtsom betydelig legemsbeskadigelse efter straffelovens § 249.

Der er også rejst tiltale efter sølovgivningen for forvoldelse af søulykke og sejlads i strid med godt sømandskab, hedder det i en pressemeddelelse fra politiet.

Sønderlemmende kritik fra havarikommission

Og så er der også rejst tiltale mod at "undlade at sikre, at menneskeliv på søen er betryggende sikret".

Senere kom havarikommissionen med en sønderlemmende kritik af efterskolen, der ifølge havarirapporten ikke tog sikkerheden alvorligt.

"Foran alle andre faktorer, der ligger til grund for ulykken, har der på Lundby Efterskole været en manglende erkendelse af risici og identificering af faremomenter, der var forbundet med dragebådssejlads", hed det i rapporten, fra september sidste år.

Ikke redningsveste på

For nok var ledelsen opmærksom på, at der kunne være en risiko ved at sejle med dragebåde. Men der var ingen skriftlige retningslinjer, og sikkerheden hvilede kun på mundtlige aftaler med lærerne, som man havde tillid til. Kun den ene af de to lærere, der var med, havde større erfaring i at sejle med dragebåd, men han havde som den eneste ikke svømmevest på.

Eleverne var udstyret med svømmeveste, men ikke redningsveste, der kunne sikre, at de holdt hovedet over vandet, selv hvis de skulle miste bevidstheden.

Flere af eleverne blev da også fundet stående op i vandet, livløse og med hovedet under havoverfladen. Trods vintervejret var der ikke tradition for at bruge våddragter på skolen, og ud over øsekar var der ikke noget sikkerhedsudstyr om bord på båden.

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår straffesagen - der skal føres ved retten i Nykøbing Falster - skal for retten.

Facebook
Twitter