Præstø-ulykke - Lærer bryder tavshed: Vi skylder forældrene anerkendelse

Lundby Efterskole har ikke anerkendt forældrenes sorg tilstrækkeligt over for dem, siger en lærer fra skolen, der fredag vidnede i retten.

Lærer fra Lundby Efterskole, Leo Iversen, siger til dr.dk efter fredagens retsmøde, at forældrenes sorg efter Præstø-ulykken ikke er blevet enerkendt tilstrækkeligt. (Foto: Louise Damløv © DR)

Inden lærer på Lundby Efterskole, Leo Iversen, sætter sig i vidnestolen i Nykøbing Falster Byret, giver han en af eleverne et knus og spørger lettere nervøst dommeren, om han må have lov til at give en kort kommentar inden afhøringen.

Han gnider sig usikkert i hænderne, da dommeren nikker ja til ham, før han vender sig mod tilhørerpladserne, hvor omkring 30 pårørende sidder og kigger på ham.

- Jeg vil gerne have lov til at anerkende den sorg og frustration, I sidder med, lægger han ud med at sige og fortsætter hurtigt:

- Og det vil jeg gerne sige, fordi det jeg kommer til at sige måske vil gøre jer vrede. Men jeg fortæller sandheden set med mine øjne, siger Leo Iversen, inden han sætter sig ned for at blive afhørt i sagen mod Lundby Efterskole og dens forstander Truels Achton Truelsen.

For lidt anerkendelse af sorg

Skolen og Truelsen er tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og for ikke at overholde lovgivningen til søs i forbindelse med, at en dragebåd med to lærere og 13 elever kæntrede i Præstø Fjord i februar 2011.

Efter retssagen fortæller Leo Iversen til dr.dk, at det betyder enormt meget for ham at få lov at sige sådan til forældrene.

- Der har været alt for lidt anerkendelse af forældrenes sorg. Den her knude, som man bærer rundt på, er blevet meget mere sammenfiltret efterhånden som der er blevet skabt mere og mere afstand mellem dem og os, siger læreren til dr.dk og tilføjer:

- Så der har været alt for lidt anerkendelse fra vores side, fastslår han.

Har ikke turdet sige noget

Leo Iversen er friluftslærer på Lundby Efterskole. Han har sammen med den afdøde lærer Michael Jørgensen haft eleverne med på sejltur i dragebåden. Men primært var det Michael Jørgensen, der stod for sejlturene. Leo Iversen mener, at den manglende anerkendelse fra skolens side skyldes flere faktorer.

- Det er simpelthen på grund af mediernes cirkus samtidig med vores egen frygt for at blive hængt ud pressemæssigt. Så vi har ikke turdet, fordi vi har vidst, at når vi har tiet stille, har de heller ikke kunnet bruge det mod os, forklarer han over for dr.dk.

Under retssagen, der startede den 10. januar, har hverken lærere, forstander Truels Achton Truelsen eller forsvarsadvokat Peter Giersing ønsket at udtale sig i sagen.

- Det er en beslutning, der er taget på dag nummer to fra vores advokats side, forklarer Leo Iversen til dr.dk.

Modsagde elevernes forklaring

Under dagens retsmøde fortalte Leo Iversen nogle ting, der stred lidt imod elevernes forklaringer i retten. Blandt andet fortalte han, at skolen havde instrueret eleverne i sikkerhedsmæssige forhold under sejlads.

Flere af eleverne har ellers sagt i retten, at de ikke følte sig sikre på, hvordan de for eksempel skulle forholde sig, hvis båden kæntrede, eller hvordan de valgte den rigtige svømmevest. Men det afviser Leo Iversen.

- Jeg ved, hvad jeg altid har sagt til dem. At de skulle finde en vest, der passer, sagde læreren i retten.

Bærer skyldfølelse

Og selv om Leo Iversen ikke var med på turen, da de 13 elever og to lærere kæntrede i februar 2011, føler han stadig en form for skyld for det, der skete, fortæller han.

- Jeg ville aldrig anbefale nogen at sejle i havkajak på den årstid. Hvis jeg skal tale om nogen form for skyldfølelse, så er det, at det ikke var mig, der var ude den dag, siger han og skal kæmpe for at bevare fatningen.

Det skal han flere gange under afhøringen. Og da dr.dk taler med ham efterfølgende, siger han også, at han bliver meget berørt følelsesmæssigt.

- Det bevæger mig, for det er børn, som jeg har haft noget at gøre med følelsesmæssigt, og som jeg har haft mange oplevelser med. Og lige pludselig sidder de, hvor de sidder i dag. Det kan da ikke andet end at påvirke en. I hvert fald mig, siger Leo Iversen til dr.dk efter dagens retsmøde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk