Præstø-ulykke: Overlevende lærer vidste, at eleverne ikke kunne svømme

Den kvindelige lærer, der overlevede kæntringen i Præstø Fjord, vidste, at nogle af eleverne ikke kunne svømme. Det fortalte hun i retten tirsdag.

Den kvindelige lærer, der overlevede kæntringen i Præstø Fjord, vidste, at nogle af eleverne ikke kunne svømme. Det fortalte hun i retten tirsdag.

Den kvindelige lærer, der var med i dragebåden, da den kæntrede på Præstø Fjord i februar 2011, afgav i dag forklaring i retten i Nykøbing Falster. Her fortalte hun, at hun inden sejlturen godt vidste, at flere af eleverne ikke kunne svømme.

- Jeg vidste godt, at ikke alle eleverne kunne svømme, sagde hun i retten.

Men det afholdt hende ikke fra at tage med eleverne ud i dragebåden.

Det faldt mig slet ikke ind, at vi skulle ud at svømme. Jeg havde så meget tiltro til Michael, fortalte hun fra vidnestolen i retten på retssagens dag seks.

Ikke grundlag for tiltale

Kvinden har ikke udtalt sig tidligere, og det var derfor første gang, at offentligheden hørte hendes egen forklaring om, hvad der skete den pågældende dag, da hendes kollega Michael Jørgensen omkom og syv elever blev erklæret klinisk døde, inden de blev genoplivet.

Hun er ikke selv tiltalt i sagen, selv om hun var med eleverne ude at sejle. For anklagemyndigheden har vurderet, at der kun er juridisk grundlag for at rejse tiltale mod to - Lundby Efterskole og Lundby Efterskoles forstander Truels Achton Truelsen.

Advarede læreren

I retten fortalte hun, at det ikke var hende, der planlagde den skæbnesvangre tur. Hun blev først bekendt med sejlplanerne om morgenen, fortalte hun. Her gav Michael Jørgensen hende besked på, at han gerne ville have idrætslinjen med ud at sejle. Hun undrede sig over, at de skulle sejle ud på en vinterdag, men satte ikke yderligere spørgsmålstegn ved det.

- Jeg spørger ham, om han er klar over, at det blæser, og han siger, at det ikke gør noget, fordid et er vestenvind, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har altid været helt tryg ved Michael, så derfor reagerer jeg ved at sige "lad os gøre det", sagde den kvindelige lærer i dag i retten og forklarede, at hendes kollega havde været en meget erfaren sejler.

Var tryg til hun lå i vandet

Og hun var faktisk tryg helt indtil, hun lå i det iskolde vand, fortæller hun.

- Jeg har tænkt over, hvad der er sket i to år. Og jeg ved det ikke. Der er ikke på noget tidspunkt, at jeg er utryg. Det går fra, at jeg er tryg til, at vi ligger i vandet, siger hun.

Der er afsat 10 dage til retssagen, og dommen falder den 1. februar. Onsdag skal retten høre en af de betjente, der har været med til at skrive rapporten og en fra Søfartsstyrelsen.

Facebook
Twitter