Mens det fra i dag bliver obligatorisk at bruge mundbind i den kollektive trafik for alle danskere, kan man fortsat sætte sig ind i lægens venteværelse uden mundbind.
Men det bør der laves om på, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, der er praktiserende lægers videnskabelige selskab.
- Venteværelset skal ikke være et nyt centrum for smittespredning, og derfor bør det være muligt for læger i områder med mange smittede at kunne kræve, at patienterne bærer mundbind, ligesom lægerne selv gør det, siger han.
- Det kan virke paradoksalt, at patienter på vej til lægen har krav om at bære mundbind i offentlig transport, men kan tage det af, når de træder ind i venteværelset, tilføjer han.
Unge skal ikke smitte ældre
Landets praktiserende læger har normalt besøg af mindst 70.000 danskere hver dag i venteværelserne, og et mundbind kan ifølge lægeformanden beskytte de svageste patienter ekstra, når det kommer oveni god afstand og hygiejne.
- I øjeblikket stiger smittetrykket i visse dele af landet, og især unge er blandt de smittede, mens de ældre og mere sårbare er gået fri. Og når vi ved, at corona-symptomer kan være mangeartede, skal venteværelset ikke være stedet, hvor unge smitter andre og mere sårbare patienter uden at vide det, siger lægeformanden.
Da smittetrykket geografisk er meget ulige fordelt, skal det dog være op til den enkelte læge at beslutte, om mundbind skal være et krav i den enkelte lægepraksis, mener Anders Beich.
Svært at holde afstand i venteværelset
Anders Beich er selv praktiserende læge i en tremandspraksis i en fem-værelseslejlighed i København, og derfor kan det være svært at holde afstandskravene i venteværelset.
- Afstand og god hygiejne er stadig det vigtigste, men vi ved, at et billigt kirurgisk mundbind reducerer dråber i udåndingen betydeligt og derfor har en vis ekstra beskyttende effekt. Men præcis hvor meget et mundbind reducerer smittefaren, ved vi ikke, siger Anders Beich.
Allerede i april ønskede han, at både praktiserende læger og patienter i venteværelset burde bære mundbind for ikke at skabe øget smitte.
Flere politikere bakker lægerne op
Kravet om mundbind i den kollektive trafik kom fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde sidste lørdag, men hun åbnede op for, at kravet kan udvides til andre dele af samfundet.
- Det kan være, når man er i kontakt med sundhedsvæsenet, for eksempel når man sidder i venteværelset hos lægen, sagde Mette Frederiksen.
Men kravet om mundbind bør komme allerede nu, mener Per Larsen, sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti.
- Nu hvor statsministeren har indført krav om mundbind i den kollektive trafik, er det oplagt også at indføre krav om mundbind i venteværelserne hos de praktiserende læger, siger han.
- Her sidder sårbare mennesker side om side med mennesker, der kommer for at blive undersøgt og muligvis har covid-19. Derfor vil mundbind skabe tryghed for de mange nervøse mennesker, der bliver væk fra lægen af frygt for at blive smittet, lyder det fra Per Larsen.
Han mener, at det bør være regionerne, der skal betale og sørge for, at der står mundbind til rådighed hos de praktiserende læger.
Også både SF og Dansk Folkeparti mener, at et krav om mundbind giver mening.
- Alle kan i øjeblikket have raget en coronavirus til sig, og derfor er det vigtigt, at man ikke smitter andre sårbare og syge borgere, siger Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for SF.
Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, siger:
- Der er mange læger, der forstår at tage få patienter ind ad gangen, og de steder, hvor man sidder med god afstand, giver kravet ikke mening. Men de praksisser, hvor mange sidder tæt på hinanden, er mundbind en god idé. Det må være op til den enkelte læge at vurdere.
Professor: God ide
Professor i virologi Søren Riis Paludan fra afdelingen på biomedicin på Aarhus Universitet har tidligere sagt til DR, at obligatorisk mundbind på landets lægeklinikker vil være et brugbart våben i kampen mod coronavirus.
- De ældre og de kronisk syge er blandt de mest sårbare patienter i forhold til corona, og det er samtidig dem, som kommer mest hos de praktiserende læger, sagde Søren Riis Paludan i april.
Sundhedsstyrelsen: Kommer nyt i næste uge
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at udtale sig om kravet, men henviser til Sundhedsstyrelsen.
Her oplyser konstitueret vicedirektør Helene Probst, at Sundhedsstyrelsen i næste uge kommer med opdaterede retningslinjer for mundbind i almen praksis.
- Vi er ved at opdatere retningslinjerne for brug af værnemidler i sundheds- og ældresektoren og indsatser for socialt udsatte. Her ser vi blandt andet på, om der er behov for at ændre på retningslinjerne i forhold til almen praksis. Både i forhold til personalet og til patienterne, så anbefalingerne flugter med, hvad der er af anbefalinger på andre områder.
På grund af smittetrykket i Region Midtjylland besluttede regionen i sidste uge, at patienter på hospitaler i hele regionen midlertidigt skal bære mundbund, men for alle andre patienter i resten af landet er der intet krav om mundbind.
Og Danske Regioner oplyser, at regionerne samlet set følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer og ikke har et ønske om krav om mundbind på alle hospitaler i Danmark.