Praktiserende læger med kraftig opfordring til danskerne: Sig nej til de skrottede vacciner

Gevinsten ved at vaccinere unge med vacciner fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson er for lille, lyder det fra de praktiserende lægers faglige selskab.

- Vi mener, at gevinsten nærmest ikke er eksisterende, siger formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Hvis du står helt bagerst i køen til at blive coronavaccineret, bør du vente tålmodigt og ikke takke ja til en af de droppede vacciner.

Så klar er meldingen fra Dansk Selskab for Almen Medicin, der decideret fraråder borgerne at lægge arm til vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, fortæller formand Anders Beich.

- Vi har overvejet, hvordan vi skulle respondere på den her tilvalgsordning, og der siger vi, at vi simpelthen fraråder, at man tager de her vacciner.

Dansk Selskab for Almen Medicin frygter, at det kun er "toppen af isbjerget" med bivirkninger, man har set. (Foto: © Dr)

- Vi mener, at gevinsten nærmest ikke er eksisterende. Det er velbeskrevet, at der kan være nogle alvorlige bivirkninger, men der kan også være nogle andre bivirkninger, som man først er ved at undersøge nu, siger Anders Beich og tilføjer, at man kan risikere, "at nogle enkelte få mennesker kommer til at betale prisen".

Dansk Selskab for Almen Medicin har cirka 5.000 medlemmer og er lægefagligt selskab for praktiserende læger og yngre læger under uddannelse til specialet i almen medicin.

Bekendtgørelse sendt i høring

Et flertal i Folketinget blev 3. maj enige om, at borgere fremover kan vælge frivilligt at tage imod de droppede vacciner mod covid-19.

Ved vaccinationen skal en læge oplyse om de bivirkninger, der er blevet registreret ved både Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Det er endnu ikke klart, hvornår den særlige tilvalgsordning træder i kraft.

Vaccineplanen er blevet skubbet og skubbet, og den seneste siger, at alle borgere, der ønsker det, er blevet færdigvaccineret den 29. august.

Dermed ville størstedelen af befolkningen formentlig være vaccineret, når tilvalgsordningen kommer op at køre. Og derfor mener Dansk Selskab for Almen Medicin, at gevinsten ved ordningen er lille.

- Når den kan lave så meget ballade, at den kan give alvorlige blodpropper i vores hjerne, er der så andre ting, den kan forårsage?, spørger Anders Beich retorisk.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har på flere pressemøder advaret mod brugen af vaccinen fra AstraZeneca.

Cirka 1 ud af 40.000, der bliver vaccineret med AstraZeneca, risikerer at få en alvorlig bivirkning.

Brostrøm har dog samtidig åbnet for at tage vaccinen i brug igen, hvis der kommer en tredje bølge af corona i Danmark.

- Det er den konkrete læge og den konkrete person, der skal afveje risikoen, har Søren Brostrøm tidligere udtalt. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Et ekspertudvalg nedsat af den norske regering har mandag anbefalet, at Johnson & Johnson- og AstraZeneca- vaccinen tages ud af landets vaccinationsprogram.

Patienterne fra USA, der var blevet vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen, har haft et sygdomsbillede, der minder meget om det, man så ved visse patienter, der havde fået vaccinen fra AstraZeneca.

Blodpropperne var usædvanlige, fordi de skete, mens patienterne havde et usædvanligt lavt niveau af blodplader. Blodplader er det stof i blodet, som gør, at blodet kan størkne.

Sundhedsstyrelsen ser frem til høringssvar

Men én ting er de kendte bivirkinger. Noget andet er alt det, man ikke kender, lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Vi ved endnu ikke, hvad dette betyder for modtagernes fremtidige helbredstilstand. I bedste fald er det en utilsigtet biologisk virkning, som ikke betyder noget, og i værste fald giver det anledning til en reaktion, som kan udløse sygdom ved senere påvirkning af immunsystemet, lyder det fra formand Anders Beich.

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at stille op til interview om advarslen, men siger i et skriftligt citat:

"Vi har i dag sendt vores vejledning i høring - blandt andet hos Dansk Selskab for Almen Medicin - og vi ser frem til at modtage deres kommentar. Vi forventer at kunne sende vores vejledning ud i næste uge".

Tirsdag aften har det heller ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke.