Fra 1. oktober kan borgere, der er 65 år eller derover, få en gratis vaccination mod både corona og influenza.
Det samme gælder for yngre mennesker, der er i risiko for et alvorligt forløb, hvis de får de to sygdomme.
Mange har været vant til, at især influenza-vaccinen blev givet af egen læge, men i år er lægerne helt ude af aftalen.
Det bekymrer Henrik Idriss Kise, der er formand for de praktiserende læger i Region Midtjylland.
- Når man både taler om nære tilbud til borgerne og samtidig ønsker en høj vaccinationsgrad, så har jeg svært ved at se sammenhængen med denne beslutning. Vaccinationsgraden vil falde ganske betragteligt, når man centraliserer så meget, mener han.
I stedet for at lade de praktiserende læger stå for vaccinationerne bliver der oprettet centrale vaccinationscentre. I Region Midtjylland bliver det til ti vaccinationscentre.
Desuden vil borgerne også kunne gå på udvalgte apoteker og få et stik.
Bøvlet løsning
Borgerne får en indkaldelse i e-boks og skal selv bestille en tid, men Henrik Idriss Kise mener, at nogle borgere vil opleve det som en alt for bøvlet løsning.
- De ekstra barrierer er med til at få nogen til at falde fra. Det er måske dem, der har mest brug for vaccinationer, som vi mister på det her, siger Henrik Idriss Kise.
Men har det her ikke også noget at gøre med, at I går glip af nogle penge?
- Det er altid nemt at skyde på de praktiserende læger og sige, at de er bange for at miste penge. I den her sammenhæng er vi mest bange for, at vores patienter ikke får den vaccine, de burde have fået, siger han.
Henrik Idriss Kise mener, at vaccinationerne er gået glat de tidligere år. Der har været en stor dækningsgrad, og det har været nemt og trygt for patienterne at bruge det velkendte system.
Anders Kühnau, der er regionsrådsformand i Region Midtjylland, deler ikke frygten for manglende opbakning til vaccinationerne.
- Vi vil have godt og vel 60 forskellige steder i Region Midtjylland, hvor man kan få en vaccine, og alle kommuner vil være dækket, siger han.
Borgere på plejehjem og andre svagelige borgere, der ikke selv kan forlade hjemmet, kan i stedet blive vaccineret i hjemmet.
Sundhedsstyrelsens anbefaling
Anders Kühnau peger på, at det er Sundhedsstyrelsen, der anbefaler, at regionerne nu alene står for vaccinationsopgaven, og alle regioner har valgt at følge anbefalingen.
- Det drejer sig om at få en bedre styring af det begrænsede antal vacciner, vi har til rådighed. De erfaringer, vi har fra sidste års vaccinationsindsats, viser, at styringen ikke var god nok, siger han.
De praktiserende lægers formand i Region Midtjylland, Henrik Idriss Kise, mener, at den nye ordning med vaccinationscentre vil betyde et stort personaleforbrug.
- De praktiserende læger har altid kunnet løfte opgaven med det eksisterende personale, og i en tid, hvor kommuner og regioner mangler sundhedspersonale, så kan det undre mig lidt, at man vælger at ansatte nyt personale til den her opgave, siger han.
Anders Kühnau kan ikke forstå kritikken, fordi brugen af apoteker efter hans mening er en god måde at bruge andre ressourcer i sundhedsvæsnet på.
- På vaccinationscentrene har vi også en effektiv måde at vaccinere på, og vi bruger personalet på en fornuftig måde, så jeg forstår faktisk ikke den kritik, siger regionsrådsformanden.
Tag imod tilbuddet
Professor Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital anbefaler, at man tager imod tilbuddet om vaccination.
Influenza-vaccinen forebygger mod, at man kan få sygdommen influenza, og der er også klare fordele ved at tage vaccinen mod corona.
- Man får en lavere risiko for at få et alvorligt forløb med covid. Altså at man får behov for at blive indlagt på hospitalet, komme i respirator, eller at man mister livet, siger Lars Østergaard.