Der skulle mere fart på Damgaard Data i Tyskland, så chefen for de tysktalende lande, Hans Peter Bech, skulle komme med en plan for det. Det gjorde han og bad samtidig om ti millioner kroner til flere folk og mere marketing.
- Dem får du, sagde den administrerende direktør, Preben Damgaard.
Imens ventede Bech på, at der ville følge nogle krav om opgaver og ordrer med den anden vej. Noget, der dokumenterede, at investeringen gav et afkast.
Det skete ikke.
- Du skal bruge pengene fornuftigt, og så kigger vi på det om et år. Så har vi bedre styr på, hvad vi får ud af det, lød det fra Preben Damgaard, der søndag døde efter kort tids sygdom, 59 år gammel.
- Preben var en meget sympatisk mand. Nem at snakke med. Åben. Der var en åbenhed om tingene, når vi sad på samme side af bordet. Han var meget optaget af, at vi satte målene sammen, og hvis vi ikke nåede målet, fik vi ikke hugget hovedet af, for det havde vi sat sammen, fortæller Hans Peter Bech, der ud over at være uddannet økonom med en lang karriere i it-branchen i 2017 udgav bogen ”Fra Damgaard til Microsoft” om det selskab, han havde været ansat i.
Fra forældrenes kælder til milliardærer på 18 år
Hans Peter Bech havde i slutningen af 1990’erne rykket familien til Stuttgart med beskeden om at udvikle det tyske marked for det etablerede, men stadigt fremadstormende firma Damgaard Data. Jobbet havde han fået efter en snak over en kop kaffe og nogle småkager på Preben Damgaards kontor.
- Kan du tysk? For så har vi nok noget til dig, sagde Preben Damgaard til Bech, der kort forinden havde mistet sit job og var på udkig efter nye udfordringer, gerne i udlandet.
Preben Damgaard var den ene af de to ejere i Damgaard Data, som udviklede regnskabsprogrammer. Ideen kom fra Prebens to år ældre storebror, Erik, som efter en tur til USA i de tidligere 1980’ere var kommet hjem med viden og en idé.
Udbredelsen af computere var stigende, men de eksisterende programmer var for dårlige. Det ændrede Damgaard’erne.
Brødrene var 21 og 23 år, da de i 1984 begyndte i forældrenes kælder, og en blanding af Eriks it-kundskaber og Prebens forretningssans gjorde, at de på få år fik bygget en stor virksomhed op. I 1987 var der 30 ansatte, i 1999 var det 500 og en omsætning på 500 millioner kroner.
På tre år fra slutningen af 1999 blev virksomheden først børsnoteret, så fusioneret med den større konkurrent Navision og siden solgt til Microsoft for 11 milliarder kroner.
Amerikanernes største køb uden for USA og et af de største salg af en dansk virksomhed nogensinde.
Lær af dine fejl. Hurtigt
I en samtale på P1 Morgen i 2017 med Erik og Preben Damgaard forklarede Preben, at de blev iværksættere ud fra interessen i at lave virksomheden. Det var ikke penge eller berømmelse, der drev værket.
De havde mantraet ”fail fast, learn quick” som rettesnor for, hvordan virksomheden skulle udvikle sig: Der er plads til at fejle, men vi skal lære af det og hurtigt komme stærkere videre.
Brødrene satte også ord på de år, hvor de gik fra at være mangemillionærer til at være ”mange-mangemillionærer”.
Succesen ændrede ifølge Hans Peter Bech ikke Preben Damgaard.
- Salget til Microsoft påvirkede ikke Preben. De var allerede velhavende, og han var hele vejen en leder med gode værdier og et godt etisk kompas. Selv med en milliard i banken fik han job i Microsoft, hvor han gik ned i løn, fordi han ville have erfaringen med også at være i et stort amerikansk firma, fortæller Bech.
Efter noget tid hos Microsoft begyndte Preben Damgaard via sin nye virksomhed Damgaard Company et liv som aktiv investor i mindre virksomheder i it-branchen, ligesom han også sad i bestyrelserne i store virksomheder som B&O, Saxo Bank og Rockwool.
'Gudsbenådet leder'
Hans Peter Bech mindes sin tidligere chef som ”et helt igennem ordentligt menneske”, som ikke er en selvfølge i toppen af dansk erhvervsliv.
Han tog blandt andet initiativ til at bruge en del millioner på at sende alle medarbejdere på kursus, så medarbejdernes evner kom bedre frem, og de blev bedre i stand til at træffe hurtige beslutninger i et meget omskifteligt it-marked, så der ikke blev spildt tid op og ned gennem kommandovejen.
- Der var en åbenhed om tingene, når vi sad på samme side af bordet. Preben var en gudsbenådet leder. Han var god til at finde de rigtige folk, holde på dem og motivere dem.
- Damgaard Data kunne godt være startet uden Preben, men det var aldrig blevet så stort uden ham, siger Hans Peter Bech.