Premiere på nationale test i folkeskolen

900 elever i folkeskolen bliver testet i deres færdigheder, når de nationale test har premiere i dag. 1. maj skal alle elever fra 2. til 8. klasse være testet i seks fag.

I december 2006 blev det først forsøg med de nationale test gennemført. (Arkivbillede.) (Foto: © Bjarke Ørsted, Scanpix)

Elever på 38 skoler landet over sveder over de nationale test, mens rigtig mange af deres kammerater holder vinterferie.

11 skoler startede allerede klokken otte mandag morgen, og tilbagemeldingerne fra skolerne til Skolestyrelsen lyder, at testene har virket, som de skulle.

Omkring 900 elever gennemfører en af de seks test i løbet af dagen.

Oprindelig var planen, at de nationale tests skulle været sat i gang allerede i 2007, men det tog længere tid end ventet at få den ønskede kvalitet i testene.

Alle skal være testet 1. maj

Testene er som noget nyt tilpasset den enkelte elev - såkaldt adaptivt. Svarer man forkert, får man et lettere spørgsmål og vice versa.

Seks fag skal testes på klassetrinene fra 2. til 8. klasse i fagene dansk/læsning, matematik, engelsk, geografi og fysik/kemi. Frem til 1. maj skal alle landets folkeskoler gennemføre de nationale tests.

Testene er fra starten blev mødt med kritik, og der er stadig pædagogisk uenighed om, hvorvidt testene er en god idé eller ej.

Unikt på verdensplan

- De nationale test er et evalueringsredskab, som også på verdensplan er unikt. Det har krævet et stort forarbejde at nå så langt, så jeg er naturligvis glad for, at premieren er gået godt. Jeg håber, at skolerne får glæde af det nye pædagogiske værktøj, siger direktør i Skolestyrelsen, Martin Isenbecker.

Danmarks Lærerforening mener derimod, at testene ikke kan bruges som et pædagogisk redskab, fordi læreren allerede kender elevens standpunkt og niveau.

Lærerforeninger vil hellere have flere forskellige test, så læreren selv kan vælge den test, der passer bedst til den enkelte elev.