Pres på sygehusene: Se om du er en af dem, der risikerer at få udskudt din operation

Knyster, nyt knæled og sportsskader er nogle af de planlagte operationer, som bliver udskudt.

I Region Nordjylland udskydes der lige nu mellem 300-500 operationer og 5.000-6.000 aftaler hver uge, hvilket svarer til 15-25 procent af den samlede aktivitet. I Region Sjælland drejer det sig om 50 til 70 procent af de planlagte operationer. (© Grafik: Nathalie Nystad)

Mange har fået - eller får lige nu - skubbet deres tid til en operation som følge af presset på landets sygehuse, hvor man kæmper med efterdønningerne fra sygeplejerskestrejken og en stigende coronasmitte.

Så sent som i går skrev vi om, hvordan Region Sjælland må udskyde mellem 50 og 70 procent af de planlagte operationer på ubestemt tid, mens meldingen fra Region Nordjylland er, at man hver uge udskyder mellem 300 og 500 kirurgiske indgreb.

Men hvilke typer af operationer er det egentlig, der står for skud, når landets hospitaler snakker om at udskyde?

Det har vi spurgt landets fem regioner om, men de har ikke kunnet give nogle decideret tal på det. Derfor har vi allieret os med Kristian Antonsen, der er hospitalsdirektør for Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital samt Bo Sanderhoff Olsen, der er professor i skulder- og albuekirurgi på Herlev- og Gentofte Hospital.

Overordnet hedder det, at operationerne, som udskydes, ikke må være akut- samt førligheds- og livstruende. Men derudover er der flere typer af operationer, som står for skud, og nogle af dem kan du få indblik i her.

1

Voksne og børn der skal have nye led

Mange af de patienter, der er i kø til at få et kunstigt knæ-, skulder- eller hofteled, får tiderne udskudt eller bliver henvist til det private. På Hvidovre Hospital gælder det også børn lige nu. (© DR Grafik/Morten Fogde Christensen)

En stor del af det, der bliver udskudt, når sundhedsvæsenet bliver presset, er ortopædkirurgiske operationer - altså den del, der groft skåret har at gøre med sygdomme og skader i knogler, led og muskulatur. Det oplyser Odense Universitetshospital (OUH) og Region Sjælland.

- Det er meget ortopædkirurgi, der står for skud. Jeg vil tro, det er det samme ligegyldigt, hvem du taler med, siger Bo Sanderhoff Olsen, der udover at være professor i skulder og albuekirurgi også er afgående formand for Dansk Ortopædisk Selskab.

I den kategori finder vi blandt andet de patienter, som venter på at få udskiftet et led med kunstigt materiale.

- Udskydelserne sker meget ofte hos folk med slidgigt i hofter, knæ, skulder og andre steder, siger Bo Sanderhoff Olsen.

Senest har det også ramt de helt små, da man på Hvidovre Hospital har set sig nødsaget til at aflyse planlagte ortopædiske operationer for børn de kommende tre til fire måneder, oplyser børneafdelingens ledende overlæge, Klaus Børch. Her er der tale om eksempelvis en hofteoperation og forlængelse af sener.

Brækker du pludselig en arm eller et ben, er det selvfølgelig akut og vil blive behandlet.

2

Knyster, hammertæer og sportsskader

Hammertæer ses typisk på anden til fjerde tå, hvor tåen løftes og bøjer, så den ligner et hammerhoved, skriver Sundhed.dk. Ifølge Kristian Antonsen er det også en af de operationer, der typisk kan blive udskudt. (© DR Grafik/Morten Fogde Christensen)

Udover at få udskiftet et led er der også andre ortopædkirurgiske operationer, som står først for, når meldingen om udskydelser lyder. Det gælder fod- og ankelkirurgiske lidelser, hvor man som patient eksempelvis skal have rettet op på en skæv vinkel i storetåen.

- Derudover kan det være operationer for hammertæer, knyster, seneproblemer og lidelser i bevægeapparatet, som ikke er livstruende, siger hospitalsdirektør Kristian Antonsen.

Eksempelvis en skulderoperation, hvor man "strammer" senestrukturen op. Eller hvis nerver eller sener i hånden skal løsnes eller rekonstrueres.

Andre operationer, der ikke er akutte, kan være sportsskader, hvor folk skal have fjernet menisken eller rekonstrueret korsbåndet, forklarer Bo Sanderhoff Olsen.

3

Kikkertundersøgelser

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen. Normalt er det noget, der foretages hyppigt på landets sygehuse, men flere steder udskydes en del af dem netop nu. (© DR Grafik/Morten Fogde Christensen)

Der bliver ofte lavet kikkertundersøgelser rundt på landets sygehuse, hvilket sker ved, at kirurgerne fører en tynd, bøjelig kikkertslange ind i kroppens naturlige åbninger som mund og næse - eller ved at du sluger en kapsel med kamera. På den må kan de tage et kig i din mavesæk eller tolv-fingertarm.

Og selv om det lyder som noget, man gerne vil have overstået, er det dog nogle af de planlagte operationer, som man ifølge Region Nordjylland og Kristian Andersen fra Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital udsætter lige nu.

- Særligt opfølgninger efter tidligere kikkertundersøgelser kan nogle gange godt udskydes - eksempelvis kontroller efter tredje, sjette eller tolvte måned - og det bliver de så, siger han.

Kræftudredning holdes derimod i gang i videst mulige omfang, tilføjer han.

4

Brok og galdesten

Ikke overraskende findes der flere typer af operationer i mave- og tarmregion. En del af dem er planlagt længe i forvejen og vil kunne skubbes, uden det bliver livstruende. (© DR Grafik/Morten Fogde Christensen)

På sygehusene finder man også afdelingen med mave- og tarmkirurgi, hvor der også laves nogle af de operationer, der står for tur til at blive rykket eller udført på privathospitaler lige nu.

- Her er det helt overvejende brokoperationer og operationer for galdesten, der må vente, siger Kristian Antonsen.

Derudover kan det være, hvis man har stomi (kunstig åbning på maven, red.) og skal have hullet lukket igen, så den naturlige passage gennem tarmene kan genskabes.

5

Urinvejssygdomme og plastikkirurgi

Flere typer af operationer i underlivet betegnes heller ikke som værende akutte og kan også risikere at blive aflyst, forklarer Kristian Antonsen. (© DR Grafik/Morten Fogde Christensen)

Her gælder det eksempelvis operationer mod en livmoder, der buler ud, eller en endetarm, der falder frem, som også kan blive taget med i udskydelserne.

- Det kan også være operationer for at styrke bækkenbunden, siger Kristian Antonsen.

Selv om meget plastikkirurgi ikke foregår på hospital, er der nogle ting i den kategori, der bliver udskudt, oplyser OUH. Det gælder rekonstruktion af brystet samt store vægttab.

- Det er igen noget, der ikke er livsnødvendigt, men rart at få ordnet, siger Kristian Antonsen.

Hver enkelt patients situation vil dog blive vurderet, og står du med en tid til en af ovenstående operationer, så husk, du vil få besked, hvis den bliver udskudt.

FacebookTwitter