Pressede hospitaler må sende børn med RS-virus videre: Støttepartier savner handlingsplan

Flere hospitaler har ikke flere ledige senge, så familier med børn ramt af RS-virus bliver nødt til at køre til andre hospitaler.

Der er i øjeblikket så mange smittet med RS-virus, at hospitalerne er nødt til at rokere rundt på både patienter og personale for at have plads til alle patienter. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Vi har ikke plads til at hjælpe.

Den besked fik Someya Zeen, da Skejby Sygehus på grund af manglende plads måtte afvise hendes søn, der var syg med RS-virus. I stedet blev familien sendt til Viborg mere end 60 kilometer væk.

RS-virus har nemlig ramt så mange børn, at flere afdelinger på landets hospitaler ikke har ledige senge, viser en rundringning, DR Nyheder har lavet til landets regioner.

I sidste uge blev 1.300 konstateret smittet, hvoraf langt størstedelen af dem er børn. Og det tal er langt højere end normalt på det her tidspunkt af året.

Lige nu er der dobbelt så mange indlagte med virusset som i den normale højsæson, som plejer at være om vinteren.

Det betyder, at der er risiko for, at tallet vil stige endnu mere, og det bekymrer Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten.

- Der kan være enkelte situationer, hvor der er tale om en spidsbelastning. Men jeg mener ikke, at det er acceptabelt, at man i så presset en situation skal sendes ud og køre, for det er klart, at man er dybt bekymret for hele familien og barnet, der er ramt af RS-virus.

Og situationen og køreturen sidder da også stadig i Someya Zeen.

- Han blev stresset af turen, og jeg blev også både stresset og ked af at kigge på ham græde uden at kunne gøre noget, siger hun.

Mangler handlingsplan

Derfor er man ifølge Peder Hvelplund også i tæt dialog både med Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut for at se på mulige løsninger. Både i forhold til at forsøge at mindske stigningen i smitte, men også for at finde frem til forklaring på stigningen.

Statens Serum Institut oplyste tidligere på måneden, at man ikke med sikkerhed ved, hvorfor smitten er større end normalt.

Genåbningen af samfundet kan dog være en faktor. Det samme kan nedlukningen sidste vinter, der gjorde, at færre børn blev smittet sidste år og derfor ikke har opbygget immunitet.

Sundhedsstyrelsen skriver til DR Nyheder, at man har været i kontakt med flere af regionerne omkring status.

- Der er pres på børneafdelinger flere steder i landet, men foreløbigt tyder det på, at det kan håndteres af regionerne ved for eksempel at flytte rundt på patienter mellem afdelinger/matrikler. Dette er noget, som også opstår normalt i spidsbelastningssituationer i vintersæsonen, og som hospitalerne er vant til at håndtere, siger enhedschef Charlotte Hosbond

Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører for SF, er også bekymret for situationen ude på hospitalerne, der længe har været presset både grundet coronakrisen og senest konflikt.

- Lige præcis RS-virus er bekymrende, fordi det er nyt. Det betyder, at sygehusene skal tage imod forholdsvis mange børn. Jeg har selv bedt ministeren om, at gøre rede for, hvordan situationen ser ud, og hvordan man forventer at kunne håndtere det, hvis det skulle blive værre i løbet af efteråret, siger hun.

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men han skriver i en mail, at RS-virus har ramt signifikant flere end normalt.

- Vi følger naturligvis situationen tæt sammen med vores styrelser. Det danske sundhedsvæsen er robust og i stand til at klare et stort pres, det er jeg sikker på, det også kan i denne situation.

Aflyser operationer

Ifølge Peder Hvelplund er sundhedsvæsenet dog ikke så robust, som det burde være.

- Det er klart, at det er en alvorlig situation. Vi ser gentagne tilfælde med overbelægning, og når vi så står med et akut udbrud af RS-virus, så bliver det bare understreget, siger han.

Som situationen er nu på flere hospitaler, er han enig med Kirsten Normann Andersen i, at der ikke er en anden udvej end at aflyse planlagt operationer, som man gjorde det under coronaepidemien.

- Det er selvfølgeligt ærgerligt og trist for de patienter, der må imødese yderligere ventetid, men de akutte opgaver skal løses først, siger Peder Hvelplund.

- De mest livstruede patienter skal selvfølgelig stadig kunne behandles. Patienter, der godt kan vente, uden at det forværrer deres situation, kan komme til at vente lidt længere, siger Kirsten Normann Andersen.

Og så bliver man ifølge ordførerne også nødt til at passe på sundhedspersonalet.

Kirsten Normann Andersen har blandt andet spurgt sundhedsministeren, om det kunne komme på tale at suspendere behandlingsgarantien i en periode.

- Det ville være et godt signal til personalet om, at de kan forvente, at man tager hensyn til at personalesituationen er meget svær lige nu, siger hun.

Peder Hvelplund så gerne, at der blev tilført flere ressourcer til sundhedsvæsenet.

- Vi bliver jo nødt til at se på, hvordan vi sikrer, at der er tilstrækkelig kapacitet. Og hvordan vi sikrer, at vi kan tiltrække personale til sundhedsvæsenet ved også at sikre gode løn- og arbejdsvilkår, siger han.

Facebook
Twitter