Presset akutcenter må afvise ofre for æresvold

Pladsmangel betyder, at landets eneste akutcenter til unge i æresrelaterede konflikter alene i år har måttet afvise 20 kvinder, der ønsker at flygte fra deres hjem.

Danmark har kun ét topsikret akutcenter, der er specialiseret i at hjælpe unge, som er ofre for æresvold, -trusler og tvangsægteskab. Centeret hedder R.E.D.

I regeringens nationale strategi mod æresrelaterede konflikter under afsnittet 'Den akutte hjælp', står der, at "De unge kan, hvis de har brug for et sikkert sted at være, få ophold på det særlige bosted R.E.D. Men det er ikke altid tilfældet.

- Jeg må jo med skam bekende, at vi er ikke altid et akutcenter, siger direktør i akutcenteret, Anita Johnson til DR Nyheder.

Drabstrusler kræver høj sikkerhed

Alene i år har R.E.D. afvist 20 personer på grund af pladsmangel. I 2013 fik 12 kriseramte kvinder samme besked, og i 2012 lå tallet på syv.

Det viser opgørelser fra det pressede akutcenter, som må forsøge at skaffe hjælp til kvinderne på landet øvrige krisecentre, hvilket ikke er sikkert nok.

- Vi er det eneste center i landet med så højt sikkerhedsniveau, og i yderste konsekvens er de her piger truet af drab, så selvfølgelig skal de have den optimale sikkerhed, fortæller Anita Johnson.

DR Nyheders retskorrespondent Claus Buhr har besøgt det topsikrede akutcentret, der har en hemmelig adresse.

- For overhovedet at komme ind i bygningen skal man igennem en sluse, der består af to låste ståldøre. Hele bygningen er overvåget af kameraer, og trykker man på én af husets mange overfaldslarmer, så kommer politiet øjeblikkeligt, siger han.

Samfundet er taget på sengen

R.E.D. kan altså ikke beskytte alle de piger, der har behov for hjælp - selvom det står i regeringens nationale strategi. Det er et problem, siger professor på Roskilde Universitet Garbi Schmidt, der har forsket i tvangsægteskaber og æresrelateret vold.

- Det er udtryk for, at vi som samfund er blevet taget på sengen. Der er noget i gang, som vi endnu ikke er gearet til, men som vi bliver nødt til at finde nogle løsninger på. I yderste konsekvens kan det få en pige til at blive hjemme og opgive, at der er en hjælpemulighed, siger hun.

Fordi der er tale om sårbare piger, der er i en yderst presset situation, kan hjælpen ikke vente.

- Det drejer sig jo ikke om, at de her unge skal hjælpes om to måneder, eller fem måneder eller syv måneder. Det kan de ikke vente på. Der bliver nødt til at blive gjort noget nu, siger Garbi Schmidt.

Behov for et center mere

Endnu et center som R.E.D. i en anden landsdel vil kunne løse pladsmanglen, mener direktør Anita Johnson:

- Jeg kan se, at der er brug for flere pladser end det, som vi kan tilbyde her.

Hun fortæller, at akutcentret også har den udfordring, at de må afvise piger, som bor for tæt på centret til, at det giver mening at hjælpe dem der.

Se indslaget om pladsmangel på akutcentret fra TV AVISEN øverst.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk