Prestige eller passion for faget? Det her tæller, når vi vælger studie

I dag klokken 12 lukker muligheden for at søge en videregående uddannelse.

Klokken 12 smækker låget på Uddannelsesministeriets digitale postkasse, når fristen til at søge en videregående uddannelse er overstået.

Men hvad har gjort udslaget for, om valget faldt på marinebiolog eller teatertekniker for landets studiedrømmere?

DR Nyheder har fået fingre i nogle dugfriske tal fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, som hvert år besvarer netop dét spørgsmål.

Bøgernes indhold betyder mest

24.500 kommende studerende blev sidste august spurgt, hvor vigtigt indkomst, beskæftigelsesmuligheder og en lang række andre parametre var for deres beslutning om at søge ind på den uddannelse, de snart skulle begynde på.

Og særligt to kriterier fik topkarakter: Interesse for studiefaget og muligheden for at få et spændende job, når eksamensbeviset engang er i hus.

De to topscorere giver god mening, siger Noemi Katznelson, der er professor i ungdoms- og uddannelsesforskning på Aalborg Universitet.

- For langt de fleste er interesse et samlet resultat af, hvad man oplever at være god til, hvor man får anerkendelse, hvordan man indgår socialt og hvilke erfaringer man har.

Ifølge projektlederen bag undersøgelsen, Andreas Pihl Kjærsgård, vidner det om, at de studiesøgende tager deres uddannelsesvalg meget seriøst.

- Man kan godt regne med, at de fleste ved, hvad studiet handler om. Hovedparten undersøger en masse inden, siger han.

Skal du ikke udnytte dine 12-taller?

Projektlederen blev mest overrasket over, at så få gerne ville udnytte deres høje karakterer til at komme ind på en uddannelse med, ja, høje karakterkrav.

- Helt ærligt er det mest overraskende, at så få svarede det, siger seniorkonsulent Andreas Pihl Kjærsgård.

Valgmuligheden kan næsten være svær at få øje på, da kun fire procent af de mange tusinde studerende indrømmer, at det har påvirket deres valg.

Det overrasker Andreas Pihl Kjærsgård, selvom han ved, hvordan spørgeskemaundersøgelser tit giver de svar, den adspurgte føler, han eller hun bør svare.

- Jeg ville alligevel tro, at der var flere, som indrømmede det. Man hører jo hvert år historier i medierne om unge, der ikke vil spilde deres snit. Men samtidig ser vi år efter år, at uddannelser med høje adgangskvotienter bliver ved med at få masser af ansøgere.

Prestigefyldte uddannelser trækker

For at blive ved uddannelser, som er svære at komme ind på, er det tilsyneladende kun hver tiende af de kommende studerende, der har valgt deres studie, fordi det er prestigefyldt.

Men der er noget, som ikke stemmer overens, fortæller Studievalg Danmark, som i årets løb har flere tusinde studiesøgende til vejledning for at forberede dem til dagens ansøgningsfrist.

- Rent statistisk er det jo ikke et tilfælde, at det hvert år er de samme uddannelser, som er de mest søgte, siger konsulent hos Studievalg Danmark Tine Andersen.

- Det ville undre mig meget, hvis størstedelen af den danske ungdom havde lige præcis de samme faglige interesser. Det er fordi, der er noget prestige i det.

Hun nævner uddannelser som medicin og psykologi, der er meget populære. Måske fordi det er fedt at kunne sige, man læser psykologi, til gensynsfesten med gymnasiet.

Hvilken uddannelse, der fører til anerkendende skulderklap, skifter dog fra vennegruppe til vennegruppe.

- Det er ikke kun medicin eller jura. I nogle vennegrupper vil der være meget prestige i at komme på musikkonservatoriet, selvom lønnen, der venter, måske ikke er så god. Eller journalistuddannelsen, selvom det kan være sværere at få et job.

Men det er positivt, at interessen for det faglige trods alt ser ud til at betyde mest.

- Det er et meget fornuftigt udgangspunkt. Undersøgelser viser nemlig, at hvis man har den faglige interesse, så er chancen for at gennemføre langt, langt større, siger Tine Andersen med henvisning til en anden undersøgelse fra EVA.

Facebook
Twitter