"Primitivt" hackerangreb lammede Københavns bycykler

Brugere opfordres til at skifte pinkode efter hackerangreb, der sendte folk på skattejagt.

Et hackerangreb betyder, at det har været nødvendigt at genstarte hundredevis af bycykler. (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Mens titusinder af turister befinder sig i København for at se VM i ishockey, har et hackerangreb stukket en kæp i hjulet på byens delecykler og sendt folk på skattejagt i de københavnske gader.

Det omfattende hackerangreb ramte systemet, der driver hovedstadens bycykler, natten mellem fredag og lørdag.

I dag meddeler holdet bag bycyklerne, at der ikke er tegn på, at hackerangrebet har stjålet data fra kunderne.

- Angrebet har alene været rettet mod vores forretning, ikke vores brugere, skriver de på Bycyklens facebookside.

- Vi opbevarer ingen information om betalingskort, de eneste informationer, vi opbevarer, er vores brugeres e-mailadresser, telefonnumre og deres pinkoder til bycyklerne, lyder det.

Ifølge Bycyklen krypteres alle pinkoder i deres databaser, så de ikke kan læses eller genskabes. Alligevel opfordrer de alle brugere til at skifte deres pinkode snarest muligt for en sikkerheds skyld.

Sendt på skattejagt

Hackerangrebet har sendt medarbejderne på gaden, fordi det har været nødvendigt at opdatere alle cyklerne manuelt.

Folkene bag delecyklerne har også forsøgt at hente hjælp fra andre kanter ved at sætte gang i en skattejagt.

I nat lød meldingen på, at 200 cykler var kommet op at køre. Da alle bycykler tilbage i 2015 var ankommet fra leverandøren, var der 1.860 eksemplarer af de dyre elcykler på gaderne.

Primitivt angreb

På Bycyklens facebookside lyder meldingen, at der er tale om et simpelt hackerangreb.

- Måden angrebet blev udført på er egentlig ret primitiv, men dokumenterer, at det er udført af en person med stort kendskab til IT-opbygningen af vores system, og samtidig kan vi konstatere, at personen/personerne er kommet ind via et password, lyder det på Facebook.

By- og Pendlercykel Fonden, der står bag bycyklerne, kan på nuværende tidspunkt ikke give en status på, hvor mange cykler, der stadig er nede, men oplyser, at hackerangrebet er politianmeldt.

FacebookTwitter