Prins Christian stopper på Herlufsholm - prinsesse Isabella starter ikke

Kronprinsparret vil nu i fællesskab med prins Christian og prinsesse Isabella finde en anden skole.

Prins Christian (bagerst til venstre) og prinsesse Isabella (forrest i midten) skal ikke gå på Herlufsholm. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

18.23: Opdateret med reaktion fra Herlufsholm Kostskole.

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke i 9. klasse på skolen efter omfattende kritik, fremgår det af Kongehusets hjemmeside.

- Det har været en svær proces for os som familie, men på baggrund af det samlede billede og vores særlige position som Kronprinspar har vi valgt, at Prins Christian stopper på Herlufsholm, og at Prinsesse Isabella ikke starter i 9. klasse på skolen efter sommerferien, lyder det i en fælles udtalelse fra kronprinsparret.

Prins Christian har gået på Herlufsholm siden sommeren 2021, hvor han begyndte i gymnasiet på kostskolen. Det var planen, at prinsesse Isabella skulle begynde i 9. klasse på Herlufsholm efter sommerferien.

I udtalelsen fortæller kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, at skolevalget for deres to ældste børn har fyldt meget. De oplyser videre, at det har været vigtigt for dem at træffe beslutningen på et oplyst grundlag, som de nu mener, de har.

- Vi vil i løbet af sommeren sammen med vores børn tage en beslutning om deres fremtidige skolevalg.

- Med tanke på de mange elever, der fortsætter på Herlufsholm, er det vores håb, at skolen nu får mere ro til at sikre de nødvendige ændringer og lykkes med at skabe en kultur, hvor alle kan trives og føle sig trygge, lyder det fra kronprinsparret.

Udmeldingen om de to kongelige børns skolevalg kommer i kølvandet på TV 2-dokumentaren "Herlufsholms hemmeligheder", der afslørede store problemer med kulturen på kostskolen.

Siden har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) rettet skarp kritik mod skolen i et udkast til en partshøring, hvilket fik hele Herlufsholms bestyrelse til at trække sig lørdag.

Herlufsholm Kostskole oplyser til DR, at de har modtaget de to kongelige børns udmeldelse af skolen, og dette ærgrer Herlufsholm Kostskole.

Skolen oplyser videre, at det er den første udmeldelse, den har modtaget efter TV 2-dokumentaren. Principielt ærgrer det skolen at miste elever, uanset om det er adelige, kongelige eller helt almindelige elever, oplyses det videre.

Ville træffe beslutning på oplyst grundlag

Kronprinsparret har i en tidligere udtalelse, 17. juni, fortalt, at prins Christian har været glad for at gå på Herlufsholm, mens prinsesse Isabella "længe har glædet sig til at starte samme sted".

Men i dagens udtalelse fremhæver kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blandt andet den foreløbige afgørelse fra Stuk.

I udkastet til Stuks partshøring står der blandt andet, at skolens mange regler og traditioner ikke understøtter respekten for ligeværd mellem mennesker.

- Der er således en gennemgribende tradition for at fremhæve visse elever frem for andre og give dem særlige privilegier, skriver styrelsen.

Høringen er ikke en endegyldig afgørelse. Herlufsholm har indtil 8. august til at svare på høringsudkastet, og derefter bliver der truffet en afgørelse.

Ifølge B.T.s royale korrespondent Jacob Heinel Jensen, så blev Stuk's foreløbige udkast tungen på vægtskålen.

- De har hele tiden forsøgt at købe sig tid i den her sag ved at sige, at de gerne ville tage beslutningen på et oplyst grundlag. Man kan sige, at det oplyste grundlag, det landede på deres bord i går aftes, da Stuk kom med den sønderlemmende kritik af Herlufsholm, siger Jacob Heinel Jensen.

Han vurderer, at kronprinsparret har stået over for et stort dilemma i sagen. For på den ene side, så har prins Christian været glad for at gå på Herlufsholm, og prinsesse Isabella havde glædet sig til at begynde der.

Men omvendt var kronprinsparret også nødt til at værne om Kongehuset, påpeger han.

- De har også været udsat for et ekstremt folkeligt pres, som de aldrig har været udsat for før. Det har været ekstremt svært for danskerne at forstå, hvorfor prins Christian og prinsesse Isabella skulle gå på en skole, der er så belastet af mobning, vold og sågar overgreb, siger Jacob Heinel Jensen.