Prins Henrik mindet i dronningen og Macrons taler

Dronningen holdt sin tale til aftenens gallamiddag på fransk - og Macron sluttede sin tale af på dansk.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, og den franske præsidenthustru, Brigitte Macron, til gallataflet med dronning Margrethe. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

I februar mistede dronning Margrethe sin mand, prins Henrik. Det er næppe gået nogens ører eller øjne forbi, at han var franskfødt, og selv om han følte sig dansk og var dansker aldrig glemte sine franske rødder.

Og netop derfor ville prins Henrik have elsket at være med til aftenens gallamiddag i anledning af det franske statsbesøg, påpegede dronning Margrethe som en af de første ting i sin tale til den franske præsident Macron.

- Jeg ved, hvor meget det ville have glædet også Prins Henrik at kunne vise Dem dette land, der blev hans. Han insisterede helt naturligt på, at vore sønner lærte fransk fra de var ganske små, og livet igennem virkede han for at fremme fransk kultur og det franske sprog. Det ville have været med glæde og stolthed, han kunne have modtaget det franske præsidentpar her sammen med mig, lød det fra dronningen.

Dronning Margrethe holdt meget usædvanligt sin tale på fransk. Det gjorde hun dog også tilbage i 1982 ved det sidste franske statsbesøg, hvor daværende præsident Mitterand.

Hyldede prins Henriks kreativitet

Og netop den gestus bed præsident Macron mærke i i sin efterfølgende tale til dronningen.

- Som tegn på vores venskab har det været Deres ønske, at vi skulle tale fransk i aften. Denne hensynsfuldhed rører mig dybt, sagde Macron og knyttede lidt flere ord til prins Henrik, der udgav flere digtsamlinger på fransk i sin levetid som dansk prins.

Prins Henrik læser op af egne digte i forbindelse med Ensomme Gamles Værns 100-års jubilæums-konference i 2010. (Foto: © MARIE HALD, Scanpix)

- Tillad mig at mindes Deres mand, hans kongelige højhed prins Henrik af Danmark, som gik bort i februar, og som sammen med Deres majestæt arbejdede for at promovere det franske sprog, og alt hvad det medfører af kreativitet og poesi.

Dronningen føler sig hjemme i Frankrig

Ligesom til pressemødet på Chateux de Cayx forud for statsbesøget understregede dronningen også i aften, at Frankrig er hendes andet land.

Dronning Margrethe og Prins Henriks årlige pressemøde på Chateau de Cayx i 2006. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)

Dronningen er for bare fem dage siden kommet hjem fra sommerferie på slottet, som hun og prins Henrik købte tilbage i 1974.

- I årenes løb har jeg takket være mit ægteskab fået lov at lære en egn af Frankrig at kende. Egnen omkring Cahors i Le Departement de Lot var min mands barndomsegn. Her havde vi sammen i mere end 40 år et fristed på Le Chateau de Cayx i nær kontakt med hans familie. Her føler jeg mig stadig hjemme.

Vores lande har aldrig været i krig

Ellers handlede talerne om det gode forhold mellem Frankrig og Danmark.

Og der blev ikke sparet på roserne fra hverken dronning Margrethe eller præsident Macron.

- Det dansk-franske forhold har altid været godt. Vore to lande har aldrig været i krig. Det er sjældent i Europa. Vi har til tider kunnet opfattes som måske lidt fjerne slægtninge i den europæiske familie, men der er meget, der binder os sammen, både historisk og aktuelt. Vi har begge appetit på fremtiden på at præge den til det bedre. Vi er ambitiøse uden at være naive, lød det fra den danske dronning.

Emmanuel Macron holder tale. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

Og Macron roste blandt andet den danske hovedstad, den danske kultur og den danske væremåde.

- Jeg ser Danmark som en støbeske for innovative initiativer, som hele Europa med stor gavn kunne lade sig inspirere af. Europa bliver styrket af det, hvert land kan bidrage med, og Danmark har meget at bidrage med, sagde Macron.

Dronningen brugte dog også lidt af talen på at tale for forskellene mellem de to lande. Ganske som hun også gjorde tilbage ved statsbesøget i 1982, som det kan ses i videoen herunder.

Begge taler sluttede af med en tak og skål - og hvor dronningen altså ærede både sin mands ophav og præsidenten ved at tale på fransk, sluttede Macron meget passende af på dansk:

- Fra bunden af mit hjerte - tak. Skål.