Fra 1. januar 2023 vil prins Joachims børns titler som prinser og prinsesse bortfalde.
Det har dronning Margrethe besluttet, oplyser kongehuset.
En beslutning, der betyder, at man fremover vil tiltale Nikolai, Felix, Henrik og Athena med titlen excellencer.
Og beslutningen har chokeret grevinde Alexandra og ifølge hende også resten af familien.
- De er utrolig kede af det og chokerede. Det er kommet som lyn fra en klar himmel. Det er børnenes identitet, og det bliver man som forældre påvirket af. Børnene er også selv kede af det.
- Det er noget andet end dengang, man fratog dem apanagen. De har været klar over, at de skulle klare sig selv. De har taget deres titler utrolig alvorligt og ansvarsfuldt. De er født som prinser og prinsesser, så det er sårbart, at det bliver taget fra dem, siger Alexandras presseansvarlige, Helle von Wildenrath Løvgreen, der udtaler sig på vegne af grevinde Alexandra, prins Joachim og prinsesse Marie.
De fire kongelige børnebørn kan dog stadig anvende deres adelstitler som grever og komtesse af Monpezat. Samtidig fastholder de deres pladser i arvefølgen.
Kongehuskommentator: Hvorfor?
Og det er i sig selv opsigtsvækkende, lyder vurderingen fra Jakob Steen Olsen, der er kongehuskommentator hos Berlingske.
- Det er usædvanligt, at Alexandra reagerer så hårdt. I kongelige kredse tager man normalt ikke til genmæle på centrale beslutninger truffet af dronning Margrethe, siger han.
Han har dog samtidigt svært ved at forstå kongehusets beslutning - særligt set i lyset af, at man tilbage i 2016 fratog de kongelige børn, udover prins Christian, deres ret til apanage. De koster derfor ikke samfundet penge.
- Det her forekommer usædvanligt barskt, at man fratager nogen noget, som de egentlig har fået i fødsel.
- Jeg spørger mig selv om, hvorfor man har det behov her. Hvorfor gøre prins Joachims familie ked af det, når det er helt unødvendigt. Der følger jo ikke nogen penge med, siger Jakob Steen Olsen.
Og selvom der i pressemeddelelsen henvises til andre kongehuse, så kan Jakob Steen Olsen ikke lige komme i tanke om lignende scenarier.
- Der bliver også henvist til andre kongehuse, men jeg har ikke kunnet finde eksempler på, at man direkte har frataget nogen titler, medmindre de for eksempel har giftet sig borgerligt, siger han.
Margrethe kommer til at puste til myte
Med manøvren har dronning Margrethe forsøgt at ruste kongehuset til fremtiden, lyder vurderingen fra Jakob Steen Olsen.
- Det er dronningens forsøg på at trimme træet, så det kan fortsætte med at vokse. Man rydder lidt op.
- Man kommer en mulig kritik i forkøbet, hvis danskerne pludselig skulle mene, at der var alt for mange, der gik rundt og kaldte sig prinser og prinsesser, siger kongehuskommentatoren.
I stedet risikerer dronningen at puste til eventuelle rygter om et dårligt forhold mellem hende og hendes yngste søn.
- Der er en myte om et dårligt forhold mellem dronningen og Joachim, og den myte puster man jo til. Så spørgsmålet er, hvor meget man vinder ved den her manøvre.
Ikke mindst fordi kronprins Frederik og kronprinsesse Marys børn beholder deres titler som prinser og prinsesser.
- Isabella, Vincent og Josephine har jo ikke fået frataget deres titler, selvom de heller ikke får apanage, så der holder logikken jo så også op, siger Jakob Steen Olsen.
Kongehuset: Prins Joachim har været involveret
Ifølge Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, har prins Joachim siden 5. maj vidst, at hans børn ville miste deres titler.
- Beslutningen har haft forskellige former undervejs, men prins Joachim har været involveret og orienteret i hele forløbet. Men jeg har selvfølgelig forståelse for, at det her er vanskeligt, siger hun til B.T.
Alexandras presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen oplyser til DR Nyheder, at man ikke ønsker at kommentere kongehusets udlægning.