Prinsesse Madeleine bakkede op om mistede titler til sine børn - i Danmark reagerer prins Joachim med skuffelse

Prins Nikolai er det nyeste medlem af kongefamilien til at udtrykke, at han er ked af sin farmors beslutning.

Her ses prinsesse Madeleine med sin mand, Christopher O'Neill, sammen to af deres tre børn tilbage i 2018. (Foto: © Patrik Österberg / IBL Bildbyrå, Scanpix)

Lad os tage en tur over Øresund til Sverige i 2019.

Her kom Kong Carl Gustav i oktober med en for mange overraskende udmelding om, at det svenske kongehus skulle krympes.

Han havde nemlig besluttet, at prinsesse Madeleines og prins Carl Philips børn skulle fratages deres titler som "Kongelige Højheder".

Prinsesse Madeleines tre børn og prins Carl Philips to børn ville fortsat være medlemmer af kongefamilien og beholde deres titler som prinser og prinsesser, men som en konsekvens ville de få ingen eller færre pligter.

Prinsesse Madeleine ses her med sin mand, Christopher O'Neill, og deres tre børn prinsesse Adrienne, prinsesse Leonore og prins Nicolas i 2018. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Det var en beslutning, som den svenske konges to børn bakkede op om.

For samme dag, som kongen bekendtgjorde sin beslutning, skrev de begge på Instagram, at de var glade for beslutningen.

- Denne forandring har været planlagt i lang tid. Chris (prinsesse Madeleines mand) og jeg synes, at det er godt, at vores børn nu får større mulighed for at forme deres eget liv som privatpersoner i fremtiden, skrev prinsesse Madeleine ifølge SVT.

Skærmbillede fra prinsesse Madeleines opslag på Instagram i 2019. (Foto: © Skærmbillede, instagram)

- Vi ser det som positivt, da Alexander og Gabriel vil have friere valg i livet, skrev prins Carl Philip og prinsesse Sofia blandt andet på det sociale medie.

'Vi er alle sammen kede af det'

Lad os skrue tiden frem til i går, hvor det danske kongehus meldte ud, at prins Joachims fire børn fra det nye år mister deres titler som prinser og prinsesse. Den beslutning har ført til en åbenlys splid internt i kongefamilien, hvor en tydeligt rørt prins Joachim i dag har kommenteret på sin mors beslutning.

- Vi er alle sammen meget kede af det. Det er aldrig sjovt se sine børn på den måde blive gjort fortræd. De står selv i en situation, de ikke selv forstår, sagde han i et interview med Ekstra Bladet.

Du kan se Ekstra Bladets interview med prins Joachim her:

Her til aften har prins Nikolai også kommenteret udsigten til at miste sin prinsetitel.

- Hele min familie og jeg er selvfølgelig meget kede af det. Vi er, som mine forældre også har udtalt, i chok over denne her beslutning og over, hvor hurtigt det i virkeligheden er gået, siger prins Nikolai til Ekstra Bladet.

Kommentator: Tydelig forskel i kommunikationen

Jakob Steen Olsen er kongehuskommentator hos Berlingske og følger både med i hvad der sker i det danske og svenske kongehus.

Ifølge ham vidner det svenske eksempel fra 2019 om, at der er stor forskel på, hvordan kommunikationen internt og eksternt har været i de to kongehuse.

- I Sverige har man sørget for, at alle var indforstået med det. Men her har man heller ikke taget prinse- og prinsessetitlerne fra børnene. Man har taget titlen "Kongelige Højheder" fra dem, men så signalerer man bare, at de ikke skal have en egentlig rolle i kongehuset.

- I Danmark tager man det hele fra dem. Og man har tydeligvis ikke sat sig ned og talt sammen. Vi kan i hvert fald konstatere, at prins Joachim og hans børn føler sig kørt ud på et sidespor. Og at prins Joachim føler, at han er blevet snigløbet i selve processen, siger Jakob Steen Olsen og tilføjer:

- Den dårligt håndterede proces bliver nu stillet til skue, fordi en ærekær prins Joachim ikke vil finde sig i, at man beklikker hans sanddruelighed.

Her ses dronning Margrethe sammen med prins Joachim, prinsesse Marie og børnene prins Nikolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik til prinsesse Isabellas konfirmation tidligere i år. (Foto: © BAX LINDHARDT, Ritzau Scanpix)

Også Michael Bregnsbo, der er lektor i historie ved Syddansk Universitet, er enig i, at der er sket fejl i kommunikationen hos det danske kongehus.

- Dronningen har tydeligvis gjort regning uden prins Joachim. Der er gået et eller andet galt i kommunikationen internt i kongehuset, siger han.

En prins Joachim i smerte

De sidste dages kongelige reaktioner er i det hele taget meget udsædvanlig ifølge Michael Bregnsbo.

- Vi har set en prins Joachim, der føler sig stødt over, at hans børn er blevet frataget deres kongelige titler. Det er vildt og usædvanligt, at medlemmer af kongehuset går ud og beklager sig offentligt. Det har vi ikke set siden 2002, hvor prins Henrik klagede over altid at være nummer to og ikke at kunne være konge.

Prins Joachim, der arbejder som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris, fik først besked om de ændrede titler for fem dage siden. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Kongehuskommentatoren Jakob Steen Olsen så en prins Joachim, der var tydeligt berørt i interviewet tidligere i dag.

- Det er en prins Joachim, som er i smerte, og som er ramt på sin selvfølelse.

- Hvis man bare kender en lille smule til prins Joachim, så vil man også forstå, at det at være kongelig er hans identitet. Han føler, det er her, han skal lægge sin gerning. Han føler, han har noget at bidrage med til kongehuset. Det er også de ord, han bruger om sine børns forhold til det - at det er deres identitet.

Da Ekstra Bladet i interviewet spørger, hvordan det har påvirket prins Joachims forhold til sin mor, svarede han, at "det tror jeg ikke, at jeg behøver at uddybe her".

Det kan tolke som, at prins Joachim nu har fået nok af at være kørt ud på et sidespor, mener Jakob Steen Olsen.

- Man skal se det som den sidste dråbe, i forhold til at han føler, at han er blevet kørt ud på et sidespor gradvist. Den smerte kommer op til overfladen, når man ovenikøbet rammer hans børn på den her måde.