Prinsesse Marie fylder 40: Hun er prinsessen med det store hjerte

PORTRÆT: Prinsesse Marie fylder 40 år i dag og har fundet sin plads både som medlem af det danske kongehus og som mor og bonusmor.

Varm, engageret, imødekommende, naturlig, interesseret, nærværende, oprigtig, vidende, nysgerrig.

Det er de ord, som sættes på prinsesse Marie, der i dag fylder 40 år.

Prinsesse Marie blev født ind i en familie med overskud, men hun kom alligevel til Danmark som en almindelig borgerlig kvinde, og den første tid var svær for hende.

- Det var svært at finde sin plads. At være den tredje prinsesse. Hvor skulle jeg bidrage?, siger prinsesse Marie til Billed-Bladet, der bringer et stort interview med prinsessen i anledning af fødselsdagen.

Men hendes rolle og plads i danske kongehus er klart defineret nu.

- Hun har lynhurtigt tilpasset sig sin rolle, og hun er eminent dygtig som prinsesse. Hun har ikke begået nogle fejl, og det er gået smooth. Og så har hun klaret det superflot at være hustru, mor, bonusmor og ekskone, lyder beskrivelsen af fødselaren fra Billed-Bladets chefredaktør Annemette Krakau.

Prinsesse Marie på opgave blandt børn på et epilepsihospital. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

En prinsesse i øjenhøjde

Prinsesse Marie har en særlig rolle i det danske kongehus. Der er mindre fokus på hende end på kronprinsesse Mary, men hun har også færre opgaver. Dem, prinsessen har, går hun til gengæld ind i 100 procent.

- Hun er en kvinde med begge ben på jorden. Hun er altid venlig og imødekommende og varm. Hun er i øjenhøjde med de mennesker, hun møder - og sætter sin bogstaveligt talt ned for at kunne se børn i øjnene, når hun er ude, siger Annemette Krakau.

Prinsessen bliver grebet af arbejdet, og hun er altid utrolig velforberedt

Birgitte Qvist-sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp

Prinsesse Marie er protektor for 14 organsisationer og foreninger. De er alle kendetegnede ved at have med mennesker at gøre - og det har været vigtigt for prinsessen, at det er områder, hvor hun kan gøre en forskel.

En af de organisationer, der har prinsesse Marie som protektor, er Folkekirkens Nødhjælp. Her har generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen næsten ikke rosende ord nok, når hun skal beskrive prinsesse Marie.

- Hun er engageret, nysgerrig og et dejligt menneske. Hun er helt oprigtig i det, vi laver. Prinsessen bliver grebet af arbejdet, og hun er altid utrolig velforberedt. Hun har en fantastisk evne til at tale med alle, om så det er ansatte, pantsamlere i Roskilde eller beboerne i en lille etiopisk landsby. Hun er så nærværende. Hun er virkelig en fornøjelse at have som protektor, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Prinsesse Marie i Etiopien for Folkekirkens Nødhjælp. (Foto: Mikkel Østergaard © Folkekirkens Nødhjælp)

Vil med ud blandt folk

To gange har prinsesse Marie været med Folkekirkens Nødhjælp på rejse til nogle af verdens fattigste lande, Cambodja i 2012 og Etiopien i 2014, hvor prinsessen har rendt rundt med de lokale i støv og mudder - altid nysgerrig på at høre folks historier.

Det, hun kan, er ikke bare noget, alle kan

Birgitte Qvist Sørensen

- Hun husker, hvad de har fortalt hende - også tre måneder efter, at hun er kommet hjem, siger Birgitte Qvist-Sørensen, der afslører, at organisationens fødselsdagsgave til prinsessen netop er et billede af Marie blandt de lokale i Etiopien. Et billede, hvor prinsessen er omgivet af en masse børn og griner.

At have præcis prinsesse Marie som protektor er guld værd. For Folkekirkens Nødhjælp betyder det en masse medieopmærksomhed, som de ellers ikke ville kunne få. Da hun blev protektor understregede prinsessen, at hun ville foretrække at komme med ud og møde og snakke med menneskerne, det handler om, og de ansatte, fortæller Birgitte Qvist Sørensen.

- Det, hun kan, er ikke bare noget, alle kan. Og samtidig med at hun holder stilen som kongelig, er hun meget behagelig at være sammen med. Det er ikke så formelt, og hun får en til at være rolig og afslappet, siger Birgitte Qvist Sørensen, der slutter af med at kalde prinsesse Marie for "prinsessen med det store hjerte".

Prins Joachim, prinsesse Marie og børnene foran den franske ambassade i København efter terrorangrebet fredag d. 13. november 2015 i Paris. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

En varm bonusmor

Privat bor prinsesse Marie sammen med sin mand, prins Joachim, og deres to fælles børn, prins Henrik og prinsesse Athena, i en villa på Emiliekildevej i Gentofte. Men hun er mere end en mor - hun er også bonusmor. Og det gør hendes position unik, mener Billed-Bladets chefredaktør Annemette Krakau.

Der må aldrig være én, som føler, at der bliver gjort forskel. De skal føle sig hjemme og være trygge hos os

prinsesse marie om at være bonusmor

- Hun har et rørende forhold til prins Joachims to ældste børn, prins Nikolai og prins Felix. Man kan se, når hun er sammen med dem, at hun støtter dem og har øje på dem. Hun kan sagtens finde på at lægge en kærlig, skærmende arm om prins Felix, hvis de er ude blandt mange mennesker, siger Annemette Krakau.

Selv er prinsesse Marie meget bevidst om, at der ikke skal gøres forskel på de fire børn.

- Selv om prinsen og jeg nu har to børn sammen, så er det vigtigt for mig, at jeg er den samme over for dem alle fire. Der er ingen forskel. Der må aldrig være én, som føler, at der bliver gjort forskel. De skal føle sig hjemme og være trygge hos os. Og jeg tror, at det lykkes, for de små har i hvert fald svært ved at forstå, at jeg ikke er mor til de to største, siger prinsesse Marie i et interview med Jyllands-Posten i anledning af fødselsdagen.

Prinsesse Marie med datteren prinsesse Athena til Tønderfestival. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Smører selv madpakker

I det hele taget forsøger prinsesse Marie og prins Joachim at leve så almindeligt et liv som muligt.

De har ingen barnepiger i dagligdagen og sørger selv for at gøre børnene klar til skole og smøre madpakker. Børnene skal afleveres og hentes, præcis som i alle danske familier. Aftensmaden sørger de selv for - og prinsesse Marie og prins Joachim skiftes til at lave mad.

- Hvis vi ikke har repræsentationsopgaver om aftenen, så spiser vi sammen og ser måske en film, inden vi går i seng, fortæller prinsessen til Jyllands-Posten.

Hvis de næste otte år bliver lige så rige på følelser og lige så konstruktive, så vil jeg være meget glad. Men måske også lidt forpustet

prinsesse marie

Prinsesse Marie har fundet sin plads i det danske kongehus og hos danskerne.

Hun er meget populær og har faktisk været det altid, fortæller Billed-Bladets chefredaktør.

- Der er noget helt specielt ved hende. Hun har en sødme og en varme og er ikke så kontrolleret og hviler i sig selv - og så tør hun vise sine følelser, hvilket man i sær så i forbindelse med terrorangrebet i Paris i november sidste år, hvor hun græd, da hun talte med pressen foran den franske ambassade, siger Annemette Krakau.

Prinsesse Marie til fest med sit livs kærlighed. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Fejres privat

Og fremtiden ser lys ud for prinsessen, hvor hun vil få flere opgaver i takt med, at hun og hendes mand tager flere opgaver fra det trods alt aldrende regentpar.

- De sidste otte år er gået stærkt. Nyt land, nyt sprog, to børn, to bonusbørn. Jeg er blevet gift, og jeg har skullet finde min plads. Tiden går stærkt, og hvis de næste otte år bliver lige så rige på følelser og lige så konstruktive, så vil jeg være meget glad. Men måske også lidt forpustet, siger prinsesse Marie til Billed-Bladet.

Den runde dag bliver i øvrigt fejret helt privat, oplyser hoffet til DR Nyheder. Til sommer, kan Billed-Bladet afsløre, drømmer prinsessen så om at holde en stor havefest for at fejre de 40 år.

Se videoen med højepunkter fra prinsesse Maries liv i Danmark i videoen over artiklen

  • Blå bog: Prinsesse Marie Agathe Odile
  • Født 6. februar 1976 i Paris, Frankrig. Døbt Marie Agathe Odile Cavallier.
  • Bachelor of Arts fra Marymount Manhattan College, New York (1997-1999).
  • Arbejdede som direktionssekretær i ING Numismatic Group SA i Genéve inden forlovelsen med prins Joachim .
  • Gift med prins Joachim 24. maj 2008 i Møgeltønder Kirke.
  • Mor til prins Henrik fra 2009 og prinsesse Athena fra 2012.
  • Protektor for 14 organisationer og foreninger
  • Hendes modersmål er fransk, og hun taler desuden dansk, engelsk og spansk.
  • Bor på Emiliekildevej i Gentofte
  • Kilde: Kongehuset.dk