Prinsesse Marie skal kåre Blomstrende Landsby

En ny landsdækkende smiley-ordning for landsbyer får premiere på Ærø, hvor Bregninge kåres på lørdag af prinsesse Marie som landets første Blomstrende Landsby.

Hvis landsbyen har et landsbylaug, et rigt foreningsliv og et stærkt netværk og sammenhold, kan den ligesom Bregninge kvalificere sig til én blomst. (© Skærmdump)

Når Bregninge på naturskønne Ærø under stor festivitas kåres som landets første Blomstrende Landsby, så er det dog ikke på grund "af alle de små blomster, der dog er til i år".

Blomstrende Landsbyer er fostret af Landdistrikternes Fællesråd som et udviklingsprogram. Det giver landsbyboerne mulighed for at måle deres landsby i forhold til en stribe objektive kriterier.

Kvalificere sig til én blomst

Hvis landsbyen har et landsbylaug, et rigt foreningsliv og et stærkt netværk og sammenhold, kan den ligesom Bregninge kvalificere sig til én blomst.

To blomster gives til landsbyer, der kan dokumentere mangfoldighed og åbenhed, og som har en udviklingsplan, tre, fire og fem blomster skal kunne tildeles landsbyer, der på den ene eller anden måde gør noget helt ekstraordinært.

Omkring 4.000 landsbyer

Dermed vil Danmarks omkring 4000 landsbyer, på samme måde som det kendes fra Marguerit-ruten, kunne markedsføre sig på særlig kvaliteter. Blomsterne skal synliggøre det arbejde, der gøres i mange landsbyer for at skabe udvikling.

Når Bregninge officielt lørdag den 8. maj kåres som Blomstrende Landsby, sker det med deltagelse af blandt andre prins Joachim og prinsesse Marie. fødevareminister Henrik Høegh og formanden for komitéen, tidligere formand for Folketinget, Christian Mejdahl.

Mere end 40 kommuner har på nuværende tidspunkt vist positiv interesse for idéen om Blomstrende Landsbyer.

- Interessen har været meget overvældende her i opstarten. Behovet for et udviklingsprogram, hvor landsbyerne hjælpes ind i en struktureret udvikling i et tæt samarbejde med deres kommune, har vist sig at være meget aktuel. Det er svært at være landsby i 2010, hvilket medierne hver dag bekræfter i denne tid. Omvendt er der alle muligheder for dem, der vil og kan selv, siger direktør i Landdistrikternes Fællesråd, Carsten Blomberg Hansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk