Pris for nyrepatienterventeliste: 488 mio. kr.

Millionvis af kroner går hvert år til spilde i det danske samfund, fordi nyrepatienter står dødssyge på venteliste.

Nyrepatienter på venteliste er dyre for samfundet. (© DR Nyheder)

Millionvis af kroner går hvert år til spilde i det danske samfund, fordi nyrepatienter står dødssyge på venteliste.

Ifølge en analyse, som Det Nationale Analyse- og Forskningsinstitut for Kommuner og Regioner har lavet for DR Nyheder, spilder samfundet 488 millioner kroner over fem år på at have nyrepatienter på venteliste i forhold til, hvis de fik en transplantation, lige når de havde behov for det.

- Spildet på det her område er i en størrelsesorden, hvor det bestemt kan betale sig at gøre noget ved det, siger Jesper Nørregaard, projektchef i Det Nationale Analyse- og Forskningsinstitut for Kommuner og Regioner til DR Nyheder.

Bedst med hurtig transplantation

En nyrepatient på venteliste koster nemlig op mod en halv million om året i dialysebehandling, og selvom en nyretransplantation er en bekostelig affære, så er det langt billigere i det lange løb.

- Det er i langt de fleste tilfælde dyrere at stå på venteliste, end det er at få operationen, så det handler økonomisk om at få så mange gennem systemet så hurtigt som muligt, forklarer projektchefen.

Ifølge ham ville Danmark, hvis vi havde lige så korte ventelister som i eksempelvis Norge, kunne spare 225 millioner kroner over en femårig periode.

Omkring 450 på venteliste

Med i beregningerne er ikke taget de millioner af kroner det koster at have patienterne gående på overførselsindkomst, fordi de ikke kan arbejde, eller de penge det koster at have dem i behandling for andre sygdomme, fordi de er blevet svækket i løbet af ventetiden.

Ifølge Transplantationsgruppen står flere hundrede nyrepatienter på venteliste og en nyrepatient i dialysebehandling bruger ugentligt 15-20 timer på behandlingen.

I dag foregår nyretransplantationer som en almindelig transplantation eller ved en såkaldt levende transplantation, hvor eksempelvis en forælder donerer en af sine to nyrer til sit barn og som en donation mellem søskende eller nære bekendte.

Anonym donation en mulighed

Ifølge reglerne skal der være nære relationer mellem donor og modtager ved en levende transplantation.

Men i både Norge og Sverige er det i dag muligt at donere sin ene nyre anonymt, og hvis de regler bliver indført i Danmark kan ventelisten nedbringes markant og mange liv kan blive reddet, lyder det fra Nyreforeningen.

- Reglerne skal ændres, så det bliver i orden at donere en nyre anonymt, fordi der er faktisk en del, som gerne vil donere en nyre til et andet menneske, siger næstformand i Nyreforeningen, Jan Rishave.

- Det kræver dog at man laver vandtætte skodder mellem donor og modtager, så der ikke er noget afhængighedsforhold bagefter, tilføjer han.

Facebook
Twitter