Pris på F-35-hangar stiger og stiger: Bygningerne her koster nu 1,1 milliard kroner

På tre år er omkostningerne til nyt kampfly-anlæg steget med 450 millioner kroner.

De foreløbigt offentliggjorte tegninger af nye F-35-hangarer på Flyvestation Skrydstrup. (Tegning fra Forsvaret)

450 millioner kroner. Et beløb der i grove træk svarer til over halvandets års planlagte besparelser på universiteterne.

Så meget er prisen på F-35-basen ved Skrydstrup skudt i vejret, siden projektet blev vedtaget for tre år siden. Det seneste prisoverslag på hangarer og værksteder til Forsvarets nye kampfly lyder nu på 1,1 milliard kroner.

- De forventede udgifter til bygge- og anlægsprojektet har udviklet sig, i takt med at byggeprojektet er blevet modnet, og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har kunnet trække på erfaringer fra blandt andet Norge, skriver ejendomsstyrelsen i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Pris har passeret en milliard kroner

De første eksemplarer af F-35-kampflyene ankommer til Flyvestation Skrydstrup i foråret 2023. Her er det meningen, at hangarer, værksteder og kontorbygninger står klar til indflytning.

Kampflyene skal bo i lette hangar-konstruktioner, såkaldte ‘hangaretter’, der ikke beskytter mod angreb i tilfælde af krise eller krig.

I 2017 lød vurderingen, at F-35-anlægget ville koste 650 millioner kroner. I 2018 besluttede man af hensyn til støjramte naboer at flytte anlægget til et andet område af flyvestationen. Den manøvre kostede 260 millioner kroner.

Siden da er udgifterne steget med yderligere 190 millioner kroner, så de i dag udgør 1,1 milliard kroner. Ifølge Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse skyldes det, at man nu er kommet så langt med arbejdet, så der foreligger et konkret projektforslag.

- I den proces er der blandt andet estimeret øgede udgifter til byggemodning, etablering af varmecentral, omkringliggende infrastruktur, håndtering af arbejdsmiljø og bevogtning af byggeplads, skriver Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Et norsk F-35-kampfly besøgte i foråret Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, hvor der skal bygges hangar- og værkstedsanlæg for 1,1 mia. kroner. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

DF: Man skulle have undersøgt det

- Man skulle måske have undersøgt det noget grundigere med støjen, før man planlagde, hvor hangaren skulle være. Det har man ikke gjort, og nu er den blevet placeret et nyt sted, det gør den dyrere, men den ekstraudgift kan sagtens hentes ind ved den besparelse, der kommer på flyindkøbet. Det er kun en lille del af den besparelse, så det er helt okay, siger Bent Bøgsted, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti.

Folketinget besluttede i 2016 at bevilge 20 milliarder kroner til indkøb af F-35-kampfly hos den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin.

Siden dengang har Danmark flere gange oplevet prisfald på flyene. I første omgang ved at sikre dollarkursen og efterfølgende blev prisen på de ti første flystel lavere end forudset.

Det har ifølge Ritzau og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse udløst en foreløbig besparelse på godt 443 mio. kroner.

'Skandaløst kampflyindkøb i en nøddeskal'

Indtil videre er der offentligt kendte øgede byggeomkostninger på 450 millioner samt 250 millioner kroner til støjkompensation af naboerne.

Ifølge Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse holder merudgifterne sig dog fortsat indenfor regnskabet.

Det er endnu uvist, hvad det betyder for Danmarks del af den samlede regning, at USA har smidt Tyrkiet ud af F-35-projektet.

- Det her er jo det skandaløse kampflyindkøb i en nøddeskal. Det er jo blevet dyrere og dyrere hele tiden, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

- Der er så mange ting, der ikke er regnet ind i forbindelse med det her kampflykøb, at det vil komme til at blive dyrere på rigtig mange områder. Vi har set det med støjkompensationen, vi har set det med anlæg, jeg tror i den grad, at vi kommer til at se det, når de her fly skal repareres.

- Det her bliver en dyr omgang, og det skyldte man egentlig at fremlægge for befolkningen, inden man besluttede det, siger Eva Flyvholm (EL).

I tilfælde af truende krise eller krig er det meningen, at F-35-kampflyene skal flyttes til ældre shelters, der er bedre beskyttede mod angreb. Det oplyser Forsvarsministeriet.

Forsvarsminister krydser fingre for, at budgettet holder

Hos forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der to grunde til, at prisen på hangaren i Skrydstrup stiger. For det første har der ikke været godt nok styr på projektet fra start, og for det andet har hun og forligskredsen indgået en aftale om støjkompensation til naboerne til Skrydstrup.

Forsvarsminister Trine Bramsen tror på, at budgettet kan holdes. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Netop naboerne til flyvestationen skal nemlig have en kompensation, og støjen fra F-35-kampflyene har gjort det nødvendigt for forligskredsen bag indkøbet at flytte hangaren i Skrydstrup. Noget, der har gjort bygningerne markant dyrere.

Prisen på F-35-kampflyenes base i Skrydstrup er blevet 450 millioner kroner dyrere på bare tre år – fra 650 millioner kroner til 1,1 milliarder kroner. Er det ikke lidt farligt, når sådan en investering bliver så meget dyrere?

- Jo, og jeg synes jo heller ikke, at der har været god nok styring på de her byggeprojekter, før jeg overtog. Men omvendt har det også været vigtigt for mig, at vi træffer nogle beslutninger, så vi er gode naboer. Vi har ikke nogen gavn af at have gode kampfly, men sure naboer, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

- Og så har vi været så heldige, at prisen på kampflyene er blevet billigere. Det betyder faktisk, at vi kan holde det her inden for budgettet.

Kan du forsikre danskerne om, at den her investering i kampflyene ikke halter på flere andre områder, hvor der måtte være underbudgetteret, og hvor du så får nogle grimme overraskelser fremover med markant højere priser?

- Det har i hvert fald været min meget klare tilgang til det her, at der skulle være styr på de her byggeprojekter, og at der skulle være styr på støjkompensationen, og at det hele skulle kunne gøres inden for kampflybudgettet.

- Man kan aldrig give nogle endegyldige garantier, men der er ikke noget nu, der peger på, at vi skulle overskride budgettet. Og det er, fordi vi er så heldige, at kampflyene er blevet billigere, end vi troede, siger Trine Bramsen.

Så når man kigger på budgettet, som det ser ud nu, så holder budgettet for kampflyindkøbet?

- Der er intet, som det ser ud nu, der tyder på, at vi overskrider budgettet, men der kan jo altid gå noget galt. Men de dispositioner, som jeg har truffet, de holder sig inden for rammerne af kampflybudgettet.

Så du regner ikke med at skulle til finansministeren og bede om flere penge på et senere tidspunkt i forbindelse med anskaffelsen af kampflyene?

- Der er bestemt ikke noget, der ser ud til, at vi skal hente flere penge. Selv om der er noget, der bliver en lille smule dyrere, end vi tror, så vil det holde sig inden for budgettet. Jeg krydser fingre for, at det holder, siger Trine Bramsen.

DR Nyheder besøgte sidste år en dansker i USA, der bor tæt på en larmende F-35-kampflybase.