Prisfald: Dansk landbrugs guldæg i problemer

Guldalderen for den danske minkindustri kan være forbi efter stort fald i priserne.

Danske mink har i årevis været en stigende guldgrube for dansk landbrug, men priserne tog en negativ drejning ved mandagens auktion. (Foto: © Kasper Duncan Gram, DR Syd)

Danmark er verdens største producent af minkskind og i en årrække har det område været et vaskeægte guldæg for det danske landbrug. Fra 2009 til foråret 2013 steg priserne fra 211 kroner per mink til hele 600 kroner.

Men måske er de gyldne tider ved at være forbi. Verdens største pelsauktionshus, Kopenhagen Fur, holdt mandag en af sine fem årlige auktioner og her faldt prisen med en fjerdedel til 450 kroner per mink. Desuden kom Dansk Pelsdyravlerforening, der ejer Kopenhagen Fur, kun af med omkring en femtedel af de udbudte skind.

Knækker kurven

Prisfaldet sætter punktum for en periode, hvor det kun er gået opad for den danske minkindustri. Alligevel vækker det ikke stor bekymring, at tallene går i den gale retning.

- 25 procent er et stort fald, men vi kommer også fra en ganske ekstraordinært høj pris. Der er bestemt ikke krisestemning hos os, siger Tage Pedersen, der er formand for Dansk Pelsdyravlerforening.

Han er sikker på, at der er tale om en vis normalisering af priserne efter det historisk høje niveau.

- Normalt går priserne meget op og ned. Nu er de så gået opad i fire år og det måtte ende på et tidspunkt. 450 kroner er stadig en meget fin pris, efterspørgslen er stadig høj og jeg tror ikke på, at priserne vil blive ved med at falde.

- Prisen blevet for høj

Det kan faktisk være den store succes, minkindustrien har oplevet, som har ført til det store prisfald ved gårsdagens auktion.

- Prisen var nok blevet for høj. Når det sker, oplever både forhandlere og kunder, at produkterne er for dyre.

- En anden faktor kan være, at når minkskind bliver dyre, erstattes de af andre skind. Så begynder man at bruge ræv eller kanin i stedet. Når så priserne på mink falder, vil de igen presse de lidt billigere skind ud, siger Tage Pedersen.

Større auktion til februar

Decemberauktionen er den første for en minkgeneration, som er nypelset. Det er også en af de mindre auktioner og Tage Pedersen er fortrøstningsfuld frem mod den næste, større auktion, som finder sted i februar.

- Vi forventer et rigtigt godt salg og at vi kommer af med de skind, vi måtte trække tilbage denne gang. Decemberauktionen er en lille prøveauktion for at få startet sæsonen op og når de store auktioner starter, skal det nok blive bedre, siger han.

Minkskind er den varegruppe, hvor Danmark har den absolut største verdensmarkedsandel. Hele 30 procent af alle verdens minkskind stammer fra Danmark.