Prisstigning til fjernvarme-kunder: 'Vi vil ikke fryse, så vi må finde pengene et sted'

180 fjernvarmeværker mister ved årsskiftet stort grundtilskud, som i mange år har holdt varmeregningen nede.

Måske bliver det nødvendigt at fyre lidt ekstra op i brændeovnen, når fjernevarmeregningen stiger. Foto: Arkiv (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

I denne kolde vintertid bliver der skruet godt op for radiatorerne ude i de danske hjem.

Men snart skal mange fjernvarme-kunder måske til at holde ekstra øje med deres forbrug.

Fra årsskiftet mister 180 fjernvarmeværker nemlig det såkaldte grundbeløb, som er et statsligt tilskud, der i mange år har holdt fjernvarmeregningen nede.

Og det betyder, at varmeregningen kan stige med flere tusinde kroner om året hos de berørte kunder.

Tilskudsordningen blev oprindeligt indført i 2004, hvor Folketinget besluttede at give selskaberne et grundbeløb - dels fordi man tvang dem til at fyre med naturgas, og dels fordi man krævede, at de også skulle levere el. EU har dog fastslået, at ordningen ikke må fortsætte.

Ifølge brancheorganisationen Dansk Fjernvarme betyder det bortfaldne grundbeløb, at kundernes gennemsnitlige varmeregning vil stige med 25 procent på tværs af de 180 varmeværker, der indtil nu har modtaget tilskuddet.

Ved Hammershøj Fjernvarme i Midtjylland kan nogle kunder eksempelvis se frem til at få en prisstigning på op mod 40 procent.

Prisstigning på 5.000-6.000 kroner

Folkepensionist Flemming Olesen, der bor i Hammershøj, har fået besked om, at hans årlige fjernvarmeregning fra næste år stiger med mellem 5.000 og 6.000 kroner på årsbasis. I dag lyder regningen på knap 15.000 kroner om året.

- Det er en stor, stor stigning. De penge skal vi ud og hente i budgettet og omlægge det. Hvor det bliver, jeg ved jeg ikke. Måske bliver det færre rejser eller færre middage, siger Flemming Olesen og tilføjer:

- Vi vil ikke fryse, så vi må finde pengene et sted.

Flemming Olesen står til en prisstigning på mellem 5.000 og 6.000 kroner om året.

Han mener dog, at det først og fremmest er et problem for yngre tilflyttere, der for nylig har købt hus i området.

- Vi skal nok klare den, men jeg tænker på alle de unge børnefamilier, der lige har købt hus og renoveret. For dem kan det godt være et problem, hvis de skal betale flere tusinde kroner ekstra, siger Flemming Olesen.

Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, forklarer, at det hele tiden har været meningen, at tilskudsordningen skulle stoppe på et tidspunkt.

- Grundbeløbet forsvinder, fordi det er en midlertidig støtteordning, man har givet i Danmark, som EU har underkendt. Man kan sige ‘øv, nu stiger min regning’, men man kan også vende den om og sige, ‘dejligt, at jeg har haft så mange år, hvor jeg faktisk har betalt mindre, end jeg burde gøre’, siger Thomas Danielsen, der også er formand for Folketingets Energiudvalg.

Kræver frit brændselsvalg

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen mener dog, at regeringen har gjort for lidt for at give varmeværkerne mulighed for at omstille sig - så de kunne have undgået prisstigninger.

- Jeg synes, at man for lang tid siden skulle have ændret lovgivningen, så der blev reelt frit brændselsvalg for fjernvarmeselskabet til at vælge anden produktionsform. Og så burde der være en overgangsløsning, hvor man holder varmeforbrugerne skadefri i den periode, det tager at omlægge produktionen, siger Kim Mortensen.

Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, forklarer, at et fjertal i Folketinget nu har vedtaget en hjælpepakke, der skal sikre rådgivning til de dårligst stillede fjernvarmeværker.

- Nogle varmeværker skal hjælpes til at investere sig ud af problemerne. Andre værker skal helt stoppe deres drift. Man kan ikke drive noget dårligt og finansiere det med statens midler, og så lade som om, at der er ikke er noget problem, siger Thomas Danielsen.